Nepaprasta ypatingo žmogaus nuotrauka, kuri svarbi net dėl dviejų priežasčių

Dagerotipija – tai vienas iš ankstyvųjų fotografijos būdų, kuriame buvo naudojamos poliruotos, sidabru padengtos plokštelės. Dagerotipija buvo labai populiari nuo XIX amžiaus vidurio – šiuo metodu užfiksuotas ne vieno garsaus žmogaus portretas. Tik Cezaris nebuvo garsus žmogus. Jis net nebuvo turtingas. Ar didžiąją gyvenimo dalį – net ir laisvas.

 1851 metais paskutinio šeimininko sūnus įkalbėjo Cezarį pozuoti portretui.<br> Wikimedia commons
 1851 metais paskutinio šeimininko sūnus įkalbėjo Cezarį pozuoti portretui.<br> Wikimedia commons
 Conradas Heyeris gimė 1749 metais. Gali būti, kad tai yra nuotrauka, kurioje užfiksuotas anksčiausiai gimęs žmogus.<br> Wikimedia commons
 Conradas Heyeris gimė 1749 metais. Gali būti, kad tai yra nuotrauka, kurioje užfiksuotas anksčiausiai gimęs žmogus.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 24, 2020, 12:42 PM

Cezaris gimė 1737 metais Niujorko valstijoje. Jis gimė kaip vergas – turtingų žmonių nuosavybė. Ir gyveno kaip vergas, dirbo kaip vergas dešimtmetis. Dauguma vergų Niujorke buvo išlaisvinti 1827 metais, tačiau Cezaris (ir nemažai kitų) taip ir liko vergais. Tiesą sakant, manoma, kad Cezaris buvo vienas iš paskutiniųjų išlaisvintų Niujorko vergų – laisvę jis gavo tik 1841 metais, kai bet kokios vergovės rūšys Niujorke buvo uždraustos.

Kur dėtis tokio amžiaus laisvam žmogui? Niekur – toli nuo savo buvusių šeimininkų jis nesitraukė. Ir 1851 metais jo paskutinio šeimininko sūnus įkalbėjo Cezarį pozuoti portretui. Buvęs vergas pasipuošė geriausiais turimais rūbais, griebė savo lazdą ir patogiai įsitaisė kėdėje.

1852 metais jis, sulaukęs 115 metų, mirė.

Cezaris, kaip vienas paskutinių vergų ir tikrai paskutinis tokio amžiaus vergas, yra ypatinga istorijos detalė. Tačiau ta nuotrauka viršuje taip pat turi istorinę vertę – tai yra nuotrauka, užfiksavusi seniausiai gimusį žmogų. Žiūrėdami į ją, matote žmogų, kuris gimė 1737 metais. Taip 114 metų amžiaus žmogus atrodė 1851-aisiais.

O gal ne? Iš tikrųjų, nors Cezaris net ir nebūtų seniausiu pasaulio žmogumi, jo amžiumi yra abejojama. Sunkų gyvenimą gyvenantys žmonės, neturintys prieigos prie geros medicinos, tiek ilgai įprastai neišgyvena.

Conradas Heyeris gimė 1749 metais. Gali būti, kad tai yra nuotrauka, kurioje užfiksuotas anksčiausiai gimęs žmogus. Ji padaryta 1852 metais. C.Heyeris buvo JAV Pilietinio karo veteranas, ūkininkas. Nuotraukoje jam – 103 metai.

Į šį titulą pretenduoja ir dar kelios nuotraukos, tačiau juose pavaizduotų žmonių gimimo metus sunku patikrinti. Cezaris, atrodo, yra geriausias kandidatas – ir būtent tokie gimimo metai yra užfiksuoti jo antkapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.