Airijos institucijos tiria, kaip „Instagram“ tvarko nepilnamečių vartotojų duomenis

Airijos duomenų apsaugos agentūra pradėjo tyrimą dėl „Instagram“, kilus nerimui dėl to, kaip socialinis tinklas tvarko vaikų asmens duomenis, pirmadienį pranešė agentūros atstovas spaudai.

  Airijos duomenų apsaugos agentūra pradėjo tyrimą dėl „Instagram“, kilus nerimui dėl to, kaip socialinis tinklas tvarko vaikų asmens duomenis.<br> 123rf nuotr.
  Airijos duomenų apsaugos agentūra pradėjo tyrimą dėl „Instagram“, kilus nerimui dėl to, kaip socialinis tinklas tvarko vaikų asmens duomenis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 2:06 PM, atnaujinta Oct 19, 2020, 3:03 PM

Duomenų apsaugos komisija (DPC) pradėjo du tyrimus, siekdama išsiaiškinti, kaip „Facebook“ priklausanti įmonė tvarko jaunesnių nei 18 metų vartotojų asmeninius duomenis.

Pirmasis tyrimas „skirtas nustatyti, ar „Facebook“ turi teisinį pagrindą tęsti vaikų asmens duomenų tvarkymą ir ar yra naudojama tinkama apsauga „, sakoma DPC pranešime.

Antrojo tyrimo metu bus patikrinta, ar „Instagram“ profilių ir paskyrų nustatymai yra tinkami vaikams bei bus įvertinta įmonės „atsakomybė apsaugant vaikų, kaip pažeidžiamų asmenų, duomenų apsaugos teises“.

Abu tyrimai pradėti sulaukus skundų, kuriuose „buvo įvardyti galimi susirūpinimą keliantys klausimai, kuriuos reikia toliau išnagrinėti“, pažymėjo DPC.

Abu tyrimai atliekami pagal Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR), įsigaliojusį 2018 metų gegužės mėnesį.

Minėtu reglamentu duomenų reguliavimo institucijoms suteikiama teisė skirti griežtas baudas, siekiančias iki 20 mln. eurų, arba 4 proc. nuo reikalavimus pažeidusios įmonės pasaulinių pajamų, atsižvelgiant į tai, kuri suma yra didesnė.

Kadangi „Facebook“ pagrindinė būstinė Europos yra įsikūrusi Dubline, Airijos duomenų apsaugos komisija turi galią pritaikyti BDAR ir reguliuoti socialinės žiniasklaidos milžinės veiklą, tačiau jos išvados bus derinamos su kitomis ES duomenų apsaugos institucijomis.

„Facebook“ atstovas spaudai pareiškė, kad „Instagram“ „palaiko glaudžius ryšius su Airijos DPC ir kad bendradarbiauja su tyrėjais“.

Atstovas spaudai pridūrė, kad įmonė nuo 2019 metų keletą kartų atnaujino verslui skirtas paskyras ir leido žmonėms visiškai atsisakyti nurodyti savo kontaktinę informaciją.

„Visada buvo akivaizdu, kad žmonėms nusprendus susikurti verslo paskyrą socialiniame tinkle „Instagram“, jų bendrinama kontaktinė informacija bus viešai rodoma“, – kalbėjo „Facebook“ atstovas spaudai“

„Tai labai skiriasi nuo asmeninės vartotojų informacijos atskleidimo“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.