Lietuvos mobiliojo ryšio sparta – vėl tarp pasaulio lyderių

Iki metų pabaigos likus vos kelioms savaitėms, pirmąją vietą šiemetinėse mobiliojo interneto spartos lenktynėse Lietuvoje su vidutine 85,1 Mb/s sparta ir rekordiniu atsiplėšimu nuo konkurentų jau užsitikrino „Telia“, rodo Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenys. Įspūdinga sparta Lietuvos operatorių iškėlė net į Europos ir pasaulio lyderius.

 Remiantis naujausiais pasaulinės interneto greičio matavimo kompanijos „Ookla“ duomenimis, „Telia Lietuva“ pagal mobiliojo interneto spartą tarp visų operatorių užima 11 vietą pasaulyje ir 7 vietą Europoje.<br> 123rf nuotr.
 Remiantis naujausiais pasaulinės interneto greičio matavimo kompanijos „Ookla“ duomenimis, „Telia Lietuva“ pagal mobiliojo interneto spartą tarp visų operatorių užima 11 vietą pasaulyje ir 7 vietą Europoje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2020, 10:42 AM

Remiantis naujausiais pasaulinės interneto greičio matavimo kompanijos „Ookla“ duomenimis, „Telia Lietuva“ pagal mobiliojo interneto spartą tarp visų operatorių užima 11 vietą pasaulyje ir 7 vietą Europoje.

„Tai svarbus įvertinimas ne tik mums, bet visai Lietuvai. Galima sakyti, kad sparčiu mobiliuoju internetu kompensuojame laikinas Lietuvos krepšinio nesėkmes tarptautinėse arenose. Skirtumas tik tas, kad mums niekas taurės ar medalio neįteiks, o interneto spartos lenktynės yra nuolatinės ir nesibaigiančios – bet būtent tuo jos ir žavios“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Jis taip pat pažymi, kad prie didelės operatoriaus mobiliojo ryšio spartos Lietuvoje įjungtas 5G ryšys kol kas dar net neprisidėjo, o didžiausią įtaką pasaulinio lygio greičiams turėjo nuolatinės investicijos į tinklo kokybės gerinimą, VoLTE technologija ir prasidėjęs 3G saulėlydis, šios technologijos dažnius perleidžiant 4G ryšiui.

RRT mobiliojo interneto spartą Lietuvoje matuoja 2G, 3G ir 4G tinkluose. Per šiuos metus trijų didžiųjų operatorių tinkluose RRT yra atlikusi po daugiau nei 19 tūkst. matavimų. „Telia“ vidutinė mobiliojo interneto sparta siekia 85,1 Mb/s ir yra atitinkamai 30 proc. bei 87 proc. didesnė nei konkurentų.

„Ookla“ įžvalgas grindžia interneto greičio matavimo įrankio „Speedtest.net“ duomenimis. Remiantis jais, „Telia Lietuva“ mobiliajame tinkle vidutinė interneto sparta antrąjį ir trečiąjį šių metų ketvirtį siekė 64,37 Mb/s.

Pasaulyje lyderių pozicijas užima Jungtinių Arabų Emyratų, Pietų Korėjos ir Kataro operatoriai, kurių tinkluose vidutinė sparta siekia 88–99 Mb/s. Tiesa, šiose šalyse jau plėtojami 5G tinklai, o Lietuvoje „Telia“ 5G testuoti pradėjo lapkritį.

RRT ir „Speedtest.net“ matavimų rezultatai skiriasi, nes RRT matavimus atlieka skirtingu paros metu, įvairiose vietose, siekiant atspindėti realią situaciją. Tuo tarpu „Speedtest.net“ programėlėmis interneto spartą matuoja žmonės – ryšio operatorių klientai. Jie dažnai interneto spartą tikrina ir būdami prastesnio ryšio zonoje ar tais atvejais, kai stočių apkrovimai išauga, norėdami sužinoti, ar internetas sulėtėjo.

Paskutiniais RRT duomenimis, iš visų operatorių Lietuvoje „Telia“ turi daugiausiai, beveik pusantro tūkstančio, 4G bazinių stočių.

Nuo lapkričio 10 dienos Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centruose jau veikia vienuolika „Telia“ naujos 5G technologijos bazinių stočių, dar dvi 5G stotys gruodį bus įdiegtos Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje. Nekomercinei 5G ryšio paslaugai naudojami RRT suteikti technologijos testavimo dažniai. Komercines 5G paslaugas Lietuvoje „Telia“ pradės teikti įvykus 5G radijo dažnių aukcionui, tikimasi, jau kitąmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.