Vaikiška animacija internete ne visada tokia vaikiška

Paprastai pirmoji vaikų pažintis su skaitmeniniu pasauliu prasideda nuo animacijos, kurią pradžioje tėvai skrupulingai atrenka savo mažyliams. Bet bėgant laikui, vaikai tampa savarankiškais vaizdo įrašų vartotojais ir renkasi patys. Tačiau ar galima pasitikėti vaikų pasirinkimais ir nekontroliuoti to, ką jie žiūri internete? Kokie pavojai slepiasi už vaikiškos animacijos?

Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2020, 2:58 PM

YouTube“ klastotės 

Ne ką mažiau nerimą kelianti animacijos produkcija yra randama „YouTube“ socialiniame tinkle. Čia vis dažniau pasirodo vaizdo įrašų, kurie atrodo, kaip populiarių animacinių filmų versijos, tačiau juose yra netinkamo vaikams turinio. Vaikų susidomėjimą sukelia mintis, kad tai nauja mėgstamo animacinio filmuko serija ir jei tėvai nekontroliuoja to, ką žiūri jų vaikai, liguistas filmuko scenarijus taip ir gali likti tėvų nepastebėtas.

Penkiamečio Ryčio mama Aurelija pasakoja: „Rytis labai imlus vaikas, kai kartą davėme jam planšetę su animaciniu filmuku, jis greit išmoko ja naudotis, ir atrasti vis kitų serijų. Kadangi rašyti dar nemoka, Rytis vaizdelių pats neieško, tiesiog pasirenka tai, ką jam siūlo pasirinkimų juosta. Ir būtent tokiu būdu vienąkart pamatėme, kad vaikiško filmuko herojai užsiima tikrai ne vaikiškomis, o erotiškomis veiklomis. Tik tada sužinojome, kad egzistuoja tokio tipo turinys. Sūnaus peržiūrų istorijoje buvo ir daugiau užmaskuoto turinio, kurio iki tol nepastebėdavome, nes užmetus akį atrodo, kad tai tiesiog dar viena animacinio filmuko serija.“

Ši animacija yra vadinama neologizmu „Elsagate“, kas reiškia Elza, nes ligoti scenarijai dažnai kuriami su „TheWaltDisney“ kompanijos sukurto „Frozen“ animacinio filmo pagrindine veikėja Elza ir -gate (skandalų priesaga angl.). Panašūs nerimą keliantys scenarijai sukurti, panaudojus animacinius filmus „TheMinions“, „DocMcStuffins“, „ThomastheTankEngine“ ir kt.

Kaip pavyzdį galima pateikti populiaraus britų ikimokyklinio amžiaus vaikams skirto animacinio serialo „PeppaPig“ ligotą versiją. Iš pirmo žvilgsnio vaikams „draugiškame“ scenarijuje po kurio laiko atsiranda odontologas su didžiuliu švirkštu, kuris ištraukia Pepos dantis, o kiaulytė tuo metu verkia ir rėkia.

Kiti scenarijai gali kelti ne tik siaubą ir smurtą, bet ir vaizduoti seksualines situacijas, fetišą, alkoholio, narkotikų  vartojimą, tualetinį humorą ir t.t.

„Elsagate“ filmukai turi milijonus unikalių peržiūrų, o kai kurie šią animaciją gaminantys kanalai patenka į „YouTube“ žiūrimiausių kanalų pasaulyje 100-uką. O svarbiausia – dėl intriguojančio turinio yra vaikų stipriai mėgstami. 

Minkštoji animacinė propaganda 

Kad ir kaip gaila tai pripažinti, tačiau vaikiška animacija kartais tarnauja kaip minkštosios propagandos įrankis. Iki šiol transliuojama sovietinė animacija ne visuomet yra žalinga, bet dalis jos turi akivaizdžių propagandos elementų. Tokioje animacijoje blogiečiai būna vaizduojami kaip barbarai, fašistai ar kapitalistai, o žmones išgelbėja gerieji ir dorieji Rusijos kariai. Bet tokios vaikams skirtos aliuzijos aptinkamos ne tik senojoje animacijoje, bet ir šiandien.

Tai ypač ryškiai pastebima animaciniame filmuke „Maša ir Lokys“. Nuo 2009 m. kuriamas animacinis serialas kritiškos politologų nuomonės sulaukė 2016 m., kai vienoje serijoje Maša buvo vaizduojama ant galvos užsimaukšlinusi NKVDisto kepurę ir saugojo morkas „nuo kiškio puolimo“.

Ekspertų manymu, ši siužeto linija vaizduoja Rusijos siekį dar mažiems vaikams pateisinti savo teritorinę ekspansiją, sukurti šalies ir jos politikos teigiamą įvaizdį vaikų akyse.

Šiame animaciniame seriale yra gausu Rusijos ir SSRS simbolizmo, tačiau labiausiai simboliški filmuko herojai: meška simbolizuoja geraširdę Rusiją, o Maša – Putiną.

Taip tvirtina autoritetingas britų leidinys „TheTimes“, kuris rusų animacinį filmą „Maša ir Lokys“ įvardijo Kremliaus propagandos instrumentu. „TheTimes“ cituojamas Bekingemo universiteto profesorius AnthonyGlees teigia, kad „Maša dažnai yra konfliktiška, gal net bjauri, bet tuo pačiu ir drąsi. <...> Nebūtų pernelyg aršu pasakyti, jog ji yra putiniška“, – sakė profesorius leidiniui „TheTimes“.

Kaip išvengti šios „YouTube“ animacijos? 

Visų pirma, reikėtų pasirūpinti vaikų žiūrimu turiniu ir „YouTube“ kanale įjungti „restrictedmode (liet. ribotas)“ režimą,paslepiantį vaizdo įrašus, kuriuose gali būti naudotojų ir kitu būdu pažymėto netinkamo turinio. Šis režimas ne visuomet veikia 100 proc., tačiau gali apsaugoti nuo daugumos netinkamo turinio.

Jei jūsų vaikas filmukus žiūri per planšetę ar mobilų telefoną, parsisiųskite „YouTube Kids“ programėlę, užuot naudojęsi tradicine „YouTube“ programėle. „YouTube Kids“ programėlė filtruoja beveik visus vaikams netinkamo turinio vaizdo įrašus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.