Koks yra dirbtinio intelekto vaidmuo šiuolaikinėse finansinėse operacijose?

COVID-19 pandemija paspartino daugelio įmonių skaitmeninę transformaciją. Įmonių galimybė operatyviai organizuoti darbuotojų nuotolinį darbą nepakenkiant efektyvumui tapo vienu iš aktualiausių klausimų pandemijos metu. Ši situacija paskatino susidomėjimą naujomis technologijomis ir programų su dirbtiniu intelektu integravimu į darbo procesus. "The World Economic Forum" apklausė 300 didžiausių pasaulio įmonių, kuriose dirba aštuoni milijonai žmonių visame pasaulyje ir nustatė, kad 80 proc. įmonių planuoja paspartinti savo darbo procesų bei padidinti darbo vietų automatizavimą.

 COVID-19 pandemija paspartino daugelio įmonių skaitmeninę transformaciją.<br> 123rf iliustr.
 COVID-19 pandemija paspartino daugelio įmonių skaitmeninę transformaciją.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-14 10:22, atnaujinta 2020-12-16 12:40

Finansų specialistai vaidina ypatingą vaidmenį versle – jie apdoroja didžiulį duomenų kiekį, sistemina, registruoja, apibendrina įmonės veiklos operacijas, interpretuoja įmonės rezultatus, padeda vadovybei sprendimų priėmime, ruošia finansines prognozes ir pan. Finansininkai valdo didžiausią įmonės turtą – informaciją.

Su dirbtinio intelekto pagalba tapo daug efektyvesni

Vystantis technologijoms, išmaniosios sistemos perima vis daugiau užduočių, kurias anksčiau atlikdavo žmonės. „Baltic Assist“ – viena iš nedaugelio Lietuvos įmonių, įdiegiant pažangiausias technologijas, padeda klientams automatizuoti procesus, efektyviai išnaudoti žmogiškuosius resursus, tokiu būdu sukuria klientui papildomą vertę. Finansininkų kasdieninėje veikloje yra nemažai užduočių, kurias galima būtų automatizuoti. Kaip sako įmonės įkūrėjas ir direktorius Andžej Rynkevič: „Dirbtinis intelektas, užuot pakeisdamas buhalterius, perima rutinines, pasikartojančias užduotis, kad specialistai galėtų sutelkti dėmesį į aukštesnio lygio sprendimus, kuriems reikalingos žmogaus įžvalgos (duomenų analizė, sprendimų priėmimas), kurių negali atlikti robotai“.

Auga bedarbystė, trūksta specialistų

COVID-19 krizė įtakojo nedarbo augimą Lietuvoje. Nuo 2020 m. kovo 17 dienos Lietuvoje fiksuojamas 14638 bedarbių šuolis, tačiau bendrovės „Baltic Assist“ teikiančios įvairaus spektro finansines paslaugas tarptautiniams klientams atstovas dalinasi, kad jiems, šiuo metu, kaip tik ypatingai trūksta įvairių lygių finansininkų, kurie teikia plataus spektro profesines paslaugas – buhalterinė apskaita, „financial controlling“, „CFO“ tipo paslaugos ir t.t. Finansininko, kaip patarėjo-analitiko vaidmuo yra daug svarbesnis nei vien tik ūkinių-finansinių operacijų registratoriaus. Perduodami informacijos apdorojimą robotams, buhalteriai-finansininkai gali daugiau laiko skirti verslo valdymo klausimams, duomenų analizei, interpretavimui bei prognozėms.

Neišvengiamas kompetencijos kėlimas

Keičiantis finansininko vaidmeniui įmonėje, auga reikalavimai ir jo kompetencijai bei įgūdžiams. Šiuolaikinio finansininko darbas iš vienos pusės reikalauja mokėjimo naudotis progresyviausiomis verslo valdymo sistemomis, bet iš kitos pusės gebėjimo panaudojant analitinį mąstymą interpretuoti robotų sugeneruotą informaciją. Finansininko pateikta susisteminta ir apdorota informacija šiuolaikinėje įmonėje yra svarbiausių verslo sprendimo priėmimo šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.