Visų dantų ištraukimas kaip vestuvinė dovana — kodėl kadaise tai buvo priimtina?

Vestuvinių dovanų būna įvairių. Kartais tai — kelionės, romantiški savaitgaliai SPA, dovanų čekiai ar pinigai. O kartais — visų dantų ištraukimas. Na, ši praktika jau seniai pamiršta, bet XIX amžiaus Anglijoje tai buvo tikra dovana.

 Vestuvinių dovanų būna įvairių. Kartais tai — kelionės, romantiški savaitgaliai SPA, dovanų čekiai ar pinigai. O kartais — visų dantų ištraukimas.<br> Wellcome Collection pieš.
 Vestuvinių dovanų būna įvairių. Kartais tai — kelionės, romantiški savaitgaliai SPA, dovanų čekiai ar pinigai. O kartais — visų dantų ištraukimas.<br> Wellcome Collection pieš.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2020, 1:54 PM

Visi žino, kad dantų higienos normos kadaise buvo visiškai kitokios. Žmonės retai valėsi dantis. Na, kadaise žmonės išvis retai prausėsi, tai dantims skiriamas dėmesys tikriausiai buvo proporcingai mažas. XIX amžiaus Anglijoje didelė dalis jaunų žmonių vaikščiodavo su sugedusiais dantimis.

Kaip rašo svetainė Historycollection.co, tuo metu dantys beveik niekada nebuvo gydomi. Šiokie tokie plombavimo metodai jau egzistavo, bet jie buvo naudojami itin retai. Taigi, žmonės vaikščiodavo su sugedusiais dantimis, kol imdavo skaudėti. Tuomet reikėdavo eiti pas barzdaskutį-chirurgą ar kalvį, kad tą sugedusį dantį pašalintų. Tai niekada nebuvo maloni procedūra, nepaisant viskio ir narkotikų.

Kaip galite įsivaizduoti, dantys buvo traukiami po vieną, kartais – po du ar tris. Tai yra, kiek dantų sugesdavo taip, kad trukdydavo žmogui, tiek būdavo ir ištraukiama. Taigi, į savamokslius dantistus tekdavo kreiptis vėl ir vėl, o tai savaime buvo didelė kančia. Būtent dėl to ir atsirado keista, nors ir nelabai paplitusi, praktika dovanoti visų dantų ištraukimą.

Manote, kad tai – prasta dovana? Tai buvo net labai brangi dovana. Jauniems žmonėms per porą dienų būdavo ištraukiami visi dantys. Taip jie tarsi būdavo išvaduojami iš tų nesibaigiančių vizitų pas dantistą ir pasikartojančio skausmo. Maždaug, kentėk dabar, kad nereikėtų kentėti vėliau. Ištraukti dantys būdavo keičiami protezais, kurie tais laikais būdavo gaminami iš žmonių bei gyvūnų dantų ir medienos.

Tokių dovanų dažnai sulaukdavo jaunavedžiai. Ne dėl to, kad ši dovana būtų kuo nors romantiška. Tiesiog žmonės tuo metu tuokdavosi ankstyvoje jaunystėje – būtent tada, kai imdavo pūti jų dantys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.