Vokietija kovai su koronavirusu pasitelks išmaniuosius laikrodžius ir apyrankes

Vokietijos ligų kontrolės centras antradienį paragino gyventojus, turinčius išmaniuosius laikrodžius ir apyrankes, pasidalyti savo sveikatos duomenimis, kad būtų galima sekti koronaviruso plitimą.

 Vokietijos ligų kontrolės centras antradienį paragino gyventojus, turinčius išmaniuosius laikrodžius ir apyrankes, pasidalyti savo sveikatos duomenimis, kad būtų galima sekti koronaviruso plitimą.<br> 123rf nuotr.
 Vokietijos ligų kontrolės centras antradienį paragino gyventojus, turinčius išmaniuosius laikrodžius ir apyrankes, pasidalyti savo sveikatos duomenimis, kad būtų galima sekti koronaviruso plitimą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2020, 4:40 PM, atnaujinta Apr 9, 2020, 5:56 PM

Epidemiologinę padėtį šalyje stebintis Roberto Kocho institutas pranešė pasiūlysiantis programėlę, pavadintą „Corona Datenspende“ („Duomenų apie koronavirusą dalijimasis“), kuri leis žmonėms savanoriškai ir anonimiškai dalytis informacija, surinktą kūno rengybos prietaisų ir galinčią nurodyti COVID-19 infekcijos požymius.

„Nemokama programėlė užregistruos asmens pašto kodą, amžių ir svorį bei stebės aktyvumo ir miego įpročių, širdies ritmo ar net kūno temperatūros pokyčius, kurie galėtų rodyti ūminės kvėpavimo takų ligos simptomus“, – teigė instituto vadovas Lotharas Wieleris.

Programa „gali padėti geriau įvertinti, kur ir kaip greitai COVID-19 plinta Vokietijoje“, – kalbėjo L.Wieleris.

Visgi jis pabrėžė, kad programa, sukurta kartu su elektroninių sveikatos paslaugų bendrove „Thryve“, neskirta nustatyti diagnozės ar pakeisti koronaviruso tyrimo.

Roberto Kocho institutas panaudos jungtinius duomenis sukurti internetinį Vokietijos žemėlapį, kuriame užkrėtimo procentą būtų galima sužinoti pagal pašto kodą, pažymėjo L. Wieleris.

„Tai suteiktų mokslininkams duomenų apie infekcijos procesus bei tai, ar priemonės, kurių ėmėmės, veikia“, – pridūrė jis.

Institutas tikisi, kad 10 proc. iš maždaug 10 mln. Vokietijos gyventojų, kurie turi išmaniuosius laikrodžius ar apyrankes, tokias kaip „Fitbit“, naudosis programėle.

„Visgi jei galėtume pasiekti nors ir 100 tūkst. ar vos 10 tūkst. žmonių, tai būtų puikus rezultatas“, – pridūrė instituto epidemiologinio modeliavimo ekspertas Dirkas Brockmannas.

Vokietijoje užregistruota daugiau nei 99 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir šiek tiek daugiau nei 1,6 tūkst. mirčių – čia mirštamumas gerokai mažesnis nei kitose Europos šalyse.

Vokietija tai aiškina ankstyvais ir plačiai naudojamais tyrimais, taip pat pasaulinės klasės sveikatos sistema, kuri gali pasirūpinti didesniu skaičiumi kritinės būklės pacientų nei kitose valstybėse, ir net priimti į ligonines dešimtis pacientų iš skaudžiai nukentėjusių Italijos, Ispanijos ir Prancūzijos.

L.Wieleris pabrėžė, kad dar per anksti švelninti karantino ir socialinio atsiribojimo priemones, dėl kurių pastarosiomis savaitėmis vokiečių mokyklos ir įmonės išlieka uždarytos.

„Visgi noriu pabrėžti, kad mums labai sėkmingai pavyko įgyvendinti savo strategiją Vokietijoje. Mes vis dar turime pakankamai plaučių ventiliatorių ir vietų intensyvios terapijos skyriuose“, – pridūrė D. Brockmannas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.