Pagaliau ima aiškėti ežero-žudiko paslaptis: mokslininkai turi versiją, kodėl čia žūsta paukščiai

2005 metais Etiopiją supurtė žemės drebėjimas. Po jo šalies šiaurėje atsirado ne vienas mažytis vandens telkinys. Tarp jų – ir 60 metrų skersmens Gaet'ale kūdra, kuri tebeegzistuoja ir šiandien – nors į ją neteka joks upelis.

 Gaet'ale kūdra iš tikrųjų yra ežeras. Jis susiformavo todėl, kad žemės drebėjimas aktyvavo toje teritorijoje buvusias karštąsias versmes.<br> Wikimedia commons
 Gaet'ale kūdra iš tikrųjų yra ežeras. Jis susiformavo todėl, kad žemės drebėjimas aktyvavo toje teritorijoje buvusias karštąsias versmes.<br> Wikimedia commons
 Karštosios versmės po Gaet'ale kūdra tebėra aktyvios. Būtent jos ir maitina ežerą.<br> Wikimedia commons
 Karštosios versmės po Gaet'ale kūdra tebėra aktyvios. Būtent jos ir maitina ežerą.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-07-09 12:26

Gaet'ale kūdra iš tikrųjų yra ežeras. Jis susiformavo todėl, kad žemės drebėjimas aktyvavo toje teritorijoje buvusias karštąsias versmes. Nedidelė 60 metrų skersmens dauba prisipildė vandeniu ir tapo labai šiltu ežeru.

Gaet'ale vandens temperatūra siekia 50–55 °C – ežero vanduo visada yra karštesnis nei aplinka, bet vietiniai čia nesivėsina ne tik dėl to. Vandens druskingumas čia siekia net 43,3 proc. – Gaet'ale kūdra yra sūriausias natūralus vandens telkinys pasaulyje. Palyginimui, Negyvosios jūros sūrumas siekia apie 34,2 proc.

Gaet'ale vandenyje yra labai daug kalcio ir magnio chloridų, tačiau yra ir natrio ir kalio jonų. Ežero vanduo yra kiek gelsvos spalvos – ją jam suteikia geležies ir chloro junginiai. Žinoma, šis vanduo yra nuodingas. Aplink Gaet'ale dažnai matomi negyvi paukščiai. Mokslininkai negali pasakyti, kas juos pražudo. Gyvūnai įprastai negeria tokio sūraus vandens – jie tikrai neišgertų jo tiek, kad žūtų. Tačiau yra ir kitas įtariamasis.

Tos karštosios versmės po Gaet'ale kūdra tebėra aktyvios. Būtent jos ir maitina ežerą – jokių upių čia nėra. Tose vietose, kur iš žemės veržiasi vanduo, kyla ir nemažai burbulų. Vietiniai mokslininkai nustatė, kad tai – bekvapės dujos. Greičiausiai – vulkaninės kilmės CO2. Bet greičiausiai tuose burbuluose yra ir kitų, labiau toksiškų dujų, kurios ir nuodija paukščius bei vabzdžius.

Gaet'ale kūdra labai domina mokslininkus. Jie nori pažiūrėti, ar su laiku ežero druskingumas augs – ir kaip tai paveiks dirvožemį aplink šį vandens telkinį.

Tiesa, niekas negali pasakyti, kiek laiko Gaet'ale kūdra gyvuos – dar vienas žemės drebėjimas gali vėl ją sunaikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.