Vokiečiai į laivus pradeda montuoti „ateities ginklus“ – nurodė, kodėl taip daroma

Kai kalba eina apie tai kokios pajėgos yra pačios geriausios, dažnai minimos specialiųjų operacijų pajėgos, jūrų pėstininkai ar dar kas nors, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Tačiau iš tiesų, pačios svarbiausios pajėgos yra logistika, sako jis. „Nebus logistų – netgi patys kariai negalės pajudėti nė metro ir neiššaus nei vieno šūvio. Būtent logistinis aprūpinimas užtikrina karinių operacijų sėkmę“, – sako karininkas.

 „Rheinmetall Waffe Munition GmbH“ kartu su partneriais pagal Vokietijos kariuomenės užsakymą pasirašė sutartį, pagal kurią Vokietijos laivyno laive turi integruoti lazerinį ginklą.<br> „Rheinmetall Waffe Munition GmbH“ nuotr.
 „Rheinmetall Waffe Munition GmbH“ kartu su partneriais pagal Vokietijos kariuomenės užsakymą pasirašė sutartį, pagal kurią Vokietijos laivyno laive turi integruoti lazerinį ginklą.<br> „Rheinmetall Waffe Munition GmbH“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2021, 3:09 PM, atnaujinta Feb 24, 2021, 7:59 AM

Tačiau anot jo, logistai irgi susiduria su tiekimo problemomis. Kad patranka iššautų, reikalingi mechanikai, atsarginių dalių tiekimas bei amunicijos aprūpinimas. Tam, kad sviedinys pataikytų į taikinį, reikalingas didelis parako užtaisas, kurio degimo metu susidarančios dujos suteiktų pagreitį sviediniui. Visa tai užima daug vietos ir svorio, kurį reikia atgabenti iki ginklų sistemos.

„Kad sumažintų logistinį košmarą, karinė industrija ieško naujų būdų vykdyti karines operacijas. Padidinti jų efektyvumą – ir be abejo, atpiginti. Vienas iš sprendimų – lazeriniai ginklai. Jie tylūs, nematomi, o iššauti gali neribotą kiekį kartų. Viskas tik priklauso nuo elektros energijos kiekio, kurią galima pagaminti vietoje. Nebereikia gabenti sviedinių, kažkur juos sandėliuoti ar perkelti“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

D.Antanaičio teigimu, vienais iš kovinių lazerinių technologijų lyderių yra Vokietijos gamintojai „Rheinmetall Waffe Munition GmbH“. „Šis gamintojas kartu su partneriais pagal Vokietijos kariuomenės užsakymą pasirašė sutartį, pagal kurią Vokietijos laivyno laive turi integruoti lazerinį ginklą. Toks ginklas turės pasiekti technologijų demonstratoriaus lygį veikiant operacinėje aplinkoje. Kitaip tariant, jis turi sėkmingai „šaudyti“ lazeriu tokioje aplinkoje, kuri maksimaliai artima kovos veiksmams. Kitas žingsnis būtų serijinė lazerinio ginklo gamyba“, – pasakoja karys.

Jo teigimu, laivai puikiai tinka tokių ginklų sistemų montavimui, nes elektros energiją dideliais kiekiais gali pasigaminti patys. Jūroje matomumas ir oro švarumas taip pat tinkamas šiems ginklams, todėl laivai su koviniais lazeriais gali gintis nuo lėktuvų, balistinių ir sparnuotųjų raketų – bei nuo kitų laivų. „Užtaisų“ kiekis yra praktiškai neribotas, taip pat išlaikomas ir tokio laivo slaptumas. Lazerio panaudojimas neišduoda nei garsas nei parako dūmų kamuoliai“, – pastebi atsargos majoras.

Tikėtina, kad suradus naujus, efektyvius elektros energijos gamybos būdus (pavyzdžiui kompaktiški branduoliniai reaktoriai), koviniai lazeriai gali būti panaudoti ir sausumoje – ginant karines bazes nuo priešo atakų, teigia D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.