Atskleidė daugiau detalių apie „kiberpatrulio“ iniciatyvą – bet ekspertas pastebi ir neigiamą pusę

Kaip jau portale lrytas.lt buvo skelbta anksčiau, Lietuvos policija prakalbo apie „kiberpatrulio“ iniciatyvą, kurios tikslas – aktyviai stebėti Lietuvos elektroninę erdvę ir kovoti su joje vykdoma neleistina veikla.

 Lietuvos policija prakalbo apie „kiberpatrulio“ iniciatyvą, kurios tikslas – aktyviai stebėti Lietuvos elektroninę erdvę ir kovoti su joje vykdoma neleistina veikla.<br> A. Vaitkevičiaus nuotr.
 Lietuvos policija prakalbo apie „kiberpatrulio“ iniciatyvą, kurios tikslas – aktyviai stebėti Lietuvos elektroninę erdvę ir kovoti su joje vykdoma neleistina veikla.<br> A. Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2021, 9:29 PM

Kaip portalui sakė Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, numatoma, kad kibernetinio patruliavimo veiklą bent jau pradiniame iniciatyvos etape vykdys trys pareigūnai. Paklausus, kokie kriterijai galioja tokių pareigūnų atrankai, Lietuvos policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis teigė, kad tokie kriterijai nėra viešinami, bet policija ieško tokių, kurie domėtųsi IT, mokėtų naudotis socialiniais tinklais ir turėtų bazinį supratimą, kas yra informacijos monitoringas. „Ypatingų kriterijų nėra“, – sakė R. Matonis.

Anot jo, stebėjimai bus vykdomi visoje virtualioje erdvėje – ir socialiniuose tinkluose, ir skelbimų portaluose. „Pradėsime turbūt nuo „Facebook“, o vėliau tai galėtų persikelti ir kažkur kitur“, – aiškino policijos atstovas spaudai ir patikslino, kad kad bus sukurti specialūs vartotojai su specialiais „avatarais“ (piktogramomis, paskyros nuotraukomis, lrytas.lt past.), kurie bus viešai pristatyti ir atpažįstami.

Paklaustas, kaip numatoma kovoti su anoniminiais vartotojais ar fiktyviomis paskyromis, R.Matonis sakė, kad apie tai būtų tolimesnis iniciatyvos etapas. „Mes manome, kad tai bus labiau prevencinė priemonė, o jei jau kalbėtume apie kažkokį asmenybių nustatymą, tai informacija būtų perduota kitiems kolegoms, kurie turi technines galimybes nustatyti asmenybę pagal kitus parametrus. Tuo tarpu „Kiberpatrulis“ dirbs viešai, viešose grupėse, viešuose portaluose, tai bus ne žvalgybinio, o viešo pobūdžio veikla“, – teigė policijos atstovas.

Į klausimą, ar bus kokia nors galimybė patiems internautams policijai pranešti apie netinkamą komentarą – ar beliks tikėtis, kad policija pati tokį pastebės – policijos atstovas spaudai teigė, kad visos detalės bus pristatytos viešai pradėjus veikti iniciatyvai. „Bet dabar neatmetame galimybės, kad žmonės irgi galėtų atsiųsti informaciją, su kuria kibernetinis patrulis jau galėtų dirbti toliau“, – sakė R.Matonis.

Jis teigė, kad „kiberpatrulio“ iniciatyva startuos kitą mėnesį arba šio mėnesio pabaigoje. Policijos atstovas taip pat atkreipė dėmesį, kad ši iniciatyva apims ne tik komentarus internete, bet ir visas nusikalstamas veikas arba pažeidimus viešojoje erdvėje. „Tai gali būti ir kažkokie fiktyvūs skelbimai, sukčiavimo bandymai, ir panašiai. Komentarai būtų tik viena iš veiklos sričių“, – patikslino R.Matonis.

Kiberpatrulio lazdelė – su dviem galais?

Paklaustas, kaip vertina tokią Lietuvos policijos iniciatyvą, IT saugumo ekspertas Mantas Sasnauskas portalui lrytas.lt sakė, kad tokią idėją mato dvejopai. „Pirma, pati iniciatyva gal ir gera – nes žinome, kad internete daug kas mėgsta drabstytis purvais: socialiniuose tinkluose, portalų komentaruose. Bet iš kitos pusės – įdomu kas bus, jei žmonės pradės bijoti rašyti iš savo realių paskyrų ir ims kurti fiktyvias? Kaip bus stabdoma tai? Žiūrint bendrai – ar tokia iniciatyva paprasčiausiai nenulems to, kad padaugės fiktyvių paskyrų? Nes susikurti tokias nėra sunku“, – sakė jis.

Paklaustas, kokių įgūdžių ir žinių reikia norint paslėpti savo tapatybę internete, M.Sasnauskas teigė, kad „tam tikrai nereikia raketų mokslo“. „Naudoji virtualų privatųjį tinklą (VPN) ar TOR tinklą, paskyrą susikuri naudodamasis vienkartinį ar tik tam ir tenaudojamą el. paštą – ir viskas. Kaip suieškosi tokį žmogų? Mano subjektyvia nuomone, tokie policijos veiksmai gali nulemti tai, kad kas norės drabstytis, tas tam būdų suras – ir fiktyvių paskyrų tik padaugės“ – teigė saugumo specialistas.

„Man atrodo, bet kuris paprastas vartotojas, kuris truputį „paguglins“, sugebės pasislėpti. Tai nėra raketų mokslas. Jei sugeba susikurti „Gmail“ paskyrą, tai tikrai sugebės susikurti ir kitą „Facebook“ paskyrą. O nusipirkti VPN paslaugą gali irgi kiekvienas“, – apibendrino Marius Sasnauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.