Pasirūpinti būtina net ir nebenaudojamo kompiuterio saugumu

Įsigyti naują kompiuterį labai malonu: naujausia programinė įranga, neperpildytas kietasis diskas ir greitas veikimas padeda lengvai pamiršti senojo kompiuterio bėdas. Bet svarbu nepamiršti tinkamai pasirūpinti ir senuoju. Jei jį atiduodate ar parduodate, ir žinote, kad kompiuteris bus naudojamas, tai reiškia, kad žmonės gali atrasi senus jūsų failus ar duomenis, ir jais pasinaudoti.

 Pasirūpinti būtina net ir nebenaudojamo kompiuterio saugumu.
 Pasirūpinti būtina net ir nebenaudojamo kompiuterio saugumu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2020, 11:11 AM

Net jei kompiuterį ketinate išmesti, turėkite omenyje, kad net ir iš neveikiančio kompiuterio galima ištraukti jame buvusius duomenis. Jei šie duomenys atsidurs netinkamose rankose, galite prarasti ne tik savo privatumą, bet ir pinigus, jei, pavyzdžiui, nusikaltėliai iš seno jūsų kompiuterio ištrauks banko kortelės informaciją, ar el. bankininkystės prisijungimo duomenis, ir pasinaudos sąskaitoje esančiais pinigais.

1 patarimas: pasidarykite asmeninių failų kopijas

Jei kompiuteryje turite asmeninių ar darbinių failų, kuriuos norite išsaugoti, pasidarykite jų kopijas. Tai galite padaryti keliais būdais. Jei turite išorinį kietąjį diską (SSD arba HDD), prijunkite jį prie kompiuterio ir tiesiog nusikopijuokite visą reikalingą informaciją.

Kitas būdas išsisaugoti savo duomenis – įkelti juos į „debesį“. Jei iki šiol nesinaudojote „debesų“ technologijomis, lengviausia pradėti su „Google Drive“. Nemokama paskyra suteikia 15GB vietos. Jei failų nėra daug, juos galite kelti po vieną tiesiogiai naršyklėje.

Jei failų apimtis didesnė, patogiau įsidiegti „Google Drive“ programą, ir reikalingų failų aplankus perkelti tiesiogiai kompiuteryje. Atsidarykite failų naršyklę, pasirinkite reikalingą aplanką, paspauskite ant jo vieną kartą ir failų naršyklės viršuje pasirinkite opciją „Perkelti į“, spauskite apačioje esantį pasirinkimą „Pasirinkti vietą...“ ir atsivėrusiame lange pasirinkite „OneDrive“ aplanką. Tokiu būdu perkeltus failus galėsite pasiekti interneto naršyklėje arba savo „OneDrive“ aplanke kituose įrenginiuose.

2 patarimas: panaikinkite nebereikalingus asmeninius failus

Kai nusikopijavote visus reikalingus duomenis, galite juos sunaikinti. Svarbu atsiminti, kad tik nutempti failus į šiukšlinę – nepakaks. Atsidarę šiukšlinę pasirinkite opciją „ištuštinti šiukšlinę“, ir failų atkūrimas taps gerokai sudėtingesnis.

Iš šiukšlinės ištrintus failus atkurti yra sudėtinga, bet įmanoma. Jei kompiuteryje turėjote ypatingai jautrios informacijos, tuomet jos sunaikinimui galite pasitelkti papildomą programinę įrangą, pavyzdžiui nemokamą programėlę „Eraser“.

3 patarimas: pasitikrinkite naršyklę

Pašalinę savo asmeninius failus, nepamirškite ir asmeninių duomenų interneto naršyklėje. Jei esate išsisaugoję savo prisijungimo vardus bei slaptažodžius, įsitikinkite, ar visus atsimenate, ir ar galėsite prie savo paskyrų prisijungti kituose įrenginiuose.

Jei slaptažodžių neatsimenate, atkurkite ir atnaujinkite juos dar šiame įrenginyje. O tuomet išvalykite naršymo istoriją bei „cookies“, taip iš naršyklės bus pašalinti visi jūsų prisijungimai.

4 patarimas: nustatykite kompiuterį iš naujo

Jei kompiuterį ketinate parduoti ar dovanoti, dėl duomenų saugumo, ir kompiuterio našumo, nustatykite kompiuterį iš naujo, atkurdami jo gamyklinius parametrus. Taip bus iš naujo įdiegti „Windows“, panaikinti jūsų asmeniniai failai, pakeisti parametrai ir instaliuotos pradinės programėlės.

Atverkite langą „Parametrai“, kairėje pusėje esančiame stulpelyje pasirinkite opciją „Atkūrimas“ ir spauskite „Pradėti“. Pasirinkite opciją „Pašalinti viską“ ir pradėkite procesą. Jis gali užtrukti keletą valandų, bet po jo kompiuteryje nebeliks jūsų asmeninių duomenų ir jis bus tinkamas perleisti į kitas rankas.

5 patarimas: nemeskite bet kur

Jei nusprendėte, kad kompiuterio neketinate parduoti ar padovanoti, atsiminkite, kad elektros ir elektroninė įranga turi būti surenkama atskirai nuo kitų buitinių atliekų. Kad ir koks naudingas kompiuteris buvo namuose, išmestas gatvėje jis gali tapti žalingu, dėl jame esančių pavojingų komponentų.

Jei ką tik nusipirkote naują kompiuterį, prekybininkai turėtų priimti senąjį. Tuo gali pasirūpinti Elektronikos platintojų asociacija (EPA). Visą elektros ir elektroninę techniką taip pat galite pristatyti į specialias atliekų aikšteles.

6 patarimas: ir neveikiantį kompiuterį reikia valyti

Net jei atiduodamas kompiuteris neveikia, dėl asmeninių duomenų saugumo reikėtų sugadinti kompiuterio kietąjį diską. Tą galite padaryti atvėrę kompiuterio vidų ir tiesiog subraižę kietojo disko paviršių. Nereikia kraštutinumų: kietojo disko skaldyti ar daužyti nebūtina, tiesiog subraižykite jo paviršių ir taip sunaikinsite prieigą prie jame buvusių duomenų.

Senas kompiuteris tai ne tik daiktas, bet ir asmeninių duomenų talpykla. Nusprendę kompiuterį išmesti ar parduoti, atsakingai pasirūpinkite jo išvalymu, nes į blogas rankas patekę asmeniniai duomenys gali turėti ir moralinių, ir finansinių pasekmių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.