TOP5 robotai, kurie tikrai neužkariaus pasaulio

Monotoniškas, pasikartojančias, fiziškai sunkias ar kitaip varginančias užduotis atliekantys robotai jau spėjo pasiteisinti įvairiausiose srityse, nuo namų ruošos ir gamybos, iki apskaitos ir klientų aptarnavimo. Tačiau anaiptol ne visi išradimai yra tokie naudingi, kaip tikėjosi jų kūrėjai, o kai kurie jų tokie beprasmiai, kad su jais žmonės darbo turi tik daugiau.

 Ne visi išradimai yra tokie naudingi, kaip tikėjosi jų kūrėjai – o kai kurie jų tokie beprasmiai, kad su jais žmonės darbo turi tik daugiau.<br> 123rf nuotr.
 Ne visi išradimai yra tokie naudingi, kaip tikėjosi jų kūrėjai – o kai kurie jų tokie beprasmiai, kad su jais žmonės darbo turi tik daugiau.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 1:33 PM

„Robotus daugelis žmonių supranta kaip fizinius įrenginius, tačiau jų būna ir virtualių. Vien „Telia“ naudoja bent dešimt virtualių robotų – sistemų, padedančių atlikti įvairiausias užduotis. Pavyzdžiui, AITA ir Robo Artūras aptarnauja mūsų klientus, atsakydami į jų užklausas internetu, o štai robotė RITA ne tik skambina mūsų klientams, bet ir prisideda prie vakcinavimo kampanijos Lietuvoje, padėdama tiesiogiai pasiekti dar neskiepytus senjorus didmiesčiuose“, – sako „Telia“ robotinės sistemos architektas Gustas Tauperis.

Jis priduria, kad dirbtinio intelekto robotai ne tik atlieka įvairias pasikartojančias užduotis, bet ir nuolat mokosi, o jų efektyvumą lemia gaunamų užduočių kiekis. Įmonė skaičiuoja, kad praėjusiais metais AITA viena, be gyvo konsultanto pagalbos ir įsikišimo, atsakė beveik 40 proc. visų užklausų, o du iš trijų apklaustų klientų buvo patenkinti jos darbu. Šie sprendimai leidžia įvairius darbus atlikti greičiau ir kokybiškiau, kartu mažinant krūvį darbuotojams.

Visgi robotas robotui nelygus, o keistų ir net kvailų išradimų yra sukūrę tiek robotikos entuziastai, tiek gerai pasaulyje žinomos kompanijos. Kviečiame susipažinti su penkiais robotais, kurie sulaukia daugiau pašaipų nei pagyrų:

5. Robotas-katinas „Nicobo“. Tai turėjo būti mielas robotas-kačiukas, galintis palaikyti kompaniją, padėti nusiraminti ir pralinksminti. O gavosi tik kalbanti ir bezdanti kojinės iškamša su uodega. Perskaitėte teisingai – šis robotas gadina orą. Na, ne tiesiogine prasme, tik garsu – bet vis tiek. Ironiška, bet ši funkcija jį labiausiai ir išgarsino, mat daugiau robotas nelabai ką daro. Pasisukioja, uodegą pavizgina, mirkteli, kažką pašneka ir tiek.

„Nicobo“ sukūrusi „Panasonic“ veikiausiai suprato, kad produktas rizikingas – ypač kai vienas toks kačiukas kainuoja virš 350 dolerių – todėl prieš pradėdama gamybą, nusprendė pasitikrinti ir paskelbė minios finansavimo kampaniją. Vis dėlto pirkėjų atsirado – per tris savaites projektas surinko 11 mln. Japonijos jenų (apie 100 tūkst. JAV dolerių), taigi bent keli šimtai „Nicobo“ robotų bus pagaminti. Jie užsakovus pasieks per artimiausius metus. Ar robotai-kačiukai bus gaminami masiškai, kol kas neaišku.

4. Klozeto valytojas „Giddel“. Robotai žmonėms padeda atlikti įvairiausius namų ruošos darbus – siurbia namus, valo langus, plauna indus ir taip toliau. Tačiau yra kur kas nemalonesnių darbų, kuriuos daug kas mielai patikėtų robotams. Pavyzdžiui, šveisti klozetą. Turime jums gerą žinią: tai gali robotas „Giddel“! Tik neskubėkite krapštyti 350 dolerių – nes „gali“ nelygu „gerai daro“.

Jau robotą reklamuojantis vaizdo įrašas leidžia suprasti, kad dirba jis tingiai, o „Giddel“ išbandę žmonės sako, kad valo jis labai paviršutiniškai. Ir per tą laiką, kol robotą pritvirtino, būtų galėję bent kelis kartus klozetą išvalyti iki blizgesio. Gerai pagalvojus, ne taip ir sunku minutėlę pamojuoti šepečiu.

3. Parduotuvės prižiūrėtojas „Marty“. Daugiau nei 200 prekybos tinklo „Stop & Shop“ parduotuvių Amerikoje įdarbinto roboto idėja visai nebloga: jis šmirinėja po prekybos salę ir, užfiksavęs netvarką, apie tai praneša darbuotojams, kad šie ateitų ir viską sutvarkytų. Bet išpildymas tikrai nekoks – ir tai patvirtina daugybės žmonių atsiliepimai. Pirma, už žmogų didesnis robotas pats nesugeba nieko nei pavalyti, nei išsiurbti, tik erzinančiai pypsi ir sekioja pirkėjus. Antra, robotas sugeba tik pranešti apie netvarką, bet ką pastebėjo – ar šiukšlę, ar stiklo duženas, ar balą – nepasako, ir niekaip neskirsto netvarkos pagal pavojaus lygį. Be to, „Marty“ neparodo vietos, kurią reikia sutvarkyti – taigi kartais, nerasdami problemos priežasties, darbuotojai tiesiog išjungia įspėjimą.

Tačiau užvis įspūdingiausia šių robotų kaina: vienas „Marty“ kainuoja 35 tūkst. dolerių. Nenuostabu, kad atsisakyti šių robotų prekybos tinklas neketina. Na, bent žmonių dėmesį jie tikrai atkreipia.

2. „Knightscope“ robotas-policininkas. Fantastinių filmų serija apie robotą-policininką mums rodė ateitį, kurioje didžiulis ginkluotas humanoidas įveikia blogį ir įveda tvarką. Realybėje turime pusantro metro aukščio važinėjančius kiaušinius, kurie jau spėjo pagarsėti įvairiausiomis komiškomis situacijomis.

Pavyzdžiui, kaip testuojamas robotas, atsidūręs realaus nusikaltimo vietoje, net nesugebėjo iškviesti tikrų pareigūnų – o pagalbos prašantį žmogų tik ragino pasitraukti iš kelio. Ar kaip kliudė ir užgavo žaidžiantį vaiką. Ar, patruliuodamas prekybos centre, įkrito į fontaną (žiniasklaida tąkart rašė, kad robotas „metė darbą ir nusiskandino“).

Žodžiu, iki „robokopo“ mums dar toli.

1. Simone Giertz ir jos robotai. Ne, tai nėra roboto vardas, tai – išradėja ir kūrėja, kuri ir pati save vadina „nevykusių robotų karaliene“. Robotų gamyba ir nuotaikingų videoįrašų kūryba ši švedė užsiima jau kelerius metus, tad kolekcija išties įspūdinga.

Keletas jos kūrinių: pusryčių (neduodanti) mašina, sriubą laistantis maitinimo aparatas, mėlynę galintis įstatyti žadintuvas, plaukus raunantis plovėjas ir dantų pianinas. Visi robotai yra vienetiniai egzemplioriai – taigi jų neįsigysite – bet galite pabandyti pasigaminti patys. Nors iš to nieko gero nebus. Geriau tiesiog apsilankykite S. Giertz kanale „YouTube“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.