Prancūzija skyrė iš viso 135 mln. eurų dydžio baudas „Google“ ir „Amazon“

Prancūzijos duomenų apsaugos institucija – Nacionalinė informacinių technologijų ir pilietinių laisvių komisija (CNIL) – ketvirtadienį pranešė skyrusi baudų dviem „Google“ padaliniams bei vienai „Amazon“ patronuojamajai įmonei už reklaminių slapukų naudojimą.

 Reguliuotojo teigimu, baudos skirtos už „reklamos slapukų įrašymą į vartotojų kompiuterius be jų sutikimo ir nepateikus tinkamos informacijos apie juos“.<br> 123rf nuotr.
 Reguliuotojo teigimu, baudos skirtos už „reklamos slapukų įrašymą į vartotojų kompiuterius be jų sutikimo ir nepateikus tinkamos informacijos apie juos“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 10:35 AM, atnaujinta Dec 10, 2020, 1:38 PM

„Google“ padaliniams skirta bauda siekia iš viso 100 mln. eurų, o „Amazon“ padalinys turės sumokėti 35 mln. eurų.

Reguliuotojos teigimu, baudos skirtos „už reklaminių slapukų įdiegimą vartotojų kompiuteriuuose... negavus išankstinio sutikimo ir nepateikus tinkamos informacijos“.

Slapukas yra nedidelė duomenų rinkmena, išsaugoma vartotojo kompiuterio naršyklėje ir leidžianti svetainėms identifikuoti vartotojus bei prisiminti jų ankstesnę veiklą.

CNIL teigimu, vartotojams apsilankius svetainėje google.fr, keli slapukai, naudojami reklamos tikslais, būdavo automatiškai įdiegiami į jų kompiuterius, neprašant vartotojo imtis jokių veiksmų.

Institucija teigė, kad panašūs slapukai buvo naudojami ir viename amazon.fr puslapyje.

Pasak CNIL, tokio tipo slapukai „gali būti dedami tik vartotojui išreiškus sutikimą“, taigi buvo pažeistos taisyklės dėl išankstinio sutikimo gavimo.

Reguliuotoja apkaltino „Google“ nepakankamu vartotojų informavimu apie privatumo apsaugą, kadangi interneto milžinė nepranešė apie įdiegtus slapukus bei kad vienas jų veikė net ėmusis blokavimo veiksmų.

CNIL taip pat teigė, kad „Amazon“ nepateikė aiškios ar išsamios informacijos apie slapukus, kuriuos įdiegė vartotojų kompiuteriuose iki 2020 metų rugsėjo mėnesio.

Be to, pasak CNIL, rugsėjį „Google“ nustojo diegti slapukus vartotojų kompiuteriuose negavusi reikalingų sutikimų, tačiau pridūrė, kad vis dar nebuvo užtikrinamas pakankamas paaiškinimas apie slapukų naudojimą.

Reguliavimo institucija teigė, jog „nesvarbu, kokiu būdu vartotojai atsidūrė svetainėje, jie buvo arba nepakankamai informuoti, arba visai nebuvo informuoti apie tai, kad jų kompiuteriuose buvo įdiegti slapukai“.

35 mln. eurų bauda skirta „Amazon patronuojamajai įmonei „Amazon Europe Core“.

Taip pat 60 mln. eurų baudą CNIL skyrė „Google LLC“, o 40 mln. eurų – „Google Ireland Limited“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.