Kalėdoms lietuviai netaupė: dovanas dėjo po eglute ir šalia jos

Kalėdos namuose Lietuvoje šiemet buvo kaip niekada dosnios: po eglutėmis žmonės dėjo vidutinės ir aukščiausios klasės išmaniuosius telefonus, vaikams skirtus laikrodžius-telefonus, o šalia jų – net įspūdingos įstrižainės televizorius, rodo „Telia“ prieššventinių pardavimų statistika.

 Kalėdos namuose Lietuvoje šiemet buvo kaip niekada dosnios: po eglutėmis žmonės dėjo vidutinės ir aukščiausios klasės išmaniuosius telefonus, vaikams skirtus laikrodžius-telefonus, o šalia jų – net įspūdingos įstrižainės televizorius.<br> 123rf nuotr.
 Kalėdos namuose Lietuvoje šiemet buvo kaip niekada dosnios: po eglutėmis žmonės dėjo vidutinės ir aukščiausios klasės išmaniuosius telefonus, vaikams skirtus laikrodžius-telefonus, o šalia jų – net įspūdingos įstrižainės televizorius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-25 12:49, atnaujinta 2020-12-25 13:09

„Visi šie metai dėl sveikatos krizės, judėjimo ir salonų darbo ribojimų buvo rekordiniai internetinei prekybai. Artėjant didžiosioms metų šventėms situacija dar labiau įkaito, todėl salonų darbuotojai ir inžinieriai suvienijo pajėgas, kad žmonių išrinktos dovanos dar iki švenčių pasiektų gavėjus. Per dvi prieššventinio savaitgalio dienas jie paruošė ir išsiuntė du kartus daugiau užsakymų nei per visą likusią savaitę“, – sako „Telia“ įrangos vadovas Aurimas Karnejevas.

Telefonų gamintojų rokiruotė

Viena populiariausių kalėdinių dovanų – sau ar artimajam – lieka išmanieji telefonai, keičiasi tik populiariausi modeliai. Gruodį operatoriaus perkamiausių išmaniųjų dešimtuke karaliauja du gamintojai: „Samsung“ rageliai įsitvirtino šešiose dešimtuko pozicijose, o likęs ketvertas atiteko „Apple“. Amerikiečių kompanijos pozicijas sustiprino spalio pabaigoje prekyboje pasirodžiusi „iPhone 12“ serija – į dešimtuką pateko ir „iPhone 12“, ir „iPhone 12 Pro Max“.

Tiek gruodį, tiek per visus 2020 metus paties perkamiausio telefono titulą užsitikrino „Samsung Galaxy A51“. Šis vidutinės klasės išmanusis turi viską, ko žmonėms reikia iš telefono: galingą 8 branduolių procesorių, 128 GB vidinės atminties, 6,5 colio ekraną ir pažangią keturių objektyvų kamerą.

Visų metų dešimtuke „Samsung“ telefonai išlaikė 6 pozicijas, „Apple“ užsitikrino dvi, o dar dvi atiteko „Huawei“ išmaniesiems. Metų pabaigoje „Huawei“ populiarumas smuko, kadangi prekyboje neliko telefonų, kurie palaikytų „Google Play“ programėles. Kinų gamintojo rinkos dalis mažėja visoje Europoje, ją skuba atsiriekti konkurentai.

„Kaip rodo duomenys, Skandinavijos ir Baltijos šalyse ypač sparčiai auga „Xiaomi“ ir „OnePlus“. Artimiausiais mėnesiais šių gamintojų modelių galime išvysti ir Lietuvos TOP10. Beje, pasauliniu mastu didžiausias laimėtojas yra „Xiaomi“ – jis pagal telefonų pardavimus jau aplenkė „Apple“ ir artinasi prie antroje vietoje esančio „Huawei“. Tik „Samsung“ dar išlaiko stiprų atotrūkį“, – komentuoja A. Karnejevas.

Po eglute telpa ne visos dovanos

Išmaniųjų įrenginių kategorijoje gamintojų įvairovė kur kas didesnė. Pirmoje vietoje įsitvirtinusi išmanioji apyrankė „Xiaomi Mi Band 5“, o antrą ir trečią pozicijas tvirtai gina lietuviški laikrodžiai-telefonai vaikams „Gudrutis Super G Active“ ir „Gudrutis Super G Blast“. Taip pat dešimtuke pečiais stumdosi „Saumsung“, „Fitbit“ ir „Huawei“ išmaniosios apyrankės bei laikrodžiai.

„Išmaniosios apyrankės ir laikrodžiai-telefonai dėl suteikiamų galimybių bei patrauklios kainos puikiai tinka dovanai. Bene didžiausią šių metų staigmeną pateikė „Samsung“, kuri metė pirštinę „Xiaomi“, pristatydama gerus parametrus turinčią nebrangią apyrankę „Galaxy Fit 2“ – ji jau veržiasi į populiariausių išmaniųjų įrenginių viršūnę“, – pastebi A. Karnejevas.

Telefonas, laikrodis ar išmanioji apyrankė gera dovana dar ir dėl to, kad ją lengva supakuoti ir jai tikrai atsiras vietos po eglute. To nepasakytum apie televizorius – populiariausių pas šį operatorių televizorių įstrižainė siekia 55 colius (139 cm) ir dar daugiau.

„Lyginant tai, ką žmonės pirko metų pradžioje ir ką rinkosi gruodį, viena tendencija akivaizdi: žmonės nori vis didesnių televizorių. Tai nesunku suprasti, juk šįmet kaip niekada daug laiko praleidome namuose, o filmus ir serialus žiūrėti didžiulės įstrižainės ekrane yra kur kas didesnis malonumas ir visai kita patirtis“, – teigia ekspertas.

Lietuvoje jau ne vienerius metus tarp populiariausių televizorių karaliauja „Samsung“. Gruodį tarp perkamiausių taip pat pateko po du „Philips“ ir „Sony“ televizorių modelius, be to, lietuviai ypač vertina pasiūlymus, kai kartu su televizoriumi pridedama ir kokybiška garso sistema.

Šventes leis žaisdami

Pasaulyje į populiariausių kalėdinių dovanų (ar bent pageidavimų) sąrašą kasmet patenka ir žaidimų kompiuteriai. Šįmet kaip niekada geidžiami buvo lapkritį išleisti „PlayStation 5“ ir „Xbox Series X“, tačiau abiejų dėl ribotos pasiūlos iki pat švenčių prekyboje rasti buvo itin sudėtinga.

„PlayStation 5“ pasaulyje pagerino visų laikų konsolių pardavimų rekordą, vien per pirmas keturias savaites buvo parduota 3,3 mln. šių konsolių. „Xbox Series X“ buvo parduota „tik“ 1,8 mln. vienetų.

„Lietuvoje populiariausios žaidimų konsolės titulas taip pat atitenka „PlayStation“, antroje vietoje – „Xbox“, trečioje – „Nintendo“. Tiesa, lapkritį pristatytų naujų modelių tiekimas buvo labai ribotas, todėl prieš pat šventes perkamiausi buvo senesni jų modeliai“, – pastebi A. Karnejevas.

Nešiojamųjų kompiuterių skyriuje geidžiamiausi šiais metais buvo „Lenovo“, taip pat tradiciškai daug dėmesio sulaukia „Apple“ naujovės. Be šių dviejų gamintojų, prieš šventes į populiariausių kompiuterių olimpą taip pat įkopė „Dell“, HP ir „Asus“ įrenginiai.

Beje, nors visus metus žmonės daugiausiai rinkosi vidutinės klasės, darbui ir mokslams iš namų skirtus kompiuterius, gruodį tarp perkamiausių pateko daugiau galingų, žaidimams skirtų kompiuterių – matyt, jie ir keliaus po eglutėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.