Skamba kaip fantastika, bet tai jau vyksta: JAV kariuomenė kuria minčių skaitymo techniką

Nauji tyrimai, kuriuos finansavo JAV kariuomenės tyrimų biuras, sėkmingai atskyrė smegenų signalus, turinčius įtakos veiksmui ar elgesiui – nuo signalų, kurie to nedaro.

 Naujas tyrimas yra dalis platesnių JAV kariuomenės neuromokslinių planų, kurie galiausiai ateityje gali paskatinti karius bendrauti naudojantis ne =od=iais, bet smegenų bangomis.<br> 123rf nuotr.
 Naujas tyrimas yra dalis platesnių JAV kariuomenės neuromokslinių planų, kurie galiausiai ateityje gali paskatinti karius bendrauti naudojantis ne =od=iais, bet smegenų bangomis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-09 07:47

Naujas tyrimas yra dalis platesnių JAV kariuomenės neuromokslinių planų, kurie galiausiai ateityje gali paskatinti karius bendrauti naudojantis smegenų bangomis, praneša „C4ISRNET“.

Technika tolimai ateičiai

Kariuomenės tyrimų biuras (ARO) įsipareigojo per ateinančius penkerius metus smegenų signalų projektui išleisti 6,25 mln. JAV dolerių, rašo „C4ISRNET“.

Kaip įprasta, tokias moderniausias technologijas kuria kariuomenė – o tik po kurio laiko jos pasiekia eilinius piliečius.

Žinoma, niekas negarantuoja, kad jau netrukus išvysime apčiuopiamus rezultatus. Realybė yra ta, kad artimiausiu metu tikriausiai nepamatysime karių, bendravimui naudojančių vien smegenų signalais.

Vis dėlto, naujojoje iniciatyvoje pabrėžiami būdai, kaip naujos technologijos – pavyzdžiui, smegenų ir kompiuterio sąsajos – gali iš tikrųjų pakeisti mūsų bendravimo būdą.

Smegenų signalų iššifravimas

Remiantis naujausiu tyrimu, ARO neuromokslininkai sako išmokę iššifruoti ir atskirti nervinius signalus, rodančius elgesį – nuo kitų smegenų signalų. Nors tai neleidžia niekam skaityti minčių, tai yra svarbus žingsnis siekiant suprasti, kaip iššifruoti sudėtingą smegenų veiklą.

„Mes ne tik matuojame signalus, bet ir juos interpretuojame“, – „C4ISRNET“ sakė ARO programos vadovas Hamidas Krimas.

Tačiau jis įspėjo, kad „galite skaityti viską, ką norite, tačiau nereiškia, kad tai suprasite“.

Kitas žingsnis, anot I.Krimo, bus kitų tipų smegenų signalų šifravimas – kad kompiuteris galų gale galėtų būti „visiškai dvipusio ryšio su smegenimis režime“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.