Daugiau nei 3000 bibliotekų kompiuterių pas mokinius neiškeliavo

Daugiau nei 3 tūkst. naujų kompiuterių, kuriuos bibliotekos žadėjo paskolinti moksleiviams mokytis nuotoliniu būdu, pas juos neiškeliavo – visus kompiuterius buvo būtina apdrausti, tačiau neatsirado nė vienos tą padaryti galinčios įmonės, o paskui ir savivaldybės pranešė, kad jų nebereikia, BNS informavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atstovė Giedrė Čistovienė.

 Daugiau nei 3 tūkst. naujų kompiuterių, kuriuos bibliotekos žadėjo paskolinti moksleiviams mokytis nuotoliniu būdu, pas juos neiškeliavo<br> J. Stacevičiaus nuotr.
 Daugiau nei 3 tūkst. naujų kompiuterių, kuriuos bibliotekos žadėjo paskolinti moksleiviams mokytis nuotoliniu būdu, pas juos neiškeliavo<br> J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2020, 8:53 AM

„Lietuvos bibliotekoms buvo užsakyta per 3,1 tūkst. naujų kompiuterių, o kadangi bibliotekos buvo uždarytos, nutarėme, kad būtų tikslinga visus juos paskolinti mokiniams, kuriems jų trūksta. (...) Paskelbėme viešąjį konkursą, tačiau neatsirado nė vienos įmonės – jiems netiko sąlygos, buvo per daug rizikinga, įvertinus, kad tie kompiuteriai keliauja į namus pas kažką, kad nebus prižiūrinčio darbuotojo“, – BNS sakė G. Čistovienė.

„Ir į Draudikų asociaciją kreiptasi, tikėjomės, kad gal kas nors padovanos tą draudimą, esant tokioms sąlygoms, pasireklamuot norės, bet ne, deja“, – pridūrė ji.

Anot G. Čistovienės, naujus kompiuterius apdrausti buvo būtina, nes jie įsigyti iš ES struktūrinių fondų lėšų.

„Tie kompiuteriai turi būti bibliotekose, jie turi būti veikiantys ir naudojami vartotojų tikslams, kurie buvo numatyti projekte. Pasibaigus karantinui, jie būtų turėję grįžti į bibliotekas tokie pat sveiki, geri ir naudingi visuomenei“, – pasakojo bibliotekos atstovė.

G. Čistovienės teigimu, neįvykus viešajam pirkimui, su draudikais kalbėta, kokiomis sąlygomis jie vis dėlto apdraustų visus kompiuterius, tačiau savivaldybės ėmė informuoti, kad kompiuterių joms nebereikia.

Anot Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, kuri organizavo bendrą kompiuterių įsigijimą šalies bibliotekoms, šiuo metu apie trūkstamą įrangą yra informavusi tik Zarasų rajono savivaldybė. Ji paprašė moksleiviams paskolinti 43 kompiuterius.

Šiems kompiuteriams, pasak G. Čistovienės, pakoregavus konkurso sąlygas, šios savaitės pabaigoje draudiką rasti pavyko, su juo pasirašyta sutartis ir įranga jau kitą savaitę turėtų pasiekti mokinius.

Nacionalinės bibliotekos duomenimis, iš pradžių savivaldybės buvo informavusios, kad socialiai jautrių ar daugiavaikių šeimų vaikams trūksta apie 7,5 tūkst. kompiuterių, todėl šalies bibliotekos ir buvo nusprendusios paskolinti visą naujai gautą įrangą.

Savivaldybių asociacijos atstovė Indrė Vilūnienė BNS sakė, kad „per tą laiką kompiuterių poreikį paprasčiausiai patenkino Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kompiuterius pirko ir pačios savivaldybės, verslininkai, dovanojo žmonės“.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos teigimu, mokiniams iš socialiai jautrių šeimų nupirkti ir perduoti visi planuoti 34 tūkst. 365 kompiuteriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.