Nors ir visai nepanašu, tai - įrenginys, skirtas atimti gyvybę

Šaunamieji ginklai dažnai turi jų paskirtį išduodančius elementus – nuleistuką, rankeną, kokį nors spynos mechanizmą. Tuo tarpu šis XX a. pradžioje gamintas pistoletas net neatrodo kaip ginklas. Taip yra todėl, kad šis pistoletas turi labai speficinę paskirtį.

 Tai – „W.W. Greener Humane Horse Killer“. kompanijos „W.W. Greener“ sukurtas arklių žudymo įrankis.<br> Oklendo muziejaus nuotr.
 Tai – „W.W. Greener Humane Horse Killer“. kompanijos „W.W. Greener“ sukurtas arklių žudymo įrankis.<br> Oklendo muziejaus nuotr.
 Tai – „W.W. Greener Humane Horse Killer“. kompanijos „W.W. Greener“ sukurtas arklių žudymo įrankis.<br> Oklendo muziejaus nuotr.
 Tai – „W.W. Greener Humane Horse Killer“. kompanijos „W.W. Greener“ sukurtas arklių žudymo įrankis.<br> Oklendo muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 21, 2020, 2:41 PM, atnaujinta Jan 21, 2020, 3:07 PM

Tai – „W.W. Greener Humane Horse Killer“, kompanijos „W.W. Greener“ sukurtas arklių žudymo įrankis. Kartais gyvūnai suserga arba yra sužeidžiami. Arkliai sunkiai gyja, todėl kartais vienintelė humaniška išeitis yra nutraukti gyvūno kančias, o tai labai svarbu padaryti greitai ir neskausmingai, todėl ir buvo sukurtas šis įrankis.

Tad taip, tai yra vienašūvis pistoletas. Plonesnioji jo dalis yra išardoma, į ją įstatomas vienas „W.W. Greener“ šovinys. Ta pati mažesnio skersmens dalis yra ir pistoleto vamzdis, o storesnioji – rankena, kuri kartu leidžia atskirti ginklo vamzdį nuo gyvūno galvos (tai svarbu dėl iš vamzdžio lekiančių karštų dujų). Veterinaras, karys ar ūkininkas turėdavo užtaisyti šį ginklą, įremti jį gyvūnui į kaktą ir per kitą jo galą trinktelėti specialiu kūjeliu, kuris kartu tarnavo ir kaip dangtelis, leidžiantis visą šį įrankį kompaktiškai supakuoti.

„W.W. Greener“ kompanija tokius įrankius gamina nuo 1895 metų – teigiama, kad tai buvo pirmas toks humaniškas eutanazijos pistoletas. Jie buvo reklamuojami ūkininkams, tačiau labiausiai paplito tik Pirmojo pasaulinio karo metu, kai britų kavalerija įsigijo nemažai tokių įrankių. Ir nesunku suprasti kodėl – mūšio lauke arkliai būdavo sužeidžiami gana dažnai. Tik kodėl nebuvo naudojami įprasti pistoletai?

Na, „W.W. Greener“ įrankis turėjo nemažai privalumų. Visų pirma, jis buvo idealiai tikslus - nes priešingai nei pistoletą ar šautuvą, šį įrenginį buvo galima įremti į gyvūno galvą. Taip buvo dėl tos plačios tuščiavidurės rankenos, kuri kartu patraukė vamzdį nuo arklio galvos ir leido karštoms dujoms išsivaikščioti. Apapratas taip pat buvo saugesnis - nes naudota mažo kalibro specialiai tam sukurta amunicija. Tačiau pagrindinė „W.W. Greener“ arklių eutanazijos pistoleto paplitimo priežastis buvo ta, kad kavalerijos veterinarai nesinešiojo ginklų.

Britų kavalerijoje veterinarai buvo civiliai. Jei turi ginklą - esi karys ir priešas gali tave nukauti. Todėl gydytojai ir veterinarai šaunamųjų ginklų nesinešiojo. „W.W. Greener“ arklių pistoletas neatrodo kaip šaunamasis ginklas ir mūšio lauke priešui nėra pavojingas - todėl jis ir buvo naudojamas.

Tiesa, „W.W. Greener“ įrankiai kavalerijoje išliko tik kelerius metus, nes specifinė amunicija buvo brangi ir apsunkino atsargų tiekimą. Taigi, vėliau teko naudoti įprastus kovinius ginklus.

Dabar „W.W. Greener Humane Horse Killer“ yra noriai medžiojamas kolekcionierių ir Pirmojo pasaulinio karo istorijos entuziastų. Tiesa, kai kuriuos žmones šio ginklo egzistavimas tiesiog pykdo - ir tai yra šiek tiek keista. Tai yra vienas iš tų retų ginklų, kuris yra skirtas padėti aukai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.