JAV kariuomenės sprendimas – karinė technika iš civilių mašinų

Karinė technika, palyginus su civiline, yra brangi. Ir tas jos brangumas turi priežastį: karinės transporto priemonės turi būti pritaikytos naudoti gerokai sudėtingesnėmis sąlygomis, nei įprasta, sako Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, šiuo atveju karinės paskirties mašinos panašios į sportines.

 JAV kariuomenė, kuri iš gamintojo „General Motors Defence“ užsakė bagio tipo mašinas. Šios mašinos perdaromos iš sunkvežimio tipo „Chevrolet Colorado ZR2“.
 JAV kariuomenė, kuri iš gamintojo „General Motors Defence“ užsakė bagio tipo mašinas. Šios mašinos perdaromos iš sunkvežimio tipo „Chevrolet Colorado ZR2“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2020, 3:43 PM, atnaujinta Dec 3, 2020, 3:49 PM

„Norint atpiginti karinės technikos kainą, kartais perdaroma civilinė technika, pagal karių reikalavimus. Taip sumažinamos išlaidos įsigyjant mašinas bei jas remontuojant, nes dauguma atsarginių dalių galima įsigyti iš paprastų tiekimo punktų, o ir pačios detalės yra sąlyginai pigios, nes jos gaminamos šimtai tūkstančių“, – aiškina karininkas.

Jo teigimu, vieną iš tokių bandymų atpiginti techniką vykdo ir JAV kariuomenė, kuri iš gamintojo „General Motors Defence“ užsakė bagio tipo mašinas. Šios mašinos perdaromos iš sunkvežimio tipo „Chevrolet Colorado ZR2“. Perdarytas visureigis pikapas gavo naują pavadinimą ISV (angl. Infantry Squad Vehicle).

„ISV – nešarvuota transporto priemonė, kurią varo standartinis „Colorado“ 2,8 litro darbinio tūrio turbo-dyzelinis variklis, išvystantis 186 AG ir sujungtas su automatine pavarų dėže. Šis bagis gali pervežti iki devynių karių, kurie neapsaugoti ne tik nuo priešo ugnies, bet net ir nuo lietaus, dulkių ar purvo“, – pastebi ginkluotės entuziastas.

Jis pasakoja, kad ši lengvoji mašina gali būti gabenama lėktuvais „C-130J Super Hercules“ ir „C-17 Globemaster III“ bei sraigtasparniu „CH-47 Chinook“. O sraigtasparnis „UH-60 Blackhawk“ gali jį gabenti pakabintą po sraigtasparnio korpusu.

„Iš viso JAV kariuomenė užsakė 1 070 vienetų ISV, o bendra sutarties vertė – 214 mln JAV dolerių. Nors gamintojai teigia, jog 90 procentų visų dalių yra standartinio civilinio modelio, tačiau vieno nešarvuoto ISV kaina yra apie 200 000 JAV dolerių – o tai daugiau nei 5 kartus didesnė kaina, nei standartinio, civilinio „Chevrolet Colorado ZR2“ – ir gana stipriai artėja prie visiškai šarvuoto 4x4 visureigio JLTV (angl. Joint Light Tactical Vehicle) ,kurį pasirinko ir Lietuvos kariuomenė, kainos“, – atkreipia dėmesį D.Antanaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.