Kas vyksta šiame XIX amžiaus piešinyje? Kodėl tas vyras dėvi statinę?

Šiame XIX amžiaus piešinyje matoma moteris su narvu ant galvos ir vyras, kuris dėvi statinę. Kas vyksta?

Šis piešinys iliustruoja bausmes, kurios buvo paplitusios Anglijoje ir kitose Europos šalyse. 
Šis piešinys iliustruoja bausmes, kurios buvo paplitusios Anglijoje ir kitose Europos šalyse. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2020, 3:11 PM

Šis piešinys iliustruoja bausmes, kurios buvo paplitusios Anglijoje ir kitose Europos šalyse. Tas narvas ant moters galvos buvo itin nemaloni bausmė už liežuvavimą. Taip baustos moterys, kurios skleidė gandus, viešai ginčijosi, melavo ar kitaip netinkamai naudojo savo kalbos padargus. Toks narvas buvo labai nepatogus ir kėlė skausmą – tačiau bausmės esmė buvo gėda, kurią moteris patirdavo taip vedžiojama po miestą.

Tuo tarpu vyras dėvi statinę, nes yra girtuoklis. 1551 metais girtuokliavimas Anglijoje tapo nelegaliu. Aludės buvo spaudžiamos, kad girti vyrai nesivoliotų gatvėse. Tie, kurie būdavo pričiupti girti, kartais buvo taip ir baudžiami – jiems buvo užmaunama statinė.

Statinės dugne buvo išpjaunama skylė galvai, šonuose – pora skylių rankoms. Statinė kaip bausmės priemonė itin išpopuliarėjo XVII amžiaus viduryje. Taip girtuokliai tapdavo pajuokos objektu – tačiau bausmė tikrai buvo ir fizinė, nes sunki statinė keldavo didelį skausmą.

Statine apvilktas girtuoklis būdavo vedžiojamas po miestelį ar tiesiog pastatomas kur nors netoli įprastų išgertuvių vietų. Vaikai ateidavo iš jų pasijuokti. Tokia bausmė taikyta iki pat XIX a. ir taip buvo populiari Olandijoje, Vokietijoje bei Danijoje – nors gerokai rečiau nei Anglijoje.

Beje, XX amžiaus pradžioje amerikietiškuose politiniuose šaržuose, komiksuose ir animaciniuose filmuose statinės dėvėjimas tapo bankroto simboliu. Taip vaizduoti nesėkmę patyrę verslininkai ir politikai. Suprask, jis neturi pinigų net drabužiams, todėl dabar dėvi statinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.