Airijoje pradėtas tyrimas dėl „Facebook“ vartotojų duomenų nutekėjimo

Airijos duomenų apsaugos agentūra pradėjo oficialų tyrimą „Facebook“ atžvilgiu – kai įsilaužus į svetainę, buvo nutekinti maždaug 533 mln. vartotojų duomenys, trečiadienį pranešė agentūros atstovas spaudai.

 Airijos duomenų apsaugos agentūra pradėjo oficialų tyrimą „Facebook“ atžvilgiu – kai įsilaužus į svetainę, buvo nutekinti maždaug 533 mln. vartotojų duomenys.<br> 123rf nuotr.
 Airijos duomenų apsaugos agentūra pradėjo oficialų tyrimą „Facebook“ atžvilgiu – kai įsilaužus į svetainę, buvo nutekinti maždaug 533 mln. vartotojų duomenys.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-15 13:07

Duomenų apsaugos komisija (DPC) pranešė, kad tyrimas buvo pradėtas siekiant nustatyti, ar „Facebook“ pažeidė – o galbūt pažeidinėja – Europos Sąjungoje galiojantį Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą bei atitinkamus Airijos teisės aktus.

JAV technologijų milžinė teigė „visapusiškai bendradarbiaujanti“ su tyrėjais, o pats tyrimas, pasak bendrovės, yra „susijęs su funkcijomis, kurios leidžia vartotojams lengviau rasti draugų tinklalapyje ir su jais bendrauti“.

„Šios funkcijos yra bendros daugeliui programų, o mes tikimės turėsiantys progą paaiškinti jas bei įdiegtas apsaugos priemones“, – teigė bendrovės atstovas.

Šio mėnesio pradžioje viename įsilaužėlių forume buvo dalijamasi informacija apie daugiau nei 530 mln. „Facebook“ vartotojų.

„Facebook“ anksčiau yra pranešusi, kad 2019 metais duomenis iš svetainės „perėmė“ įsilaužėliai, pasinaudoję funkcija, sukurta padėti žmonėms lengvai susirasti draugų naudojantis kontaktų sąrašais.

Savo pranešime DPC teigė, kad šiuo klausimu susisiekė su „Facebook Ireland“, o bendrovė pateikė „daugybę atsakymų“.

DPC mano, kad „Facebook“ galėjo pažeisti „vieną ar daugiau Airijos duomenų apsaugos įstatymų nuostatų“ bei ES pagrindinių teisių chartiją.

Europos „Facebook“ būstinė yra įsikūrusi Airijos sostinė Dubline, o DPC atlieka pagrindinis įmonės veiklos reguliuotojos funkcijas ES.

Pagal svarbų Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR), kuris įsigaliojo 2018 metais socialinės žiniasklaidos vartotojams suteikta daugiau teisių, susijusių su jų duomenų tvarkymu.

Reguliavimo institucijoms, tokioms kaip DPC, suteikta naujų galių, įskaitant galimybę už pažeidimus skirti įmonėms baudas, siekiančias iki 4 proc. jų metinės apyvartos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.