Rusijoje įsigalioja įstatymas, reikalaujantis į išmaniuosius diegti rusišką programinę įrangą

Į visus Rusijoje parduodamus išmaniuosius telefonus, planšetes ir kompiuterius nuo šiol turės būti iš anksto įdiegta rusiška programinė įranga ir tam tikros programėlės. Kritikai vertina atitinkamą teisės aktą kaip dar vieną Kremliaus bandymą pažaboti interneto laisvę.

 Tarp privalomų programėlių yra Rusijoje populiarūs į „Facebook“ panašūs socialiniai tinklai „Odnoklassniki“ ir „VKontakte“.<br> 123rf nuotr.
 Tarp privalomų programėlių yra Rusijoje populiarūs į „Facebook“ panašūs socialiniai tinklai „Odnoklassniki“ ir „VKontakte“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2021, 4:03 PM

Iniciatyva buvo pristatyta esą siekiant paskatinti šalies technologijų kompanijas, tačiau, kritikų teigimu, tai tėra dar vienas valdžios bandymas sugriežtinti internetinės erdvės kontrolę.

Pagal įstatymą, visi Rusijoje parduodami prie interneto galintys prisijungti įrenginiai, nesvarbu, ar pagaminti šalies viduje, ar užsienyje, turės turėti reikiamą programinę įrangą, antraip įmonėms nuo liepos gali grėsti baudos.

Iš anksto įdiegta programinė įranga priklauso dviem Rusijos technologijų milžinėms: „Yandex“ ir „Mail.ru“.

Tarp privalomų programėlių yra Rusijoje populiarūs į „Facebook“ panašūs socialiniai tinklai „Odnoklassniki“ ir „VKontakte“. Į sąrašą taip pat įtraukiama antivirusinė programa „Kaspersky Lab“.

Rusijoje naujasis teisės aktas pramintas prieš „Apple“ nukreiptu įstatymu. Omenyje turima JAV gamintoja, kuri į savo įrenginius iš anksto neįdiegia jokios kitos programinės įrangos, išskyrus savo.

Kaip pranešama, „Apple“ aršiai priešinosi šiam įstatymui ir netgi grasino trauktis iš Rusijos rinkos, tačiau galiausiai sutiko įstatymo laikytis.

Rusijos valdžios institucijos griežtina interneto kontrolę esą nepilnamečių apsaugai ir kovai su terorizmu.

Šalies opozicija savo ruožtu kaltina Kremlių naudojant tokius teisės aktus siekiant nutildyti valdžiai nepritariančius balsus.

Praėjusį mėnesį Rusija pranešė, kad sulėtins socialinio tinklo „Twitter“ veikimo spartą ir pagrasino visiškai uždrausti šią platformą, jei ši neatsižvelgs į Rusijos ryšių tarnybos pateikiamus reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.