Karys: į mūšį geriau siųsti geležį, o ne žmones

Investicijos į technologijas kainuoja – ir kainuoja daug, sako Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, žymiai pigiau išlaikyti seną technologinį lygį su jį lydinčiu aptarnavimu, logistika, mokymais, administravimu ir panašiai. Tačiau norint suprasti technologijų reikšmę auštame lygyje, galima pasižiūrėti į buitinį lygį, sako jis. Kaip technologijos, nors su aukštesnė pradine kaina, padeda sutaupyti.

 Laikrodžio rodyklės kryptimi, pradedant viršutine kaire dalimi: „Warrior“, „Ajax“, „Skyranger“, „Challenger“.
 Laikrodžio rodyklės kryptimi, pradedant viršutine kaire dalimi: „Warrior“, „Ajax“, „Skyranger“, „Challenger“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 9:23 AM

„Tarkime, namie yra senas šaldytuvas. Kuris patikimai ir ištikimai veikia jau dešimtmečius. Kaip ir nėra tikslo jo keisti, nes jis atlieka savo darbą, o naujo šaldytuvo pirkimas priverstų finansiškai pasitempti ir kažko atsisakyti keliems mėnesiams. Atrodytų, kad neapsimoka keisti seną šaldytuvą į naują. Tačiau paėmus kelių metų perspektyvą, galima pamatyti, kad naujas šaldytuvas gerokai mažiau naudoja elektros energijos, nepalyginamai talpesnis ir geriau atlieka savo funkciją. Ko pasekoje naujas šaldytuvas ilgainiui tampa pigesniu, našesniu ir efektyvesniu, kitaip tariant – atsiperka“, – pasakoja D.Antanaitis.

Jo teigimu, panašiai vyksta ir aukštesniame – ne buitiniame – lygyje. „Galima laikytis senos sistemos ir bijoti investicijų – nes trumpalaikėje perspektyvoje jos atrodo milžiniškos arba galima pasielgti kitaip – matyti perspektyvą ir numatyti technologinės pažangos privalumus“ – teigia ginkluotės entuziastas.

Jis pasakoja, kad Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace kovo mėnesį patvirtino, kad šalies kariuomenė bus sumažinta nuo 76 000 karių iki 72 500 karių. Vienas batalionas bus išformuotas kartu su nenurodytų skaičiumi logistikos, medicinos ir remonto padalinių. Sausumos pajėgų daliniai bus suformuoti į brigadų kovines grupes, kurios turės decentralizuotą logisitinę paramą – tai yra, kiekviena brigada galės savarankiškai atlikti logistines užduotis ir taip užtikrins savo karinių operacijų lankstumą, autonomiškumą ir efektyvumą.

„Nors toks britų karių sumažėjimas atrodytų drastiškas, tačiau žmonės pakeičiami technologijomis. Dar praeito amžiaus antroje pusėje suprojektuotos vikšrinės pėstininkų kovos mašinos „Warrior“ atnaujinimas yra nutrauktas, tačiau kurį laiką išliks tarnyboje, kol juos pakeis ratiniai pėstininkų šarvuoti transporteriai „Boxer““, – pasakoja D.Antanaitis.

Anot karininko, taip pat dar kartą mažinamas ir D.Britanijos kariuomenės tankų „Challenger-2“ kiekis. „Iš likusių 148 vienetai bus atnaujinti ir pakelti iki „Challenger-3“ lygio. Vienas iš svarbiausių atnaujinimų – britai pereina prie standartinio NATO lygiavamzdžio 120 mm pabūklo ir standartinės NATO tanko amunicijos. Iki šiol britai naudojo graižtvinę patranką su tik jai skirtais sviediniais, tai labai apsunkindavo logistiką vykdant jungtines operacijas su kitomis NATO valstybėmis“, – aiškina atsargos majoras.

Pasak jo, naujos vikšrinės pėstininkų kovos mašinos „Ajax“ atiteks brigadų kovinių grupių tolimai žvalgybai. Tokiu būdu, „Ajax“ turimi jutikliai ne tik galės iš didesnio nuotolio žvalgyti, bet britų kariai galės atlikti reidus, žvalgybą ugnimi, naikinti priešo logistiką bei valdymo ir vadovavimo punktus, aerodromus ir vykdyti kitas kovines užduotis, kai reikia didelio greičio, šarvo ir vidutinio kalibro.

„Sumažėjus personalo skaičiui, būtinas automatizavimas. Todėl britai numatę naujos automatizuotos 155 mm haubicos bei oro gynybos sistemos pirkimą. Sprendžiant iš britų karių poreikio, didžiausia tikimybė atitenka 155 mm savaeigei haubicai „RCH155“ ant „Boxer“ platformos, valdomai 2 karių bei 30/35 mm oro gynybos sistemai „Skyranger“, taip pat sumontuotai ant 8x8 „Boxer“ platformos. Tokiu būdu britai gerokai palengvins logistinę naštą, skirtingos paskirties 8x8 mašinos galės keistis ta pačia platforma, jeigu užduoties modulis yra sugadintas arba sunaikintas“, – pasakoja D.Antanaitis.

Jis prognozuoja, kad atitinkami pokyčiai laukia ir Karališkųjų jūrų bei oro laivynų. „Priėmus tokį sprendimą, Didžioji Britanija ilgalaikėje perspektyvoje sutaupys nemažą biudžeto dalį, karių pavojus mūšio erdvėje sumažės, tačiau visos Britanijos kariuomenės bei Britanijos valstybės ekonominių ir politinių interesų saugumas išaugs kartais. Nuo pat titnago atradimo – tas, kuris valdo technologijas, tas valdo pasaulį. Geriau į mūšį siųsti geležį, nei žmones“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.