Diskusijoje „Tarp eilučių“ – kibernetinis saugumas kultūros įstaigose

Kultūros ministerija atnaujina diskusinių renginių ciklą „Tarp eilučių“, skirtą pažvelgti į įvairias kultūros sritis medijų ir informacinio raštingumo aspektu, ir antradienio virtualiame renginyje aptars kibernetinį saugumą kultūros įstaigose.

 Nacionalinėje kibernetinio saugumo ataskaitoje nurodoma, kad pernai bendras kibernetinių incidentų skaičius Lietuvoje išaugo 25 proc., o incidentų, susijusių su kenkėjiškomis programomis, kiekis išaugo 49 proc. <br> 123rf iliustr.
 Nacionalinėje kibernetinio saugumo ataskaitoje nurodoma, kad pernai bendras kibernetinių incidentų skaičius Lietuvoje išaugo 25 proc., o incidentų, susijusių su kenkėjiškomis programomis, kiekis išaugo 49 proc. <br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-25 10:15

Kiekvienos šiuolaikinės sėkmingos kultūros įstaigos veikla jau neatsiejama nuo skaitmeninės erdvės. Pandemija šią sąsają tik dar labiau sustiprino. Su išaugusia skaitmeninių paslaugų įvairove, kuri ateityje dar labiau plėsis, ateina ne tik naujos galimybės, bet ir grėsmės, įstaigoms kyla didesnė atsakomybė užtikrinti savo ir lankytojų saugumą, pabrėžia Kultūros ministerija pranešime. Tai apima institucijos veiklai gyvybiškai svarbius ir jautrius su klientais susijusius duomenis, taip pat įvaizdį viešojoje erdvėje. Be to, įsilaužiant į interneto svetaines gali būti siekiama skleisti melagingą informaciją, taip pakenkiant valstybės interesams.

Nacionalinėje kibernetinio saugumo ataskaitoje nurodoma, kad pernai bendras kibernetinių incidentų skaičius Lietuvoje išaugo 25 proc., o incidentų, susijusių su kenkėjiškomis programomis, kiekis išaugo 49 proc. Pasak ekspertų, daugumos kibernetinių incidentų buvo galima išvengti, jei būtų laikomasi kibernetinio saugumo higienos reikalavimų, pavyzdžiui, laiku įdiegiami programinės įrangos atnaujinimai ar kritiškai vertinama el. laiškais gaunama informacija.

Kultūros ministerijos inicijuotame renginyje kultūros įstaigoms aktualius kibernetinio saugumo pagrindus, interneto svetainių saugumo, kibernetinių atakų, duomenų apsaugos aspektus pristatys Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto docentas ir šio fakulteto Informatikos instituto Kibernetinio saugumo laboratorijos vadovas Linas Bukauskas. Pokalbį moderuos ir kultūros kontekstui aktualizuos kultūros žurnalistė, LRT Klasikos programos laidų vedėja Austėja Kuskienė.

Renginys bus transliuojamas Kultūros ministerijos „Facebook“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?