JAV naikintuvas paleido rekordinį šūvį

JAV Karinės oro pajėgos paskelbė, kad „McDonnell Douglas F-15 Eagle“ pratybų metu atliko ilgiausią sėkmingą šūvį raketa oras-oras. Tačiau rekordo skaičiai dar nėra paskelbti, todėl sunku įvertinti šį pasiekimą.

 JAV Karinės oro pajėgos paskelbė, kad „McDonnell Douglas F-15 Eagle“ pratybų metu atliko ilgiausią sėkmingą šūvį raketa oras-oras.<br> Wikimedia commons
 JAV Karinės oro pajėgos paskelbė, kad „McDonnell Douglas F-15 Eagle“ pratybų metu atliko ilgiausią sėkmingą šūvį raketa oras-oras.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2021, 10:46 AM

F-15C pratybose Floridoje iš rekordiškai ilgo atstumo sunaikino droną-taikinį „BQM-167“. Naikintuvas paleido raketą „AIM-120 AMRAAM“ – šie ginklai plačiai naudojami ne tik JAV, bet ir jos sąjungininkų pajėgose. Kaip rašo Popularmechanics.com, gaila, kad nepaskelbtas šūvio nuotolis – tačiau žinoma, kad JAV oro pajėgos stengiasi ilginti savo ginklų veikimo ribas.

Jei tavo ginklai pasiekia daugiau nei priešo, tai tas priešas neatrodys toks baisus. Turėdamas ilgesnę lazdą gali smūgiuoti ir tuo pačiu išvengti trumpesnės lazdos smūgių. Priklausomai nuo modifikacijos, „AIM-120“ veikia 55-160 km atstumu.

Kodėl rekordiniai duomenys nėra skelbiami? Nes tai – karinė paslaptis. Amerikietiškų ginklų galimybių ribos labai rūpi Kinijai ir Rusijai. Jas, žinoma, įmanoma apskaičiuoti ar sužinoti kitais keliais – bet JAV tikrai neketina jų pateikti ant lėkštutės.

Įdomu ir tai, kad rekordas buvo pasiektas ne tokia jau nauja technika. Pirmieji F-15 savo pirmiesiems skrydžiams pakilo 1972 metais, ir tarnauja nuo 1976-ųjų. Rekordinį šūvį paleido F-15C – šios modifikacijos naikintuvai gaminami nuo 1978 metų.

Žinoma, jie ne kartą buvo atnaujinti ir tobulinti. Per kelis dešimtmečius ne kartą tobulinta ir raketa „AIM-120“ – ji gaminama nuo 1991 metų. Didžiausias jos privalumas – aktyvi valdymo radaru sistema. Ji veikia bet kokiomis oro sąlygomis, dieną ir naktį. Didžiausias trūkumas, tikriausiai, yra kaina – toliausiai nuskriejanti „AIM-120D“ kainuoja daugiau nei milijoną dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.