Psichoterapeutas apie virtualių kelionių naudą: numalšina įspūdžių troškulį ir leidžia atsikvėpti

Vasara jau ant nosies, tačiau karantino pabaiga – dar ne: oro uostai nedirba pilnu pajėgumu, sausumos sienos vis dar daugelyje šalių uždarytos ir atostogų užsienyje perspektyvos miglotos. Europos aviacijos organizacija „Eurocontrol“ pirmąją gegužės savaitę virš Senojo žemyno vidutiniškai fiksavo beveik 86 proc. mažiau skrydžių per dieną nei tuo pačiu laiku pernai, todėl keliauti svetur belieka iš namų. Gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis pastebi kelionių prisiminimų naudą. Jo teigimu, žiūrėdami atostogų nuotraukas bei vaizdo įrašus, galime atsitraukti nuo nemalonių jausmų, pabėgti nuo realybės, trumpam atsikvėpti ir svajoti.

 Gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis pastebi kelionių prisiminimų naudą. Jo teigimu, žiūrėdami atostogų nuotraukas bei vaizdo įrašus, galime atsitraukti nuo nemalonių jausmų, pabėgti nuo realybės, trumpam atsikvėpti ir svajoti.<br> 123rf iliustr.
 Gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis pastebi kelionių prisiminimų naudą. Jo teigimu, žiūrėdami atostogų nuotraukas bei vaizdo įrašus, galime atsitraukti nuo nemalonių jausmų, pabėgti nuo realybės, trumpam atsikvėpti ir svajoti.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2020, 10:49 AM

Visos kelionės prasideda galvoje

Nors keliauti po Lietuvą galime nevaržomai, šiuo metu ypač norisi grįžti į svetur aplankytas vietas. Todėl D. Jakučionis siūlo prisiminimų keliones, nes malonios patirtys suteikia šiltas ir pozityvias emocijas. Pasak specialisto, keliaudami dažniausiai būname atsipalaidavę, o įveikę tuo laiku iškilusius iššūkius save mename iš gerosios pusės.

„Taip grįžimas į kelionių prisiminimus tampa atsitraukimu nuo dabarties realybės ir bent trumpam padidina malonių emocijų skaičių. Svarbu priimti, jog tai yra gero laiko akimirkos, už kurias turime būti dėkingi. Kelionės apskritai suteikia smegenims naują informaciją, aktyvina jų veiklą, todėl, kad ir kaip keliaujame, viskas kaupiama atmintyje. Dažniausiai tik mūsų vertinimas pagerina arba pablogina situaciją. Jei išaukštiname gyvą keliavimą, ypač, kai to negalime daryti, ir atmetame visus kitus kelionių būdus, save apribojame nuo naujų įspūdžių patirties, gebėjimo juos praturtinti“, – apie tinkamo požiūrio svarbą kalba D. Jakučionis.

Psichoterapeutas priduria: pozityvūs prisiminimai teigiamai veikia mūsų psichologinę sveikatą, užtikrina gyvenimo balansą, todėl specialistas pataria šiuo metu bent mintimis persikelti į mylimas ir mėgstamas aplankytas vietas. Tokioms kelionėms, anot pašnekovo, pravartu pasitelkti ir nuotraukas bei vaizdo įrašus.

„Bet koks atsitraukimas nuo esamos realybės suteikia trumpalaikį atokvėpį ir kartais paskatina pasvajoti. Žiūrėdami kelionių prisiminimus, naršydami išmaniojo galeriją galime paskatinti malonius jausmus bei emocijas, todėl ši priemonė yra funkcionali“, – mano D. Jakučionis.

Technologijų gamintojai papildo – kokybišką prisiminimų kelionių patirtį lemia ir pažangūs įrenginių parametrai. Fiksuodami aukštos raiškos nuotraukas bei vaizdo įrašus, jų vėlesnei peržiūrai suteiksime dar daugiau malonumo.

„Visada smagiau žiūrėti nuotraukas, kurių kokybė džiugina akį. Todėl verta daugiau dėmesio skirti įrenginio kameros savybėms ir rinktis technologijas, pasižyminčias inovatyvumu bei funkcionalumu. Toks yra neseniai rinkoje pasirodęs „Huawei P40 Pro“, įvertintas „DxOMark“ bei TIPA ekspertų kaip geriausiai fotografuojantis telefonas pasaulyje. Šis modelis išties raiškiai fiksuoja viską tiek dieną, tiek naktį bei leidžia kurti savo istorijas“, – įsitikinusi „Huawei“ komunikacijos vadovė Baltijos šalyse Justė Karpavičiūtė.

Visas pasaulis – namuose

Kalbėdamas apie kelionių alternatyvas, D. Jakučionis rekomenduoja atvirumą naujovėms, nes, pasak specialisto, mūsų vaizduotė, sujungta su technologijomis, taip pat geba keliauti. Psichoterapeutas pabrėžia: svarbu tik viską priimti pozityviai ir į virtualų svečių šalių lankymą nežiūrėti skeptiškai.

„Siūlyčiau mažiau galvoti, jog šiuo metu negalime keliauti, ir nesikankinti, kad patekti svetur realu tik virtualiai. Kartais esame apriboti ir išvykti progos nėra – tokiu atveju verta situaciją priimti natūraliai ir dėl jos per daug nesijaudinti. Dabar keliauti galime nuotoliniu būdu: pasinaudoję visomis įmanomomis priemonėmis sužadinsime tiek vaizduotę, tiek teigiamų emocijų antplūdį“, – sako D. Jakučionis.

Išeitį negalintiems keliauti pristato ir mobiliųjų programėlių kūrėjai. Jie siūlo išbandyti „Live Earth Cam“ – įvairiausius planetos taškus apjungiantį vaizdo stebėjimo kamerų tinklą, visą parą tiesiogiai transliuojantį gyvenimą iš skirtingų pasaulio vietų.

„Ši mobilioji programėlė siūlo saugiai keliauti, kur širdis geidžia, nekeliant kojos iš namų. Nuo Japonijos iki Prancūzijos: visas pasaulis dabar lengvai pasiekiamas išmaniajame telefone. Tereikia atsisiųsti aplikaciją iš mobiliųjų programėlių parduotuvės „AppGallery“ ir mėgautis vaizdais. Be to, „AppGallery“ yra nuolat vystoma platforma, kurioje šiandien yra daugiau nei 50 tūkst. aplikacijų, tarp kurių – ir lietuviškos. Todėl kiekvienas čia gali rasti sau tinkančių pramogų bei naudingų įrankių“, – teigia J. Karpavičiūtė.

„Huawei“ atstovė papildo: gamintojas, kurdamas naujuosius P40 serijos flagmanus, apgalvojo „AppGallery“ ir tobulinimą bei patogumo naudotojams užtikrinimą. Rinkai pristatytuose įrenginiuose įdiegta „Android“ operacinė sistema, o su „Phone Clone“ programėle senajame telefone turėti duomenys, įskaitant ir pamėgtas mobiliąsias aplikacijas, dabar lengvai perkeliami į tik ką įsigytą išmanųjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.