Alkaniausias kanibalas istorijoje – net sunku suvokti, kiek žmonių suvalgė šis vyras

Kanibalizmas kai kuriuose pasaulio kraštuose išliko iki pat XX amžiaus. Taigi, nieko keisto, kad didžiausioje Fidžio saloje Viti Levu kadaise gyveno karo vadas Udre Udre, net tarp kitų kanibalų garsėjęs kaip didis žmogienos mėgėjas.

 Udre Udre ir jo kapas.<br> Wikimedia commons
 Udre Udre ir jo kapas.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2020, 8:41 AM, atnaujinta Mar 26, 2020, 8:50 AM

1849 metais keliautojas Richardas Lythas apsilankė Viti Levu saloje ir joje surado Udre Udre kapą. Šalia jo buvo kruopščiai išdėstyti 872 akmenukai. Iš duobučių buvo matyti, kad tų akmenukų kadaise buvo ir daugiau – tačiau kažkas juos nuspyrė ar pasiėmė su savimi. Lythas susitiko su Udre Udre sūnumi Ravatu, kuris atskleidė šiurpią tiesą – tie akmenukai žymi Udre Udre suvalgytus žmones. Ir jų ten gerokai mažiau nei turėtų būti.

Udre Udre buvo ratu – genties vadas. Jis neišvengiamai įsiveldavo į konfliktus su kitomis gentimis, kurių metu žūdavo ne vienas žmogus. Ir juos Udre Udre suvalgydavo. Žmones valgė ir kiti Fidžio gyventojai, tačiau Udre Udre ir tarp jų garsėjo kaip didis kanibalas – mat jis nešvaistydavo mėsos ir ja nesidalindavo. Vado sūnus pasakojo, kad kartais Udre udre būdavo visiškai sotus, bet dalį mėsos vis tiek pasilikdavo sau ir nesidalindavo su kitais. Ir vėliau ja užkandžiaudavo.

Niekas tiksliai nežino, kiek žmonių Udre Udre galėjo suvalgyti. 872 – tikrai, bet greičiausiai realus skaičius buvo kažkur apie 999. O gal ir daugiau – vietiniai tiesiog nustojo skaičiuoti. Ir kodėl turėjo skaičiuoti? XIX amžiuje jiems tai buvo įprasta kasdienybė, į kurią neverta per daug kreipti dėmesio.

Turimų įrodymų pakanka, kad būtų galima manyti, kad Udre Udre iš tiesų suvalgė beveik 1000 žmonių. Pasaulio Guinnesso rekordų knygoje šis rekordas yra užfiksuotas – čia įrašyta, kad Udre Udre suvalgė 872-999 žmones.

Ir, reikia tikėtis, šis rekordas niekada nebebus pagerintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.