Išmanūs patarimai grybautojams: su šiomis programėlėmis grybų tikrai rasite

Kai ankstyvą šeštadienio rytą keliuose formuojasi spūstys, o pamiškės primena automobilių stovėjimo aikšteles, abejonių nelieka – grybavimo sezonas pasiekė patį įkarštį. Net jei nesate patyręs grybautojas, jūsų patarėju ir pagalbininku pasiruošęs tapti jūsų išmanusis.

 Net jei nesate patyręs grybautojas, jūsų patarėju ir pagalbininku pasiruošęs tapti jūsų išmanusis.<br> 123rf nuotr.
 Net jei nesate patyręs grybautojas, jūsų patarėju ir pagalbininku pasiruošęs tapti jūsų išmanusis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2020, 3:06 PM

„Žmonės puikiai žino, kad telefonu patogu susiplanuoti kelionę, ryte jis laiku pažadina, o atvykus į mišką ir žemėlapio programėlėje pasižymėjus automobilio vietą tikrai nepasiklysite. Tačiau jūsų išmanusis gali dar daugiau, pavyzdžiui, pagerinti jūsų pastabumą, padėti atpažinti valgomus ir nevalgomus grybus, o parsivežus pilną pintinę jis pasiūlys, ką gardaus iš surinktų miško gėrybių galite pasigaminti“, – sako „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Ji siūlo išbandyti tris mažiau žinomas, bet grybautojams išties aktualias programėles.

Grybavimo treniruotė

Dar iš Justino Marcinkevičiaus „Grybų karo“ puikiai žinome, kad vos pastebėję grybautojus baravykai, voveraitės, ūmėdės ir kiti grybai kaipmat išsislapsto. Taigi svarbiausias grybautojo ginklas yra pastabumas.

Jį galite lavinti ne tik jau būdami miške, bet ir patogiai įsitaisę fotelyje – tam skirtas žaidimas „Mushroom Picker“ (jį rasite „Google Play“). Jis turi daugiau nei šimtą „salių“, t.y. miško paklotės nuotraukų, kuriose pasislėpę įvairiausi grybai. Juos žaidėjai ir turi atrasti.

Visi grybai keliauja į virtualią pintinę, o jei kurioje nors nuotraukoje grybo niekaip nerandate, galite pasinaudoti pagalba. Paaukojus 10 grybų jums bus tiksliau parodyta, kurioje nuotraukos vietoje pūpso laimikis. Pagalbą galite gauti ir tiesiog pasižiūrėję reklamą.

Valgomas ar nuodingas?

Pamatyti grybą viena, bet žinoti, valgomas jis ar nuodingas, – visai kas kita. Jei abejojate, o greta nėra patyrusio grybautojo, jums padėti gali grybų atpažinimo programėlė „Mushroom Identify“ (atsisiųskite iš „Google Play“, „App Store“). Pasakyti, koks tai grybas, programėlė gali tiek iš nuotraukos, tiek jį nuskenavus telefono kamera, o jei atsakymas kelia abejonių, visada galima kreiptis į kitus programėlės naudotojus, kurie pasiūlys savo variantus ir nubalsuos už labiausiai tikėtiną variantą.

Programėlės autoriai nurodo, kad ji sugeba atpažinti net 900 grybų rūšių. Tiesa, aklai pasitikėti jos pateikiamais rezultatais nederėtų, ir jei nesate tikri, ar grybas nėra nuodingas, prieš jį valgydami visada pasitarkite su žinovais.

Beje, „Mushroom Identify“ turi ir daugiau grybautojams naudingų funkcijų. Pavyzdžiui, specialiame žemėlapyje galite pasižymėti vietas, į kurias verta sugrįžti grybauti, taip pat galite patys pamėginti atpažinti skirtingas grybų rūšis, o kalendoriuje pasitikrinti, kurie grybai auga konkrečiu metu. Dar viena naudinga skiltis – grybų žinynas, kuriame atskirai išrūšiuoti valgomi, vengtini ir nuodingi grybai. Programėlės trūkumas – ji veikia tik anglų kalba, taigi konkrečių grybų lietuviškų pavadinimų gali tekti paieškoti žodyne.

Nuo sriubos iki pyrago

Pintinė pilna, o mokate tik pakepti grybus su bulvėmis? Ne bėda: per šimtą skirtingų grybų patiekalų receptų rasite programėlėje „Mushroom Recipes“ (atsisiųskite iš „Google Play“). Visi jie suskirstyti į keliolika kategorijų, nuo užkandžių, salotų ir sriubų, iki kepinių, grilio ir pagrindinių patiekalų. Norimą patiekalą taip pat galite rasti pasinaudoję paieškos funkcija.

Itin naudinga tai, kad receptų aprašymuose kiekvienas žingsnis iliustruojamas nuotraukomis, taigi ir patys gamindami galite įsitikinti, ar viską darote teisingai, o mėgstamiausius receptus pasižymėti. Dar šioje programėlėje galite susidaryti pirkinių sąrašą tiesiog žymėdami produktus iš konkretaus recepto, skaičiuoti patiekalų kalorijas, arba nusiųsti receptą mamai, tetai ar draugui el. paštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.