„Google“ visam pasauliui skelbia apie lietuvių projektą „Demaskuok.lt“

Interneto gigantė „Google“ Amsterdame vykusios „Google News Initiative“ konferencijos dalyviams, daugiau nei 180 žiniasklaidos atstovų iš 29 šalių, pristatė savo kurtą video, kuriame pasakojama apie Lietuvoje gimusią iniciatyvą „Demaskuok.lt“ (angl. Debunk EU), padedančią kovoti su melagingomis naujienomis.

 „Demaskuok.lt“ – tai nacionalinė iniciatyva, vienijanti žiniasklaidą, visuomenę ir valstybę kovai su dezinformacija esamu laiku, naudojant moderniausias technologijas (asociatyvinė nuotr.)<br> 123RF nuotr.
 „Demaskuok.lt“ – tai nacionalinė iniciatyva, vienijanti žiniasklaidą, visuomenę ir valstybę kovai su dezinformacija esamu laiku, naudojant moderniausias technologijas (asociatyvinė nuotr.)<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2020, 11:39 AM

Video kūrė „Google“ komanda, kuri 2019 m. lapkritį lankėsi Vilniuje. Po to, kai buvo pristatytas konferencijoje, jis taip pat buvo išplatintas „Google“ paskyrose socialiniuose tinkluose.

„Pačių „Google“ sukurtas video reportažas yra didžiulis įvertinimas, o tai, kad juo pasidalinta „YouTube“ ir kituose socialiniuose tinkluose mums padės toliau augti ir judėti pirmyn“, – sakė „Demaskuok.lt“ vadovas Viktoras Daukšas.

„Demaskuok.lt“ – tai nacionalinė iniciatyva, vienijanti žiniasklaidą, visuomenę ir valstybę kovai su dezinformacija esamu laiku, naudojant moderniausias technologijas. Tai pirmasis toks atvejis ne tik Lietuvoje, bet galimai ir pasaulyje. Pasitelkusi unikaliais algoritmais paremtus įrankius žiniasklaida gali greičiau ir efektyviau reaguoti į pasirodžiusią dezinformaciją bei ją demaskuoti.

Vienas pamatinių iniciatyvos tikslų – pritraukti ir vienyti kuo įvairesnių sričių žinovus – Lietuvos elfus. Jie – įvairių sričių profesionalai, nuo socialinių, humanitarinių, tiksliųjų̨ mokslų specialistų iki žiniasklaidos, verslo ar pramogų pasaulio atstovų. Savanoriškai veikiantys ir patriotiškai nusiteikę Lietuvos elfai seka ir analizuoja priešiškas melagingas naujienas ir gali bet kuriuo paros metu itin greitai padėti žiniasklaidai demaskuoti dezinformaciją ir užkirsti kelią jos plitimui. Vykdant naujienų stebėseną kasdien yra išanalizuojama apie 30 000 naujienų septyniomis kalbomis. Suskaičiuota, kad per 2018-2019 metus demaskuota daugiau kaip 200 dezinformacijos atvejų, kuriais skaitytojai Lietuvoje rodė didelį susidomėjimą ir juos skaitė daugiau nei 13 mln. kartų.

„Demaskuok.lt“ projektas buvo pradėtas vystyti 2017 metų pradžioje. Jo įgyvendinimo pradžiai buvo skirtas DELFI ir „Google“ įkurto fondo „Digital News Innovation fund“ finansavimas.

Per trejus veiklos metus „Demaskuok“ išaugo tarptautiniu mastu. Apie projektą rašė „The Financial Times“, „The Economist“, „The Independent UK“, „Deutsche Welle“ ir daug kitų užsienio žiniasklaidos priemonių.

„Kartu su komanda per pastaruosius pusantrų metų „Demaskuok.lt“ veiklą pristatėme 17 valstybių, daugiau kaip 60 renginių ir konferencijų. Visur sulaukiame didelio susidomėjimo ir paskatinimo toliau vystyti šį projektą, nes kova su dezinformacija šiuo metu yra visame pasaulyje aktuali problema“, – sako V. Daukšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.