Praėjusiais metais Lietuvos gyventojai dažniausiai pasirašė su „Smart-ID“

Daugiau nei pusė – tiek praėjusiais metais Lietuvos gyventojams išduotų galiojančių kvalifikuotų elektroninio parašo sertifikatų išduoti su „Smart-ID“ programėle. Apie tai paskelbė Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) savo 2020 metų Patikimumo užtikrinimo paslaugų rinkos ataskaitoje.

Daugiau nei pusė – tiek praėjusiais metais Lietuvos gyventojams išduotų galiojančių kvalifikuotų elektroninio parašo sertifikatų išduoti su „Smart-ID“ programėle.
Daugiau nei pusė – tiek praėjusiais metais Lietuvos gyventojams išduotų galiojančių kvalifikuotų elektroninio parašo sertifikatų išduoti su „Smart-ID“ programėle.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 2:10 PM

Didžiąją elektroninio parašo sertifikatų rinkos dalį Lietuvoje – beveik 69 proc. visų sudarytų kvalifikuotų elektroninio parašo sertifikatų, arba 99,8 proc. sertifikatų, skirtų pasirašyti su mobiliaisiais įrenginiais, užėmė patikimumo užtikrinimo paslaugų teikėjas „SK ID Solutions“, teikiantis paslaugas Baltijos šalyse.

Anot šios įmonės verslo vadovo Lietuvoje Viktoro Kamarevcevo, programėlės naudojimas kasmet auga: „Vienas pagrindinių „Smart-ID“ išskirtinumų yra tai, kad nereikia turėti jokios papildomos fizinės laikmenos, užtenka tik išmaniojo telefono ar planšetės su interneto ryšiu ir net nereikia turėti SIM kortelės tame įrenginyje. Be saugumo aspekto, naudotojams svarbu ir tai, jog šio įrankio neriboja valstybių sienos. Tai lemia jo nuolat didėjantį įsitvirtinimą rinkoje. Su nemokama programėle Lietuvos gyventojai šiuo metu per dieną vidutiniškai atlieka po beveik milijoną operacijų“.

Ataskaitoje teigiama, kad praėjusių metų pabaigoje iš visų daugiau nei dviejų milijonų (2 122 822) Lietuvos gyventojams išduotų galiojančių kvalifikuotų elektroninio parašo sertifikatų su programėle išduotų sertifikatų skaičius sudarė net 54 proc. (1 139 766). „Smart-ID“ sertifikatų skaičius paaugo beveik dvigubai, lyginant su 2019-aisiais. Su asmens tapatybės kortelėmis, valstybės tarnautojų pažymėjimais ir vidaus tarnybos sistemos pareigūnų pažymėjimais išduoti galiojantys kvalifikuoti elektroninio parašo sertifikatai sudarė 29 proc., o su SIM kortelėmis – 15 proc. išduotų sertifikatų. Mažiausiai – vos 2 proc. išduotų kvalifikuotų elektroninio parašo sertifikatų kiekio – sudaro su kitomis lustinėmis kortelėmis arba USB kriptografiniais raktais išduoti sertifikatai.

Taip pat RRT skelbia, kad Lietuvos gyventojai, kurie praėjusiais metais naudojosi kvalifikuotu elektroniniu parašu, dažniausiai pasirašė, naudodami programėlę – dažniau nei kas antras, t. y. 51 proc., ir SIM kortelę – beveik kas antras – 48 proc. Rečiau pasirašymui buvo naudoti asmens tapatybės kortelė (13 proc. apklaustųjų) bei kita lustinė kortelė arba USB kriptografinis raktas (9 proc. apklaustųjų).

„Nors programėlė kol kas nėra naudojama, teikiant viešąsias paslaugas, ji vis tiek yra populiariausia. Skirtingose apklausose matome, kad net kas ketvirtas šalies gyventojas, kuris nenaudoja kvalifikuoto elektroninio parašo, sako, kad jo nenaudoja, nes neturi, kur to daryti. Tikimės, kad artimoje ateityje vis daugiau „Smart-ID“ bus naudojama ir viešosiose paslaugose – kaip kad Estijoje, kurioje šį įrankį sėkmingai naudoja ir valstybinės institucijos“, – sako V. Kamarevcevas.

Nuo 2017-ųjų vasario Lietuvoje prieinamas unikalus asmens tapatybės nustatymo ir elektroninio pasirašymo įrankis Baltijos šalyse „Smart-ID“ gali būti naudojamas tiek prisijungti prie el. paslaugų, tiek pasirašyti dokumentus elektroniniu parašu ar patvirtinti operacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.