Trys programėlės, kurios pakeis popandeminį pasaulį

Su pandemija gyvename jau daugiau nei metus, ir kol kas retas drįsta prognozuoti, kada ji galutinai pasitrauks bei kaip gyvensime po to. Tačiau viena aišku: žmonės norės keliauti. Jau dabar, vos sušvelninus karantiną, žmonės vis gausiau renkasi lauko kavinėse, traukia į parkus, kurortus, o kiti ir į tolimesnes keliones ar darbostogas ruošiasi.

Ekspertė apžvelgia tris užsienyje dėmesio jau sulaukusias programėles, kurios, pandemijai traukiantis ir karantino suvaržymams švelnėjant, pretenduoja atsidurti daugelio mūsų telefonuose.<br> 123rf nuotr.
Ekspertė apžvelgia tris užsienyje dėmesio jau sulaukusias programėles, kurios, pandemijai traukiantis ir karantino suvaržymams švelnėjant, pretenduoja atsidurti daugelio mūsų telefonuose.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2021, 12:41 PM

„Skaitmenizacija viso pasaulio mastu spartėja, o pasaulinė pandemija ir jos atnešti karantino ribojimai visa tai tik paskatino. Manoma, kad per pandeminius metus globali skaitmenizacija pasiekė tokį lygį, kurį natūraliai būtų pasiekusi tik per kelerius metus. Tiesa, būdami namuose daugiausiai naudojomės nuotolinio darbo priemonėmis ir įrankiais, tačiau naujus įpročius ir įgūdžius žmonės pritaikys ir kitose srityse – ne išimtis ir kelionės, kurių daug žmonių taip laukia“, – teigia „Telia“ mobiliojo ryšio paslaugų vadovė Eglė Sonata Padagaitė.

Ji apžvelgia tris užsienyje dėmesio jau sulaukusias programėles, kurios, pandemijai traukiantis ir karantino suvaržymams švelnėjant, pretenduoja atsidurti daugelio mūsų telefonuose:

Tiksli vieta trimis žodžiais

Ar kada teko klaidžioti ieškant atvykusio taksi ar pavėžėjo? Arba užsisakėte siuntinį, bet jis taip ir neatkeliavo, nes kurjeris nerado jūsų adreso? O gal norėjote užsisakyti picą poilsiaudami parke, bet kas ten ją atveš, kai vieta neaiški?

Tikslus vietos nustatymas yra aktuali problema tiek didmiesčiuose, tiek mažuose miesteliuose, ką bekalbėti apie parkus, miškus ir kitas atokias vietoves. Šią problemą spręsti pasišovė „What3words“ programėlės kūrėjai. Jie padalino pasaulio žemėlapį į 57 trilijonus kvadratėlių, kurių kiekvieno ilgis ir plotis yra apytiksliai po 3 metrus, ir kiekvienam jų suteikė po unikalų pavadinimą, sudarytą iš trijų žodžių. Tai yra atsitiktiniai, nieko nereiškiantys žodžių junginiai, tokie kaip „blocking.front.many“ ar „dine.headed.mooring“ (šie pavyzdžiai žymi Vilniaus Katedros ir Gedimino pilies bokšto prieigas).

Atsidarę programėlę, išvysite pasaulio žemėlapį, padalintą į daug mažų kvadratėlių, o paspaudę ant bet kurio jų galėsite pamatyti to kvadratėlio unikalų vardą. Programa yra integruota su „Google Maps“ ir kitomis navigacijos programėlėmis, taigi bet kada prireikus galėsite nurodyti tikslią savo buvimo vietą ar norimą pasiekti tašką ir toliau naudotis jums patogia žemėlapių programėle.

„What3words“ tampa naudinga įvairiausiose situacijose, o pasaulyje ji labiausiai pagarsėjo tuo, kad ne kartą padėjo gelbėtojams rasti tikslią nelaimės ar pasimetusio žmogaus buvimo vietą. Žinoma, programėlė praverčia ir ne tokiose ekstremaliose situacijose. Pavyzdžiui, nusprendus susitikti su draugais parke, pliaže ar miške. Ar norint rasti tikslią vietą ežere, kur, anot vakar žvejojusio draugo, geriausiai kimba. Arba prireikus iškviesti taksi užsienyje, nežinant tikslaus adreso. Atsisiųskite iš „Google Play“ ar „Apple App Store“.

Kelionių planavimas

Jei dar tik svarstote apie atostogas ar darbostogas užsienyje, E.S. Padagaitė siūlo atkreipti dėmesį į programėlę „Hopper“. Tai kelionių planavimo įrankis, kuris, naudodamas dirbtinį intelektą, padeda žmonėms geriau planuoti savo kelionės išlaidas.

Šiuo metu programėlė didžiausią dėmesį skiria skrydžių ir viešbučių išlaidų valdymui, taip pat siūlo kelionės draudimo paslaugas. Pasirinkus norimą kelionės kryptį ir apsistojimo vietą, „Hopper“ pasiūlys laikus, kuriomis dienomis skrydžiai ir viešbučiai yra pigesni. Jos algoritmas leidžia matyti preliminarias kainas, kurių skrydžių kompanijos ir viešbučiai dar oficialiai nėra paskelbę. Šias kainas „Hopper“ nuspėja net 95 proc. tikslumu, o tai leidžia lengviau planuoti savo kelionės išlaidas ir, svarbiausia, tai daryti keliais mėnesiais anksčiau nei daugelis žmonių.

Programėlė vidutiniškai sutaupo apie 35 dolerius per naktį viešbučio išlaidoms ir apie 50 dolerių per vieną skrydį. Nenuostabu, kad „Hopper“ paslaugomis jau naudojasi apie 20 milijonų žmonių visame pasaulyje. Taigi jei išsiilgote kelionių ir vasarą neketinate kiurksoti biuru virtusiuose namuose – programėlę rasite „Google Play“ ir „Apple AppStore“.

Padės pavalgyti skaniai ir tvariai

Nors dėl koronaviruso kitos visame pasaulyje aktualios problemos trumpam buvo pastumtos į šoną, jos niekur nedingo. Viena jų – maisto švaistymas.

Ar keliaudami, ar būdami namuose – skaniai pavalgyti mėgsta kiekvienas. Tačiau kiekvienais metais išmetamo ir kitaip nepanaudojamo maisto kiekis pasaulyje vis didėja. Šį iššūkį užsimojo spręsti „Too Good To Go“ su 9 mln. vartotojų armija, kuri ir toliau auga.

Programėlė ypač populiari Vakarų Europoje. Pagrindinis jos tikslas – suvesti išalkusius ir gamtą tausoti siekiančius klientus su kavinėmis, restoranais ir kitomis maitinimo įstaigomis, pagaminusiomis per daug maisto, kurį vėliau teks išmesti. „Too Good To Go“ informuoja žmones apie tokį perteklių ir leidžia šiuos maisto produktus nusipirkti pigiau. Taigi nušaunami du zuikiai vienu šūviu: žmonės gali mėgautis savo mėgstamų restoranų maistu už mažesnę kainą, o restoranams nereikia šių patiekalų išmesti.

Programėlė veikia panašiai, kaip ir kitos maisto užsisakymo į namus programėlės. Esminis skirtumas tas, kad jos meniu susideda tik iš tų patiekalų kurie, tikėtina, nebus parduoti. Skanu, tvaru ir dar sutaupyti galima – programėlę rasite „Google Play“ ir „Apple AppStore“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?