Netikras Prancūzų ministras, kuris pavogė milijonus

Tapatybės vagystė yra labiausiai plintantis nusikaltimas, teigiama naujienų portalo „BBC NEW“ straipsnyje. Ir nors apie tai yra vis daugiau ir dažniau kalbama, tačiau informacijos gausa nepadėjo susivokti gyventojams, iš kurių sukčius, apsimetęs Prancūzijos gynybos ministru, išviliojo milijonus.

 Tapatybės vagystė yra labiausiai plintantis nusikaltimas.<br> 123rf.com nuotr.
 Tapatybės vagystė yra labiausiai plintantis nusikaltimas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-30 10:01

Per dvejus metus asmuo ar asmenys, apsimetinėjantys Prancūzijos gynybos ministru Jean-Yves Le Drian, išviliojo daugiau nei 80 milijonų eurų iš turtingų aukų. Sukčiai įtikinėjo ir privertė aukas patikėti, jog jos bendrauja su tikruoju Prancūzijos ministru, kuris prašo pinigų sumokėti išpirkai dėl įkalintų žurnalistų.

Kadangi Prancūzija oficialiai laikosi politikos nemokėti išpirkų įkaitų gavėjams, todėl apsimetėliai prašė, kad lėšos būtų pervedamos į vieną Kinijos banką. Net ir tai nesukėlė įtarimų aukoti ministro tikslui pasiryžusių žmonių. Nors daugelis tų, į kuriuos sukčiai kreipėsi, suprato, jog tai apgaulė ir pinigų nepervedė, visgi apsimetėliams pavyko išvilioti dešimtis milijonų. Tai – ženklas, kad turime labai rimtai susirūpinti savo duomenų apsauga ir kuo platesne informacijos apie kibernetines grėsmes sklaida.

Iš patiklių, pasiturinčių ir apgavyste patikėjusių žmonių išvilioti 80 milijonų eurų užtruko daugiau nei dvejus metus – tai rodo, kaip ilgai sukčiai veikė neišaiškinti.

Kodėl apsimetinėjo ministru?

„Ši istorija yra išskirtinė“, – teigia su apgavystės byla dirbanti advokatė Delphine Meillet.

„Jie pasisavino Prancūzijos ministro tapatybę. Tuomet kreipėsi į įvairių šalių vyriausybių vadovus visame pasaulyje ir taip išviliojo didžiules pinigų sumas“, – priduria ji.

Kodėl buvo pasirinkta apsimesti būtent Jeanu-Yvesu Le Drianu kol kas nėra visiškai aišku. Realiausia priežastis – tai, kad jis, būdamas gynybos ministru, buvo atsakingas už išpirkos reikalavimus, todėl jo prašymas paaukoti pinigų išpirkai galėjo skambėti bent šiek tiek įtikinamai.

Kas tai padarė?

Šiuo metu byla vis dar yra nagrinėjama Prancūzijos teisme. Pagrindinis įtariamasis – Prancūzijos ir Izraelio dailininkas Gilbert Chikli. Šiuo metu jis yra kalinamas Paryžiuje po ekstradicijos iš Ukrainos, kurioje buvo sulaikytas mėgindamas pasislėpti nuo teisingumo. Jam gresia kaltinimai dėl organizuoto sukčiavimo bei tapatybės vagystės.

Kaip sukčiai veikė?

Viskas prasidėjo nuo to, kad sukčiai apsimetė Prancūzijos gynybos ministro specialiuoju patarėju ir pažadėjo, kad suorganizuos susitikimą su pačiu ministru. Iš pradžių „skambučiai su ministru“ vyko telefonu. Vėliau, siekiant sukurti kuo įtikinamesnę istoriją, „ministras“ ėmė bendrauti su kitais vyriausybių atstovais vaizdo įrašais ir vaizdo skambučiais. Tai reiškia, kad apsimetėlis ministras sudėtingoje apgavystės schemoje ne tik kalbėjo ir elgėsi kaip tikrasis Prancūzijos gynybos ministras, tačiau ir atrodė be galo panašiai į jį.

„Skype“ programėlės pagalba rengtuose pokalbiuose su įvairiais vyriausybių atstovais sukčius dėvėdavo pagal specialų užsakymą pagamintą išties įtikinančiai atrodžiusią elastingą gynybos ministro kaukę ir sėdėjo ministro kabineto fone su vėliavomis ir tuometinio prezidento portretu.

Įvaizdis buvo kuriamas gana profesionaliai, tačiau visgi, stebint atidžiai, buvo galima atskirti, jog tai nėra tikrasis ministras. Todėl juo apsimetinėjęs sukčius sėdėdavo toliau nuo kameros, kad aukos neatkreiptų dėmesio į neatitikimus.

Be to, vaizdo skambučio kokybė buvo prasta ir jis truko ganėtinai trumpai. Sukčių tikslas buvo neįkliūti ir per trumpą laiką įtikinti, jog jų aukos kalbasi su tikruoju ministru bei išvilioti dideles pinigų sumas.

„Vaizdo skambučio metu sukčius tikrai atrodė kaip ministras“, – teigė vienas iš žmonių, kurį bandyta apgauti.

„Jis prašė mano pagalbos – mano valstybės pagalbos. Ir dabar galvoju, jog jeigu būtų paprašęs mažiau pinigų, aš greičiausiai taip pat būčiau įkliuvęs ir pervedęs prašomą sumą“, – priduria jis.

Aukų sąrašas yra išties ilgas. Dėl suprantamų priežasčių nė vienas nenorėjo kalbėti su žurnalistais, tačiau patiklių ir pinigus pervedusių asmenų pavardes turi teismas, jie dalyvauja bylos nagrinėjime.

Viešai žinoma, kad į šio sukčiaus ar jų grupuotės spąstus nepateko Senegalo lyderis Macky Sall. Taip nutiko todėl, kad apsimetėlis padarė vieną esminę klaidą – kreipėsi į prezidentą su mandagiu, formaliu prancūzišku epitetu. Apgavikas nežinojo, jog ministras su Senegalo prezidentu bendrauja neformaliai, tad apgavystė greitai buvo atskleista ir pokalbis nutrūko.

Taip sukčiavimo afera buvo išaiškinta ir prasidėjo tyrimas, kuris iki šiol nėra pasibaigęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?