Patagonijoje atrastos bene didžiausio žinomo dinozauro liekanos

Pietvakarių Argentinoje vienas mokslininkas iškasė milžiniško, prieš 98 mln. metų gyvenusio zauropodo liekanas ir nurodė, kad šis gyvūnas galbūt yra didžiausias iš visų žinomų dinozaurų.

 1:1 Patagotitan mayorum modelis Argentinoje. Bet naujai atrasto dinozauro kaulų fragmentai yra dar 10-20 proc. stambesni.<br> 123rf nuotr.
 1:1 Patagotitan mayorum modelis Argentinoje. Bet naujai atrasto dinozauro kaulų fragmentai yra dar 10-20 proc. stambesni.<br> 123rf nuotr.
 Palyginimui – Patagotitan mayorum ir žmogus. Bet naujai atrasto dinozauro kaulų fragmentai yra dar 10-20 proc. stambesni.
 Palyginimui – Patagotitan mayorum ir žmogus. Bet naujai atrasto dinozauro kaulų fragmentai yra dar 10-20 proc. stambesni.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-01-22 08:09, atnaujinta 2021-01-22 08:33

Preliminariais vertinimais, žmogaus dydžio suakmenėjusių kaulų fragmentai yra 10–20 proc. stambesni negu fosilijos priskiriamos iki šiol stambiausiu dinozauru laikytam patagotitanui (Patagotitan mayorum), sakoma trečiadienį Matansos nacionalinio universiteto mokslo agentūros CTYS pranešime.

Zauropodai buvo didžiuliai ilgakakliai augalėdžiai dinozaurai, visų stambiausi kada nors gyvenę sausumos gyvūnai.

Pavyzdžiui, Patagotitan mayorum, taip pat atrastas Argentinoje, svėrė apie 70 tonų ir užaugdavo 40 metrų ilgio.

La Platos muziejaus paleontologas Alejandro Otero dabar mėgina atkurti naujo gyvūno išvaizdą pagal daugiau kaip dvi dešimtis rastų slankstelių ir dubens kaulų fragmentų.

Universiteto pranešime sakoma, kad mokslininkas jau pateikė straipsnį apie dar neįvardytą dinozaurą žurnalui „Cretaceous Research“.

Šiuo metu tebeieškoma kitų šio milžino fosilijų, galbūt tebeglūdinčių giliai uolienoje. Mokslininkams būtų ypač svarbu rasti šlaunikaulį ar žastikaulį, pagal kuriuos būtų galima tiksliau nustatyti seniai išnykusio gyvūno kūno matmenis.

Masyvios fosilijos buvo rastos 2012 metais Neukeno upės slėnyje, bet kasinėjimai buvo pradėti tik 2015 metais, sakė Egidio Feruglio muziejaus paleontologas Jose Luisas Carballido.

„Turime daugiau kaip pusę uodegos ir daug klubo kaulų“, – nurodė J.L. Carballido, prieš kelerius metus taip pat prisidėjęs tyrinėjant patagotitano fosilijas.

Kitos liekanos „akivaizdžiai tebėra uolienoje, todėl mūsų laukia dar keleri metai kasinėjimų“, pridūrė jis.

Stambių griaučių liekanos buvo rastos nuosėdinėse uolienose, susidariusiose maždaug prieš 98 mln. metų, vėlyvuoju kreidos periodu, pridūrė Sapalos gamtos mokslų muziejaus direktorius geologas Alberto Garrido.

„Įtariame, kad šis pavyzdys gali būti visas arba beveik visas, – sakė jis. – Viskas priklauso, kas toliau bus su kasinėjimais. Nesvarbu, ar jis pasirodytų esąs didesnis [už Patagotitan], ar ne, tokio dydžio dinozauro visų [griaučių] atradimas yra naujiena.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.