Koronavirusas smogė ir JAV kariuomenei: nukentėjo karinė technika

Mūšio erdvėje transportavimui, logistikai, kovos veiksmams, evakuacija ir kitiems uždaviniams naudojamos įvairios mašinos, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Anot jo, kartais prireikus, transportavimui naudojami netgi ir gyvuliai – jeigu kitos išeities nėra arba to reikalauja taktinė situacija. „Pačios transporto priemonės irgi įvairios: nešarvuotos, lengvai šarvuotos, vidutiniškai šarvuotos ar labai sunkiai šarvuotos. Transporto priemonių šarvavimas priklauso nuo užduoties, kurią jie atlieka. Jeigu tikimybė būti apšaudytam yra maža – naudojamos nešarvuotos transporto priemonės, esant didelei apšaudymo tikimybei – šarvuotos. Toks racionalus paskirstymas padeda ir sutaupyti lėšas ir nenaudoti brangiai kainuojančios įrangos, kur ji nėra būtina“, – pasakoja karys.

 Dėl pandemijos sukeltų apribojimų iki šių metų kovo mėnesio JAV kariuomenė priėmė tik 20 vienetų AMPV.<br> „BAE systems“ nuotr.
 Dėl pandemijos sukeltų apribojimų iki šių metų kovo mėnesio JAV kariuomenė priėmė tik 20 vienetų AMPV.<br> „BAE systems“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2021, 9:30 AM

Jo teigimu, karių transportavimui į mūšį paprastai naudojamos pėstininkų kovos mašinos – arba pėstininkų šarvuoti transporteriai. Kovos mašinos naudojamos tam, kad atvežtų pėstininkus kuo arčiau mūšio lauko – ir juos paremtų savo didesnio ginklo kalibro ugnimi. Pėstininkų šarvuoti transporteriai skirti atvežti pėstininkus iki paskutinės saugios priedangos – ir juos išlaipinti. Transporterių galimybės remti pėstininkus ugnimi paprastai yra labai ribotos.

„JAV kariuomenė, kaip ir daugelis pasaulio kariuomenių, iki šiol dar naudoja iš tiesų legendinius šarvuotus transporterius M113. Remiantis šių transporterių baze, sukurta daug įvairių sistemų: nuo pėstininkų gabenimo iki taktinių balistinių raketų paleidimo platformų. Tačiau laikas vietoje nestovi, ginkluotė tobulėja, technologijos lekia į priekį ir senukas M113 jau gana ilgą laiką nebeatitinka mūšio erdvės aktualijų“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

Jis pasakoja, kad 2013 metais JAV kariuomenė pradėjo programą, kurios tikslas – pakeisti Vietnamo karo laikų transporterius naujais, labiau atitinkančiais šios dienos ir ateities iššūkius.

„Programa gavo pavadinimą „Armoured Multi-Purpose Vehicle“, AMPV. 2014 metais 383 mln. JAV dolerių vertės sutartį pasirašė gamintojai „BAE systems“. Pagal šią sutartį įmonė turėjo suprojektuoti ir pagaminti pirmus naujuosius AMPV. Iš viso – po 29 vienetus kiekvieno iš 6 variantų (bendro naudojimo, medicininės evakuacijos, medicininio aprūpinimo, savaeigių minosvaidžių, valdymo ir vadovavimo bei inžinierinio aprūpinimo)“, – dėsto atsargos majoras.

AMPV programos tikslas – sukurti tokį šarvuotą pėstininkų transporterį, kurį galima būtų integruoti ir kuris galėtų sąveikauti su pėstininkų kovos mašinomis „Bradley“ bei tankais „Abrams M1“. Svarbiausias AMPV programos reikalavimas – karių apsauga ir saugumas.

„Tačiau, COVID-19 pandemija turėjo savo planų. Virusas smogė ne tik medicinos, švietimo bei kitiems sektoriams, bet ir karinės industrijos sektoriui. Dėl pandemijos sukeltų apribojimų iki šių metų kovo mėnesio JAV kariuomenė priėmė tik 20 vienetų AMPV. Anot JAV kariuomenės atstovo šiai programai, AMPV pristatymas atsilieka maždaug 5 mėnesiais nuo numatytos pristatymo laiko ašies“.

Pagal JAV kariuomenės planus, kuriuos stipriai pakoregavo pandemija, pirmieji padaliniai bus aprūpinti naujaisiais AMPV ne anksčiau 2023 metų pradžios, sako D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.