Programėlė „Korona Stop LT“ – patikimas būdas sužinoti apie rizikingus kontaktus

Koronaviruso (COVID-19) plitimo prevencijai skirtos mobiliosios programėlės „Korona Stop LT“ naudotojai per keturis mėnesius buvo įspėti apie kontaktus su 2,8 tūkst. sergančiųjų. Būtent tiek žmonių pranešė apie susirgimą, o su jais kontaktavę asmenys gavo pranešimą mobiliajame telefone. „Korona Stop LT“ ne tik rūpinasi žmonių sveikata, bet ir saugo jų asmeninę informaciją: programėlė tvarko tik asmens tiesiogiai neidentifikuojančius artimo kontakto duomenis.

Koronaviruso (COVID-19) plitimo prevencijai skirtos mobiliosios programėlės „Korona Stop LT“ naudotojai per keturis mėnesius buvo įspėti apie kontaktus su 2,8 tūkst. sergančiųjų.<br>A. Rutkausko nuotr.
Koronaviruso (COVID-19) plitimo prevencijai skirtos mobiliosios programėlės „Korona Stop LT“ naudotojai per keturis mėnesius buvo įspėti apie kontaktus su 2,8 tūkst. sergančiųjų.<br>A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2021, 3:59 PM, atnaujinta Mar 5, 2021, 9:56 PM

Po didelio atgarsio visuomenėje sulaukusių asmens duomenų nutekėjimo atvejų ir kai kurioms kompanijoms skirtų baudų už netinkamą asmens duomenų tvarkymą, asmeninės informacijos saugumo klausimas pastaruoju metu vėl dėmesio centre. Mobiliųjų programėlių kūrėjams tai tapo dar vienu įrodymu, kad į asmens duomenų apsaugą reikia žiūrėti itin atsakingai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pabrėžia, kad kuriant programėlę „Korona Stop LT“, buvo atliktas poveikio duomenų apsaugai vertinimas, numatytos rizikos fizinių asmenų teisėms ir laisvėms bei imtasi priemonių šioms rizikoms sumažinti iki minimumo. Kokie duomenys ir kaip yra tvarkomi, kokią atsakomybę prisiima duomenų valdytojas (SAM) ir duomenų tvarkytojas (NVSC), yra aiškiai apibrėžta programėlės „Korona Stop LT“ privatumo politikoje.

Programėlė sukurta taip, kad būtų naudojama kuo mažiau asmens duomenų. Tai reiškia, kad ji nerenka duomenų, kurie leistų Sveikatos apsaugos ministerijai ar kitiems naudotojams nustatyti vartotojo tapatybę, sveikatos būklę ar buvimo vietą.

Tvarkomi tik pseudoniminiai (asmens tiesiogiai neidentifikuojantys) artimo kontakto duomenys, kurių neturi galimybės pasiekti nei valdytojas, nei tvarkytojas, nes jie tvarkomi naudotojo išmaniajame įrenginyje.

Programėlė „Korona Stop LT“ pradėjo veikti praėjusių metų lapkričio 6 d. Per beveik keturis mėnesius ją atsisiuntė beveik 280 tūkst. žmonių. Nei vieno nusiskundimo dėl asmens duomenų tvarkymo iki šiol gauta nebuvo.

Programėlėje „Korona Stop LT“ žmogus gali savanoriškai ir anonimiškai (įvedant atvejo patvirtinimo kodą) pranešti apie užsikrėtimą koronavirusu. Užfiksavus tokį pranešimą, buvę arti užsikrėtusio žmogaus programėlės vartotojai gauna pranešimą apie riziką ir apskaičiuotą jos lygį, o taip pat informaciją, kokių veiksmų imtis toliau.

Prisidėti prie viruso plitimo mažinimo gali kiekvienas, turintis išmanųjį telefoną. Nemokamai atsisiųsti programėlę galima parduotuvėse „Google Play“ ir „App Store“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.