JAV kariuomenė pradėjo kalbėti apie nuosavus branduolinius reaktorius

Vykstant kovos veiksmams esminę pergalę pasiekia ne tik žvalgai, pėstininkai ar aviacija. Iš tiesų laimi visai kiti pajėgumai, tvirtina Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. „Jeigu mūšius laimi pėstininkai, tai karus – logistai. Nes nesant logistikai, nebus nieko. Kariai neturės šaudmenų ir maisto, technika – kuro ir atsarginių dalių ir t.t. Todėl logistai yra pati svarbiausia iš kariuomenės grandžių. Ir kuo stipresni logistai – tuo stipresnė visa kariuomenė bei efektyvesnės kovinės operacijos“, – aiškina karininkas.

JAV pasirašė sutartį dėl mažų, mobilių, sunkvežimiais perveržamų branduolinių reaktorių projektavimo.
JAV pasirašė sutartį dėl mažų, mobilių, sunkvežimiais perveržamų branduolinių reaktorių projektavimo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2020, 1:33 PM, atnaujinta Jun 4, 2020, 4:53 PM

Pasak jo, operacijų metu labai didelis poreikis yra ne ko kito, bet kuro. „Kuru varomos mašinos, lėktuvai ir laivai, gaminama elektra, valomas ir išgaunamas vanduo ir t.t. Tačiau kuras būna skirtingas: benzinas, dyzelis, reaktyvinis kuras ir panašiai, – pasakoja D.Antanaitis. – Ir kiekvieną skirtingą rūšį reikia pristatyti skirtingiems daliniams, turintiems skirtingu kuru varomus variklius“.

Jo teigimu, kad išvengtų tokio chaoso, NATO laikosi „monofuel“ politikos. Tai yra, vienas kuras tinkantis viskam: nuo elektros generatoriaus iki orlaivių. Atsargos majoras pastebi, kad toks požiūris labai palengvina dalinių ir padalinių aprūpinimą, tačiau neišsprendžia kitos problemos – kurą vis tiek reikia pristatyti. „Paprastai jis pristatomas antžeminu transportu, tačiau kai to neįmanoma – ir orlaiviais. Taip pristatant vieno litro kuro kaina gali siekti ir dviženklį skaičių“, – apibendrina karys.

D.Antanaitis pasakoja, kad norėdamas rasti sprendimą iš tokios situacijos, Pentagonas pasirašė tris sutartis. Šiose sutartyse numatytas mažų, mobilių, sunkvežimiais perveržamų branduolinių reaktorių projektavimas. „Šie reaktoriai bus skirti aprūpinti elektros energija JAV kariuomenės karius tiek užjūrio operacijų rajonuose, tiek ir esant savo nuolatinės dislokacijos vietoje JAV.

Kario teigimu, viso projektavimo sutarties vertė – beveik 40 mln. JAV dolerių. Ši suma paskirstyta tarp trijų įmonių: „BWX Technologies“, „Westinghouse Government Services“ ir „X-energy“. Šios įmonės per dvejus metus turės paruošti tris skirtingus projektus, iš kurių vienas bus pasirinktas gamybai.

„JAV kariuomenei reikia reaktoriaus, kurio galingumas būtų tarp 1 ir 5 megavato. Tai turi būti saugus, mobilus ir pažangus mikroreaktorius. Jis turi būti labai mobilus, kad galima būtų lengvai ir greitai transportuoti keliais, geležinkeliais, vandeniu ar oru“, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

Pasak jo, jeigu pavyktų sukurti tokį mikroreaktorių, JAV kariuomenė gautų praktiškai neribotą prieigą prie pigios energijos ir karinės operacijos gerokai atpigtų, o efektyvumas išaugtų. „Taip pat tai paskatintų naujos kovos technikos varomos elektra arba hibridiniais varikliais kūrimą“, – įsitikinęs D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.