Rasti nužudyto garsaus archeologo palaikai

Sekmadienį mokslo bendruomenę pasiekė liūdna žinia iš Sirijos – netoli senovinio Palmyros miesto griuvėsių buvo rasti garsaus sirų archeologo Khaledo Al-Asaado palaikai.

 Netoli senovinio Palmyros miesto griuvėsių buvo rasti garsaus sirų archeologo Khaledo Al-Asaado palaikai.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Netoli senovinio Palmyros miesto griuvėsių buvo rasti garsaus sirų archeologo Khaledo Al-Asaado palaikai.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Palmyra – istorinis tūkstantmečių senumo miestas, įkurtas oazėje Sirijos dykumoje, į šiaurės rytus nuo Damasko.<br> Wikimedia commons
 Palmyra – istorinis tūkstantmečių senumo miestas, įkurtas oazėje Sirijos dykumoje, į šiaurės rytus nuo Damasko.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 9, 2021, 3:40 PM

2015 m. ISIS kovotojai viešai nukirto 82 metų mokslininkui galvą – už tai, kad šis atsisakė juos nuvesti prie Palmyroje slypinčių senovinių artefaktų.

Khaledas al-Asaadas daugiau nei 50 savo gyvenimo metų paskyrė Palmyros tyrimams – istoriniam tūkstantmečių senumo miestui, įkurtame oazėje Sirijos dykumoje, į šiaurės rytus nuo Damasko.

Mokslo bendruomenėje labai gerbiamas ir vertinamas archeologas išėjo į pensiją 2003 m. – tačiau ir toliau tęsė tyrimus, kol nepateko į į rankas Islamo valstybės (IV) teroristams.

Trys jo sūnūs ir žentas, kurie taip pat yra archeologai, artėjant IV pajėgoms, pabėgo į sostinę, su savimi iš netoliese esančio šiuolaikinio Tadmoro miesto muziejaus pasiimdami šimtus vertingų dirbinių. Bet K. al-Asaadas pareiškė, kad niekur nesitrauks iš savo namų.

„Esu kilęs iš Palmyros, – sakė jis, – ir liksiu čia, net jei jie mane nužudytų“.

IV sulaikė K.al-Asaadą ir apklausė dėl paslėptų artefaktų lokacijų. Rugpjūtį Tadmoro aikštėje mokslininkui buvo nukirsta galva – nes jis atsisakė bendradarbiauti.

Teroristai išplatino nuotrauką, kurioje matyti kūnas, pririštas prie stulpo, o šalia pridėta lentelė, kurioje rašoma kad čia yra Palmyros „stabmeldystės direktorius“.

Tuometinė „Unesco“ generalinė direktorė Irina Bokova teigė, kad IV nužudė K.al-Asaadą, „nes jis neišdavė savo gilaus įsipareigojimo Palmyrai“.

Per kelias savaites po žmogžudystės IV sunaikino keletą ikoninių I ir II amžiaus Palmyros fragmentų – apskelbdami, kad jie buvo stabmeldiški.

Buvo susprogdinta Baalshamino šventykla, Belos šventyklos vidinė dalis su kolonomis, taip pat senovinio miesto triumfo arka ir septyni laidojimo bokštai miesto nekropolyje.

2016 m. pabaigoje dar kartą atkovoję vietą, islamistai sunaikino tetrapiloną – keturių kolonų grupę – ir romėniško teatro dalį.

Sirijos vyriausybės pajėgos perėmė teritorijos kontrolę 2017 m. kovą, tačiau rekonstrukcijos darbai užstrigo dėl vykstančio pilietinio karo.

Surasti palaikai perduoti DNR tyrimui, siekiant išsklaidyti bet kokias galimas abejones dėl radinio identiteto.

Khaledas Al-Asaadas gimė 1932 m. Damasko universitete jis apsigynė istoriko diplomą, o nuo 1963 m. jis tapo pagrindiniu Palmyros tyrėju ir šios archeologinės radimvietės senienų direktoriumi. Mokslininkas turėjo 11 vaikų, per savo karjerą bendradarbiavo su JAV, lenkų, vokiečių, prancūzų ir šveicarų archeologinėmis ekspedicijomis. Būtent Khaledo Al-Asaado dėka Palmyra buvo įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Jis taip pat puikiai kalbėjo aramėjų kalba ir iki 2011 m. reguliariai vertė kalbus iš šios senovinės kalbos.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.