Naujausia elektrinė BMW transporto priemonė – skraidantis kostiumas

Vaikystėje turbūt daug kas iš mūsų norėjo būti superherojais. Arba – turbūt kiekvienas nors kartą yra panorėjęs tiesiog pakilti ir nuskristi. Tai, žinoma, neįmanoma – tačiau kai kurie orlaiviai gali būti tiesiog neįtikėtinai maži. Štai naujausia elektrinė BMW transporto priemonė yra būtent toks „dėvimas orlaivis“.

 Naujausia elektrinė BMW transporto priemonė – „dėvimas orlaivis“.
 Naujausia elektrinė BMW transporto priemonė – „dėvimas orlaivis“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2020, 9:10 AM

BMW šį projektą įgyvendino kartu su „Designworks“ kompanija ir parašiutininku Peteriu Salzmannu. Tiesa, P.Salzmannas nėra paprastas parašiutininkas – savo šuoliuose jis naudoja sparnuotąjį sklendžiantį kostiumą, žinomą plėviasparnio kostiumo pavadinimu – arba „wingsuit“.

Tai – iš sintetinės medžiagos pagamintas dėvimas sklandytuvas. Jis pagerina parašiutininkų galimybes manevruoti ore ir pailgina skrydžio laiką. Tiesa, nemažai aviacijos žinovų supyktų dėl šio daikto vadinimo „dėvimu sklandytuvu“ ar orlaiviu išvis – jis tam per daug paprastas, ir žmogų iš esmės paverčia vovere skraiduole.

Tačiau dabar BMW su partneriais nusprendė pagerinti sparnuotojo kostiumo galimybes – jam reikia daugiau galios! O jei tiksliau – 15 kW: PSalzmanno kostiumas buvo papildytas dviem elektriniais 7,5 kW varikliais, 25 tūkstančių apsisukimų per minutę greičiu sukančiais dengtus anglies pluošto propelerius. Šis orlaivis turi gana mažą bateriją, todėl energijos jam pakanka vos 5 minutėms. Tačiau to pakanka įspūdingam skrydžiui!

Įprastai tokiais kostiumais apsirengę parašiutininkai gali pasiekti apie 100-120 km/val. greitį (kartais ir daugiau, bet retai). Tuo tarpu P.Salzmanno kostiumas jam leidžia pasiekti net 300 km/val.

Neseniai Austrijoje atliktas bandymas pademonstravo motorizuoto kostiumo pranašumus. Iš 3 km aukštyje pakibusio sraigtasparnio iššoko P.Salzmannas ir pora parašiutininkų, kurie naudojo įprastus sparnuotus kostiumus. Priešingai nei jo kolegos, P.Salzmannas galėjo kilti viršun ir manevruoti.

Žinoma, daugeliui šios technologijos atrodo kaip žaidimai – BMW šį triuką panaudos savo technologijų reklamai. Tačiau inžinieriai tokiuose projektuose nemažai išmoksta apie medžiagas, baterijas, aerodinamiką. Galbūt į darbą artimiausiu metu ir neskrisite – tačiau tos pamokos gali būti panaudotos kitur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.