Mokslininkai pradeda paieškas – nori į paviršių iškelti milijardo vertės lobį

Jūrų archeologai ketina atnaujinti nuskendusio laivo „Juncalas“, paieškas. Manoma, kad XVII a. šis laivas nuskendo su visais gabentais turtais – tauriaisiais metalais ir prabangiais papuošalais. Jei šio laivo duženos iš tiesų bus rastos – tai gali archeologams suteikti daug naujos informacijos apie Ispanijos laivyno istoriją.

„The Nuestra Senora del Juncal“ – arba tiesiog „Juncalas“ – 1631 metais plaukė iš Meksikos atgal į Ispaniją.<br>123RF nuotr. 
„The Nuestra Senora del Juncal“ – arba tiesiog „Juncalas“ – 1631 metais plaukė iš Meksikos atgal į Ispaniją.<br>123RF nuotr. 
Vos „Juncal išplaukus iš Meksikos, jį užklupo smarkūs vėjai. Ilgainiui komanda prarado visas viltis ir išmetė net patrankas - kad palengvintų laivą.<br>123RF nuotr. 
Vos „Juncal išplaukus iš Meksikos, jį užklupo smarkūs vėjai. Ilgainiui komanda prarado visas viltis ir išmetė net patrankas - kad palengvintų laivą.<br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-20 21:35

„The Nuestra Senora del Juncal“ – arba tiesiog „Juncal“ – 1631 metais plaukė iš Meksikos atgal į Ispaniją, kuomet jūroje jį užklupo nelaimė. Šis galeonas plukdė auksą ir kitas brangenybes, skirtas Ispanijos valdovui. Šiandien visos šios brangenybės gali būti vertos milijardų.

Nelaimė jūroje

Vos „Juncalui“ palikus Meksiką, jį užklupo smarkūs vėjai, o galiausiai ir audra. Ilgainiui komanda prarado visas viltis, todėl iš laivo išmetė net patrankas – kad palengvintų laivą. Jie šio žingsnio ėmėsi net žinodami, kad pasibaigus audrai juos gali užpulti anglų arba prancūzų piratai. Galiausiai įgula nupjovė ir pagrindinę burę – vėl gi, kad palengvintų laivą ir šis nenuskęstų.

Bet, deja, visa tai buvo veltui – kadangi laivas vis tiek atsidūrė jūros dugne. Manoma, kad laivu plaukė 300 žmonių, tačiau audrą išgyveno tik 39. Jie spėjo įlipti į nedidelę valtį ir išplaukti kranto link. Tiesa, šių išgyvenusių žmonių pasakojimai itin pasitarnavo šių laikų archeologams – kadangi būtent pagal tuos pasakojimus dabartiniai mokslininkai bando atsekti, kur laivas galėjo nuskęsti.

Nuo pasakojimų prie atradimų

Išnagrinėję pasakojimus, mokslininkai dabar bando kuo tiksliau nustatyti, kurioje vietoje „Juncalas“ nuskendo. Šių metų gegužę archeologų komanda ketina pradėti dešimties dienų trukmės laivo paieškas, praneša „The Guardian“. Šią paiešką atliks Meksikos ir Ispanijos jūrų archeologai.

„Taip seniai gyvenusių žmonių istorijos mums ir šiandien padeda rekonstruoti tai, kas įvyko. Be to, tai padaryti galime pakankamai tiksliai. Dabar jau turime nustatę vietą, kurioje yra labai didelė tikimybė, kad šį laivą atrasime“, – teigia archeologas Ivanas Negueruela iš Ispanijos nacionalinio muziejaus, kuris dalyvaus laivo paieškose.

Komanda tiki, kad krovinyje, kurį gabeno laivas, yra labai daug aukso ir sidabro luitų. Manoma, kad visi šie taurieji metalai galėjo sverti nuo 120 iki 150 tonų – šiandien jie būtų verti daugiau nei milijardas dolerių.

„The Guardian“ rašo, kad tai labai gasus krovinys – palyginus su lobiu, rastu kitame nuskendusiame Ispanijos laive „Neustra Senora de las Mecedes“. Šis laivas gabeno 14 tonų brangių metalų – o tai irgi yra pakankamai daug.

Žinoma, esama ir kitų svarbių nuskendusių laivų, kuriuos atrado archeologai. 1985 metais buvo rastas liūdnai pagarsėjęs piratų laivas „Whydah“. 2015 metais netoli Panamos krantų buvo rastas nuskendęs prekybininkų laivas „Incarnation“, o netoli Kolumbijos krantų – fregata „San Jose“. Šį laivą XVIII a. susprogdino britai ir manoma, kad jis irgi gabeno daugybę brangenybių.

Svarbiausia ne lobis, bet laivas

Komanda tikisi, kad radus laivą jiems pavyks apsaugoti tą vietovę nuo vagių. Tiesa, mokslininkai sako, kad jiems svarbiausias ne laivo krovinys, bet pats laivas. Anksčiau galeonai – tokie kaip „Juncalas“ –šiandienos archeologams buvo pažįstami tik iš piešinių, todėl atradus tikrą – nors ir nuskendusį – laivą, mokslininkai pagaliau galėtų išsiaiškinti, kaip jie iš tiesų buvo statomi.

„Aš noriu sužinoti, kaip tokie dideli laivai buvo statomi. Įdomu, kaip jie sukurdavo pertvaras ir denius“, – sako I.Negueruela.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.