„Telia“ ir „Teltonika Networks“ kuria pirmuosius lietuviškus 5G produktus

Šviesoforai, bankomatai, sunkvežimiai, savitarnos kasos, elektros tinklai, dujotiekiai, teritorijos stebėjimas – būtų galima vardinti ir vardinti sprendimus, kuriuose visame pasaulyje rastumėte lietuvių „Teltonika Networks“ gaminamą įrangą. Dabar, bendradarbiaudama su „Telia“, bendrovė jau kuria ir pirmuosius lietuviškus 5G produktus – pramoninio lygio mobiliojo ryšio maršrutizatorius.

 Šiuo metu lietuviškasis 5G maršrutizatorius jau yra pažengusio kūrimo etape.<br>  „Telia“ /  „Teltinikos“ iliustr.
 Šiuo metu lietuviškasis 5G maršrutizatorius jau yra pažengusio kūrimo etape.<br>  „Telia“ /  „Teltinikos“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2021, 1:22 PM, atnaujinta Apr 15, 2021, 1:26 PM

„Kai pernai lapkritį trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose startavo „Telia“ 5G ryšys, jį testuoti kvietėme ne tik žmones, bet ir verslus. Vieniems tai buvo proga išbandyti ir įvertinti 5G galimybes, tokias kaip gigabitinis greitis, nejuntama delsa, milžiniška tinklo talpa ir kitas. „Teltonika“ žengia dar toliau ir naujos mobiliojo ryšio kartos tinklą išnaudoja kurdama ateities produktus. Mūsų bendradarbiavimas yra gyvas įrodymas, kad 5G padeda kurti realią pridėtinę vertę ir didinti konkurencinį pranašumą pasaulio mastu“, – sako „Telia“ Verslo klientų vadovas Daniel Karpovič.

„5G yra ateities technologija, vis plačiau diegiama ir naudojama visame pasaulyje. Savo pramoninio lygio ryšio įranga prekiaujame 140-yje pasaulio šalių, ji patenka tarp lyderių – natūralu, kad ją pritaikysime ir 5G ryšiui. Galimybė ankstyvoje stadijoje gauti prieigą prie naujausių technologijų ir atlikti bandymus realiomis sąlygomis mums yra ypač svarbi bei leidžia pasiruošti ateičiai“, – teigia Giedrius Kukauskas „Teltonika Networks“ direktorius.

Pasak jo, šiuo metu lietuviškasis 5G maršrutizatorius jau yra pažengusio kūrimo etape. „Teltonika Networks“ specialistai šiuo metu renkasi bei testuoja komponentus, sprendžia, kokias funkcijas įtraukti, kaip turėtų atrodyti vartotojo sąsaja bei kitus niuansus.

Pirminius komponentų bandymus 5G tinkle realiomis sąlygomis „Teltonika Networks“ atliko Kaune, Savanorių prospekte. Taip pat bandymai atliekami ir įrangos veikimas tikrinamas „Telia“ ryšio laboratorijoje.

„Bendradarbiaudami su „Telia“ galime realiomis sąlygomis išbandyti įrangą su technologijomis, kurios komerciškai dar nėra prieinamos. Tai galioja ne tik 5G ryšiui, bet ir, pavyzdžiui, siaurajuosčio daiktų interneto („Narrow Band IoT“) technologijai, naujoms 4G LTE kategorijoms“, – pastebi G. Kukauskas.

Lietuvoje sukurti „Teltonika Networks“ tinklo įrenginiai, pasiekę gamybos stadiją, vėliau yra testuojami ir kitose šalyse, siekiant užtikrinti jų suderinamumą ir patikimą veikimą visomis sąlygomis. Kaip pabrėžia bendrovės vadovas, patikimumas yra jų vizitinė kortelė, kadangi klientai į pramoninio lygio tinklo įrangą investuoja būtent tam, kad neprarastų ryšio nei minutei, kadangi tai reikštų tiesioginius verslo nuostolius.

Kada „Teltonika Networks“ 5G maršrutizatorius pasieks rinką, G. Kukauskas kol kas neatskleidžia, nes tam įtakos gali turėti visame pasaulyje šiuo metu jaučiami kai kurių elektronikos komponentų tiekimo sutrikimai.

Nekomercinis „Telia“ 5G ryšys nuo 2020 metų lapkričio mėnesio veikia Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centruose, o nuo gruodžio – ir Klaipėdos Laisvojoje ekonominėje zonoje. Jį nemokamai gali bandyti visi privatūs ir verslo klientai, turintys neribotus mobiliuosius duomenis suteikiantį planą ir 5G technologiją palaikantį „Sony“, „OnePlus“ „Huawei“, „Xiaomi“ išmanųjį telefoną arba maršrutizatorių.

Nekomercinei 5G ryšio paslaugai naudojami Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) suteikti technologijos testavimo dažniai. Komercines naujos kartos 5G mobiliojo ryšio paslaugas Lietuvoje „Telia“ pradės teikti įvykus 5G radijo dažnių aukcionui. Tikimasi, kad RRT jį paskelbs šiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.