Neįprastas radinys greitkelyje: aiškėja, kad rado „raganos butelį“

Kai archeologai kasinėdami JAV 64-ajame greitkelyje aptiko apdaužytą vinimis užpildytą butelį, jie iš pradžių nebuvo tikri, ką surado.

 Artefaktas iš tikrųjų gali būti „raganos butelis“ – vienas iš nedaugelio, rastų JAV.<br>  Viljamo ir Marijos koledžo nuotr.
 Artefaktas iš tikrųjų gali būti „raganos butelis“ – vienas iš nedaugelio, rastų JAV.<br>  Viljamo ir Marijos koledžo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2020, 8:23 AM, atnaujinta Jan 28, 2020, 10:36 PM

Stiklinis indas, aptiktas sename Pilietinio karo įtvirtinime į rytus nuo Viljamsburgo, galėjo būti tiesiog savotiška karių, tarnavusių čia prieš 160 metų, įrankių dėžė. Tačiau Viljamo ir Marijos koledžo archeologinių tyrimų centro tyrėjai praėjusią savaitę pasiūlė kur kas labiau intriguojančią teoriją.

Artefaktas iš tikrųjų gali būti „raganos butelis“ – vienas iš nedaugelio, rastų JAV.

Kas yra „raganos butelis“? Ištisus šimtmečius Anglijoje ir Amerikoje jie buvo naudojami kaip okultinės priemonės, nukreiptos prieš nelaimes, užtraukiamas įtariamų „burtininkių“.

Anot centro vadovo Joe Joneso, būtent tokios surastojo butelio paskirties įrodymai yra netiesioginiai – tačiau įtikinami.

Mažesnis nei 15 centimetrų nefrito mėlynumo butelis 2016 m. buvo atkastas skiriamojoje kelio juostoje 64-ajame greitkelyje Pietų Karolinos valstijoje. Čia Viljamo ir Marijos koledžo archeologai vykdė planinius kasinėjimus prieš numatomus greitkelio plėtimo darbus. „Redoubt 9“ vadinama lokacija buvo įtvirtinimų tarp Džeimso ir Jorko upių dalis, kurią konfederatai (pietiečiai) pastatė siekdami atremti Sąjungininkų (šiauriečių) kariuomenę, žygiuojančią į Ričmondą.

Tačiau 1862 m. vykusiame Viljamsburgo mūšyje šiauriečiai užėmė įtvirtinimus – ir butelis, ant kurio dar matyti Pensilvanijos (šiaurinės valstijos) gamintojo pavadinimas, greičiausiai yra laimėtojų paliktas reliktas, sako J.Jonesas.

Kovojant priešo teritorijoje toli nuo namų, dalyvaujant kruviname ir nenuspėjamame konflikte, kai kurie kariai galbūt jautė poreikį su savimi turėti priemonę, apsaugančią „nuo blogio“.

Pasak „JSTROR Daily“, „raganų butelių“ istoriją galima atsekti iki viduramžių laikų rytinės Anglijos. Butelio turinį paprastai sudarydavo žmogaus šlapimas, plaukų ar nagų nuokarpos ir kokie nors aštrūs daiktai – tokie kaip vinys, adatos ar spygliai. Žmonės tikėjo, kad tokie atstumiantys dalykai, kaip šlapimas ir plaukų ar nagų nuokarpos privilioja blogį, o aštrūs daiktai juos įkalina.

D. Britanijoje tyrėjai yra pradėję daugiametę tokių „raganų butelių“ paiešką ir tyrimą, ir kartu su socialinėmis medijomis vykdant kampaniją, mokančią identifikuoti tokius artefaktus, iki šiol yra surasta apie 200 tokių butelių.

Praėjusiais metais seną barą restauravę rangovai rado įtariamą „raganos butelį“, kuriame buvo žuvų kabliukai, dantys ir paslaptingas skystis.

Tačiau situacija 64-ajame JAV greitkelyje nėra tokia aiški. Nors butelio radimo vieta ir buvo nepajudinta, jo kaklelis suradimo metu buvo jau atkimštas – butelį greičiausiai „atidarė“ pačios dirvos svoris, mano J.Jonesas.

Ar viduje būta šlapimo? „Toks būna pirmasis klausimas, kurį užduoda žmonės, žinantys apie „raganų butelius“, – pripažįsta archeologas. Tačiau, kadangi indas buvo neuždarytas, tiksliai to patikrinti dabar neįmanoma.

Tačiau kiti veiksniai sufleruoja okultinę prigimtį, mano mokslininkai. Butelis buvo rastas šalia to, kas, archeologų manymu, yra židinio ar ugnies duobės liekanos – o tai yra įprasta raganų butelių laikymo vieta. O ir istorinis „Redoubt 9“ kontekstas yra suderinamas su tokio „talismano“ naudojimu.

„Jei tyrinėjate „raganų butelius“ ir tai, ką jie reikšdavo jais tikėjusiais žmonėms, pastebėsite, kad tokių apsauginių priemonių gausiau atsirasdavo per politines suirutes, sausras ar prasto derliaus laikotarpiais – tais momentais, kai žmonės manydavo, kad apniko piktosios dvasios“, – pastebi J.Jonesas. O vienišas Sąjungos kareivių įtvirtinimas Pilietinio karo sūkuryje gerai atitinka visus reikiamus požymius.

Parengta pagal stuff.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.