Dirbtinio intelekto sistemas kuriantį britą sužavėjo ir vienas Lietuvos miestas

Prieš beveik dešimtmetį keturių draugų Kaune įkurta „Data Dog“ veiklą pradėjo kaip internetinių puslapių ir e. prekybos sistemų kūrėja, o 2019-aisiais šią įmonę po ilgametės partnerystės įsigijo Londono dirbtinio intelekto sprendimų plėtotoja „Satalia“.

Britų investuotojas D.Hulme’as neslėpė susižavėjimo kauniečių profesionalumu, motyvacija ir gyvenimo kokybe.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Britų investuotojas D.Hulme’as neslėpė susižavėjimo kauniečių profesionalumu, motyvacija ir gyvenimo kokybe.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

KaunasIn.inf

2020-08-09 09:21

Kauniečių profesionalumas, sėkmingai įgyvendinami vis sudėtingesni tarptautiniai projektai, solidus indėlis į nuosavų „Satalia“ produktų plėtrą, sklandi komunikacija, kultūriniai panašumai ir begalė kitų strateginių privalumų lėmė tai, kad viena lyderiaujančių dirbtinio intelekto organizacijų pasaulyje nutarė tapti ne vien kauniečių kliente ir partnere, bet viena verslo šeima.

Didžiosios Britanijos kapitalo dirbtinio intelekto ir duomenų mokslo kompanijos „Satalia“ įkūrėjas Danielis Hulme’as atvirai pasidalijo mintimis apie pagarbą, jaučiamą kauniečiams ir jų sugebėjimams, apie IT sektorių Kaune, čia atrastas galimybes bei jausmus, užplūstančius kaskart aplankius miestą.

– Kas paskatino „Satalia“ investuoti Kaune?

– Nuo pat pažinties pradžios kauniečiai mus sužavėjo kūrybiškumu, darbštumu, nuoseklumu, atsakomybe ir pareigingumu. Įsitikinome, kad kauniečiai yra ir bus kertinės mūsų esamų ir būsimų produktų smegenys ir inovatoriai.

Ne mažiau svarbu ir tai, jog Kaunas – universitetinis miestas: čia sutikome talentų, kurių žinios bei laimėjimai yra išties įspūdingi, o motyvacija – pavydėtina. Siekiame įtraukti juos į inovatyvių produktų kūrimą bei plėtrą. Džiaugiamės gyvybinga ir sėkminga miesto startuolių, IT kompanijų ir akademine ekosistema.

Sudėję visa tai ir begalę kitų veiksnių neabejojame, kad Kaune yra kertinė mūsų dabartinės ir būsimos sėkmės dalis. Ir kalbu ne apie darbo atlikimą, bet apie maksimalų strateginį ir idėjinį kauniečių indėlį į mūsų sprendimus, produktus, procesus ir verslą.

– Kokius pagrindinius pranašumus jūs, kaip investuotojas, įžvelgiate Kaune ir jo regione?

– Lietuviai Vakarų pasaulyje išsiskiria tuo, kad gerąja prasme yra alkani – žinių, patirties, iššūkių. Jūs vis dar norite įrodyti Vakarų pasauliui savo stiprybes, tad dvigubai labiau stengiatės aktyviau domėtis, geriau pasiruošti, giliau analizuoti.

Investuotojui tai reiškia stiprius talentus ir neįtikėtiną motyvaciją, virstančią puikiais rezultatais.

Negaliu nepagirti sklandžių ir paprastų sąlygų Lietuvoje kurti ir auginti verslą. Manau, bent mūsų srityje, Lietuva yra viena mažiausiai biurokratiškų valstybių pasaulyje, nemaža dalis viešųjų procesų yra suskaitmeninti – tad linkiu jums nesustoti.

Didžiulis postūmis IT ir dirbtinio intelekto raidai bei inovacijoms galėtų būti viešojo sektoriaus valdomų duomenų atvėrimo, sisteminimo bei naudojimo politika.

Kalbant konkrečiai apie kauniečius – maloniai stebina čia matomas žmonių smalsumas, kūrybingumas bei verslumas. Motyvuoti kauniečiai yra nesustabdomi!

– Kad jau pasukome link talentų temos, norisi paklausti, kaip vertinate ryšį tarp verslo ir akademinės bendruomenės Kaune?

– Faktas, kad Kaunas yra universitetinis miestas, mano nuomone, sugebantis sėkmingiausiai Lietuvoje eksportuoti mokslą. Man dar labiau patinka tai, kad šiame mieste yra bent kelios akademinės specializacijos: čia stiprios ne tik technologijos, bet ir, pavyzdžiui, sveikatos mokslai. Manau, kad inovacijos jau seniai nebėra tik vienos srities objektas, daug perspektyvesnė yra sinergija. Kitaip tariant, ne tiesiog dirbtinis intelektas, bet dirbtinis intelektas sveikatos apsaugos srityje. Tikiu, jog Kaunas turi neišsemiamą potencialą.

– Papasakokite, ką šiuo metu kuria ir kokiais darbais gyvena „Satalia Lithuania“ komanda?

– Mūsų kuriami dirbtiniu intelektu grįsti produktai padeda spręsti sudėtingas matematines problemas ir padeda mūsų klientams, tarp kurių ir tokios kompanijos kaip „Tesco, PwC, BBC, optimizuoti transporto, prekybos, žmogiškųjų išteklių ir kitų sričių veiklą ir procesus.

Štai Jungtinės Karalystės mažmeninės prekybos gigantė „Tesco“ naudoja „Satalia Delivery“ kurjerių maršrutų planavimo ir optimizavimo įrankį, kuris padeda padidinti prekių pristatymo mastą bei tikslumą, pagerinti pirkėjų pasitenkinimą, taip pat sumažinti degalų sąnaudas, nuvažiuojamų kilometrų skaičių ir gamtos pėdsaką.

Noriu didžiausias pagyras ir padėką perduoti Kauno komandai, dirbančiai su šiuo produktu. Koronaviruso akivaizdoje, e. prekybos apimčiai išaugus dvigubai kone per naktį, mūsiškiai atkakliai dirbo, kad išvengtų bet kokių sistemos sutrikimų ir padėtų išplėsti klientų verslo apimtį.

Pastebėję, jog prekių pristatymas tą pačią dieną verslams tapo prioritetu, nusprendėme imtis naujo produkto „Satalia Delivery Same Day“ kūrimo, atveriančio naujų galimybių planuojant, optimizuojant pristatymą tą pačią dieną ir sudarant dinaminę kainodarą.

Kitas didysis mūsų produktas, kurį plėtojame ir Kaune, yra „Satalia Workforce“ – darbo pamainų ar komandinio darbo planavimo ir optimizavimo įrankis.

– Kaip dažnai pats apsilankote Kaune ir kokį jį regite?

– Kaune lankausi bent keletą kartų per metus ir visada atvykstu su didžiausiu malonumu, kaskart laukdamas, ką naujo pavyks atrasti šį kartą. Turiu savo pamėgtas vietas, jau nebeklausinėju kelio (bent jau senamiestyje), čia jaučiuosi tarsi namie. O ir atvykstu ne pas kolegas, bet pas draugus. Ne kartą čia lankėsi ir mano šeima.

Pastebėjau, kaip Kaunas pastaraisiais metais pradėjo aktyviau naudoti savo milžinišką kultūrinį, socialinį ir gyvenimo kokybės potencialą. Miestas tapo gražesnis, gyvybingesnis, atviresnis, tiesiog europietiškesnis. Manau, kad Kaunas per pastaruosius 5 metus parodė pavyzdį kitiems Lietuvos ir pasaulio miestams, kad sąlygiškai nedideli, bet gyventojams svarbūs ir matomi pokyčiai gali sukurti milžinišką poveikį, kuris virsta noru čia būti, kurti.

Patikėkite, investuotojai tiki ne vien matematika. Į ateitį žiūrintys ir aukštą pridėtinę vertę kuriantys verslininkai tiki regionais, kurių gyventojams gera būti, lengva augti, tobulėti bei malonu leisti laiką mieste. Manau, kad Kaunas šiose srityse padarė didelę ir gerai matomą pažangą.

Dabar labai svarbu nesustoti ir tobulėti toliau, nes kiti miestai bei regionai taip pat nemiega. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.