Milijono dolerių vertės lobį jūros dugne aptikęs vyras: tiesiog ėmiau visas drebėti

Ericui Schmittui ir Brentui Brisbenui birželio mėnuo – ypatingas. Šiemet amerikiečiai atšventė penkerių metų jubiliejų nuo tada, kai atrado įspūdingą lobį – nuskendusį laivą su auksu ir sidabru, kurio vertė siekia milijoną dolerių. Ta proga vyrai pasidalijo savo įspūdžiais iš tos lemtingos dienos.

Tyrėjai laivą „Capitana“ atrado 2015 m. birželį – o jame aptiko 52 auksines monetas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Tyrėjai laivą „Capitana“ atrado 2015 m. birželį – o jame aptiko 52 auksines monetas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 „Tricentennial Royal“ moneta, kurios vertė viršija 500 000 JAV dolerių.
 „Tricentennial Royal“ moneta, kurios vertė viršija 500 000 JAV dolerių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 20, 2020, 9:50 PM

Kaip rašo „Express“, tyrėjai laivą „Capitana“ atrado 2015 m. birželį – o jame aptiko 52 auksines monetas, 12 metrų ilgio aukso grandinę, 110 sidabrinių monetų ir sagas, kurių bendra vertė viršija 1 mln. JAV dolerių

Laivas buvo vienas iš vienuolikos laivų, kurie XVIII amžiaus pradžioje iš Ispanijos kolonijų Naujajame pasaulyje į Europą gabeno auksą, sidabrą ir kitas brangenybes.

Laivai nuskendo per uraganą, kuris juos užgriuvo 1715 m. liepos 30 ir 31 dienomis, kai jie grįždami į Ispaniją plaukė pro Floridą. Ericas Schmittas – Floridos gyventojas, kuris su šeima ir aptiko nuskendusį lobį gabenusį laivą – duodamas interviu „National Geographic“ prisipažino, kad iš nardymų po sudužusius laivus dažniausiai tenka grįžti tuščiomis rankomis.

„Paprastai mes atkasame tuščias duobes ar randame alaus skardines“, – pasakoja jis. Bet tąkart jis su narų komanda 4,5 metrų gylyje už 300 metrų nuo Fort Pirso miesto pakrantės Floridoje, JAV, jis aptiko šį tą geresnio.

Kitas iš laivo atradėjų, B.Brisbenas prisimena: „Tai buvo visiškai nerealu. Buvau apstulbęs. Tiesiogine to žodžio prasme pradėjau drebėti“.

Amerikietis teigia, kad radinys yra „turbūt didžiausias pagal apimtis ir retumą“.

Tarp aukso monetų buvo ir ypač retas egzempliorius, vadinamas „Tricentennial Royal“ – ir kurio vertė viršija 500 000 JAV dolerių.

E.Schmittas ir jo komanda ir toliau dirbo radimvietėje, kurioje tiek laiko pragulėjo paskendęs milijono dolerių vertas radinys. Nuo tada laiko jie rado dar keletą sidabrinių monetų ir sagų bei keletą žvakidžių – bet nieko panašaus į pirmąjį radinį.

Visi radiniai dabar yra JAV pietinio Floridos rajono apylinkės teismo jurisdikcijoje, bet juos prižiūri B.Brisbeno bendrovė. Floridos valstija turi teisę į 20 procentų bet ko, ką randa B.Brisbenas ar jo rangovai.

Kiekvienais metais Florida siunčia atstovus, kad jie apžiūrėtų viską, ką rado komanda – ir teismui pateikia prašymus dėl daiktų, kuriuos valstija norėtų perduoti muziejams. Jei teismas sutinka, kompanija perduoda pageidaujamus daiktus valstijai, pasakoja B.Brisbenas.

Aptikus „Capitana“ ir valstijai atsiėmus savo dalį, B.Brisbenas ir E.Schmitto šeima uždarbį pasidalino po lygiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.