Lietuvos mobiliojo interneto greičio lenktynės: vienas operatorius smarkiai primauja

Lietuvos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) paskelbė per pirmąjį 2021 metų ketvirtį atliktų mobiliojo interneto spartos matavimų rezultatus. „Telia“ šįkart nuo konkurentų atsiplėšė beveik dvigubai: vidutinė duomenų gavimo sparta jos tinkle siekė 93,5 Mb/s, o kiti du operatoriai tenkinosi atitinkamai 54,6 Mb/s ir 43,2 Mb/s.

RRT paskelbė per pirmąjį 2021 metų ketvirtį atliktų mobiliojo interneto spartos matavimų rezultatus. „Telia“ šįkart nuo konkurentų atsiplėšė beveik dvigubai.<br>  „Telia“ nuotr.
RRT paskelbė per pirmąjį 2021 metų ketvirtį atliktų mobiliojo interneto spartos matavimų rezultatus. „Telia“ šįkart nuo konkurentų atsiplėšė beveik dvigubai.<br>  „Telia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 11:29 AM

„Vidutinė sparta mūsų tinkle jau artėja triženklio skaičiaus link, o kokybinis skirtumas lyginant su kitais operatoriais yra akivaizdus. Tokie yra didžiausių, dešimtis milijonų eurų kasmet siekiančių, investicijų į mobilųjį tinklą vaisiai, kuriuos kasdien raško mūsų klientai“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

4G ralis netrukus virs 5G „Formule 1“

Per tris šių metų mėnesius kiekvieno operatoriaus tinkle RRT specialistai atliko po daugiau nei 3,5 tūkst. matavimų. Visų operatorių tinkluose absoliuti dauguma matavimų buvo atliekami prisijungus prie 4G ryšio.

Lyginant su visų praėjusių metų RRT matavimų duomenimis, „Telia“ vidutinė mobiliojo interneto sparta šįmet yra išaugusi 10 proc. (nuo 85 iki 93,5 Mb/s), kitų operatorių atitinkamai sumažėjo 16 proc. (nuo 65,4 iki 54,6 Mb/s) ir 4,5 proc. (nuo 45,4 iki 43,2 Mb/s).

Beje, nuo šiol RRT viešina ne tik duomenų gavimo, bet ir siuntimo spartą. Šioje srityje lyderio pozicijoje taip pat įsitvirtinusi „Telia“: jos tinkle vidutinis duomenų išsiuntimo greitis siekė 22,4 Mb/s, o kitų dviejų operatorių – 17,5 Mb/s ir 16,1 Mb/s. Su išsamiais rezultatais galite susipažinti RRT svetainėje Matavimai.rrt.lt pasirinkę skiltį „2021 matavimai“.

A. Šemeškevičius pastebi, kad matavimai dar nebuvo atliekami šio operatoriaus teikiamu 5G ryšiu, kadangi tai yra nekomercinė paslauga, kuriai naudojami RRT suteikti technologijos testavimo dažniai. 5G ryšį operatoriaus klientai nuo pernai metų lapkričio gali testuoti Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

„Bet jei būtų jungiamasi ir prie pirmojo Lietuvoje 5G tinklo, matytume visai kitus skaičius – jie būtų keliskart didesni, o duomenų gavimo sparta galbūt net artėtų prie 1 gigabito per sekundę. Taigi kai 5G ryšys taps visiems prieinamas, mobiliojo interneto spartos lenktynės pasieks visai kitą lygį. Kaip iš ralio automobilio persėdus į „Formulės 1“ bolidą. Savaime suprantama, mes to nekantriai laukiame ir esame pasiruošę“, – užtikrina A. Šemeškevičius.

Komercines 5G paslaugas Lietuvoje „Telia“ pradės teikti įvykus 5G radijo dažnių aukcionui, tikimasi, jau šįmet.

VoLTE triumfas

Pranešime spaudai teigiama, kad šio operatoriaus tinkle ne tik internetas greičiausias: kaip neseniai skelbė RRT, per praėjusius metus visoje Lietuvoje atlikus daugiau nei 9 tūkst. balso telefonijos skambučių matavimų nustatyta, kad operatoriaus tinkle vidutinė skambučio sujungimo trukmė siekia 4 sekundes, o balso perdavimo kokybė įvertinta 4,56 MOS balo.

Palyginimui, konkurentų tinkluose skambučio sujungimo trukmė siekė 8 ir 7,4 sekundės, o balso kokybė atitinkamai įvertinta 3,66 ir 3,49 MOS balų. Penkiabalėje MOS sistemoje 1 balas reiškia blogą garsą ir trikdžius, o 5 balai – kokybišką gyvą bendravimą.

„Puikią pokalbio kokybę ir beveik dukart greitesnį skambučio sujungimą užtikrina mūsų tinkle veikianti VoLTE technologija. Dar daugiau: ji leidžia vienu metu kalbėti telefonu ir naršyti 4G ryšiu, taupo telefono bateriją ir pašalina pašalinį triukšmą. Šią technologiją įdiegėme prieš daugiau nei ketverius metus, o šiuo metu VoLTE jau sudaro beveik pusę visų skambučių mūsų tinkle“, – sako technologijų vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.