Iškilus britų kriptografas A. Turingas pagerbtas nauju JK banknotu

Virš Anglijos banko pastato Londono finansų rajono širdyje ketvirtadienį plevėsavo vaivorykštės spalvų vėliava, paminint Antrojo pasaulinio karo laikų kriptografą Alaną Turingą, kuris tapo naujuoju 50 svarų banknoto veidu.

 Naujasis banknoto, kuris yra didžiausio nominalo banknotas apyvartoje, dizainas buvo pristatytas ketvirtadienį, o oficialiai į apyvartą banknotas bus išleistas birželio 23-ąją – A.Turingo gimimo dieną.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Naujasis banknoto, kuris yra didžiausio nominalo banknotas apyvartoje, dizainas buvo pristatytas ketvirtadienį, o oficialiai į apyvartą banknotas bus išleistas birželio 23-ąją – A.Turingo gimimo dieną.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Istorikai sako, kad Alano Turingo darbas padėjo mažiausiai dvejais metais sutrumpinti karą ir išgelbėti milijonus gyvybių.<br> Swans / Scanpix nuotr.
 Istorikai sako, kad Alano Turingo darbas padėjo mažiausiai dvejais metais sutrumpinti karą ir išgelbėti milijonus gyvybių.<br> Swans / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2021, 2:27 PM

Naujasis banknoto, kuris yra didžiausio nominalo banknotas apyvartoje, dizainas buvo pristatytas ketvirtadienį, o oficialiai į apyvartą banknotas bus išleistas birželio 23-ąją – A.Turingo gimimo dieną.

Naujuoju banknotu, pasižyminčiu moderniomis apsaugos nuo klastojimo priemonėmis, baigiasi keletą metų trukęs Anglijos banko banknotų atnaujinimo projektas. A.Turingo atvaizdas papildys prie buvusio premjero Winstono Churchillio atvaizdo ant 5 svarų banknoto, novelistės Jane Austen atvaizdo ant 10 svarų nominalo banknoto ir menininko Williamo Turnerio atvaizdo ant 20 svarų banknoto.

Visi šie banknotai yra pagaminti iš polimero, o ne popieriaus – todėl turėtų tarnauti ilgiau ir išlikti apyvartoje geresnės būklės.

Kaip ir 20-ies svarų banknotas, kuris buvo įvestas į apyvartą prieš mažiau nei metus, naujasis 50-ies svarų banknotas naudoja du permatomus langelius ir dvispalves juosteles, dėl ko, pasak banknotų dizainerių, padirbti juos būtų labai sudėtinga. Ant banknoto taip pat yra holograminis atvaizdas, kuriame vartant kaitaliojasi žodžiai „Fifty“ (penkiasdešimt) ir „Pounds“ (svarų).

50 svarų banknotui A.Turingas buvo pasirinktas 2019-aisiais dėl jo itin svarbaus vaidmens įveikiant nacių šifravimo sistemą „Enigma“ Antrojo pasaulinio karo metu. Istorikai sako, kad tai padėjo mažiausiai dvejais metais sutrumpinti karą ir išgelbėti milijonus gyvybių.

„Šalies banknotuose yra dalis šalies charakterio, ir teisingai [elgiamės] minėdami ir pagerbdami asmenybes ant savo banknotų“, – sakė Anglijos banko vadovas Andrew Bailey.

„Turingas yra žinomas dėl savo dešifravimo darbo Blečli Parke, padėjusio laimėti Antrąjį pasaulinį karą. Tačiau jis taip pat buvo pirmaujantis matematikas, [gyvūnų ir augalų] raidos biologas ir kompiuterių mokslo pradininkas. Jis taip pat buvo gėjus, dėl ko su juo buvo šlykščiai pasielgta“, – pridėjo jis.

Per Antrąjį pasaulinį karą A. Turingas dirbo slaptame Blečli Parko kriptografijos centre, kur jis padėjo iššifruoti slaptus nacistinės Vokietijos kodus, sukūręs „Turingo bombą“ – dešifravimo mašiną, laikomą kompiuterių pirmtake. Jis taip pat sugalvojo „Turingo testą“ dirbtiniam intelektui įvertinti.

Po karo jis buvo teisiamas dėl homoseksualumo, kuris tuo metu laikytas nusikalstamu, ir prievarta gydytas moteriškais hormonais. Jis nusižudė 1954 metais, būdamas 41-erių, suvalgęs obuolį su cianidu.

2009 metais Jungtinės Karalystės vyriausybė atsiprašė dėl elgesio su A.Turingu, o 2013-aisiais jis buvo reabilituotas suteikus karališką malonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.