Seimas: ryšių rinkoje nepatikimų tiekėjų neturi būti „Huawei“ sako, kad įstatymas neužtikrins ryšių tinklų saugumo

Seimas: ryšių rinkoje nepatikimų tiekėjų neturi būti

 Seimas užkirto kelią nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams Lietuvoje dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, pirmiausia diegiant 5G mobilųjį ryšį (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 Seimas užkirto kelią nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams Lietuvoje dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, pirmiausia diegiant 5G mobilųjį ryšį (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Pranešimas spaudai

May 25, 2021, 2:46 PM, atnaujinta May 25, 2021, 4:01 PM

Seimas užkirto kelią nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams Lietuvoje dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, pirmiausia diegiant 5G mobilųjį ryšį.

Seimas antradienį priėmė dviejų – Elektroninių ryšių bei Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos – įstatymų pataisas.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas tvirtino, kad 5G ryšys yra ne tik Lietuvos technologinė ateitis – jis kels ir įvairių saugumo rizikų.

Pasak jo, Seimas „aiškiai“ pasakė, kad Lietuva nenori būti Kinijos kontroliuojamoje technosferoje, kai tos šalies įmonės galėtų teikti duomenis Kinijos vyriausybei ir saugumo tarnyboms.

Tuo metu socialdemokratas Gintautas Paluckas įsitikinęs, kad pataisos parengtos skubotai.

„Neatsižvelgiant (...) į technologinių procesų išmanymą“, – teigė jis.

G. Paluckas, be kita ko, mano, kad pataisos kelia grėsmę monopolijos arba duopolijos susiformavimui 5G technologijų rinkoje.

Pataisos uždraudžia nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, o radijo dažniai 5G ryšiui būtų skiriami tik įvertinus, ar šio ryšio tinklams naudojama įranga atitinka nacionalinio saugumo interesus.

Ryšio operatoriai, jau naudojantys šio kriterijaus neatitinkančią aparatūrą ir įrenginius, turės netinkamą įrangą pasikeisti iki 2025 metų pabaigos. Kitaip jie negalės pretenduoti į valstybės skiriamus radijo dažnius 5G ryšiui.

Lietuvos karinė žvalgyba Kinijos „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ visoje Lietuvoje jau pradėjo diegti naujos kartos „Ericsson“ bazines mobiliojo ryšio stotis, kurios pakeis iki šiol naudotą „Huawei“ įrangą.

„Huawei“: tai neužtikrins ryšių tinklų saugumo

„Apgailestaujame, kad šiandien buvo priimtas sprendimas, kuris tik apribos rinką, tačiau neužtikrins ryšių tinklų saugumo. Esame verslo bendrovė, vykdanti veiklą per dukterines, ir Europos Sąjungoje įsteigtas įmones, bet nepaisant viso to, vis tiek susiduriame su draudimais tiekti įrangą, taikomais vien dėl „Huawei“ kilmės šalies. Toks sprendimas akivaizdžiai diskriminuoja bendrovę ir prieštarauja ES teisei“, – išplatintame pranešime spaudai teigia „Huawei“ vadovas Baltijos šalyse Ricky Chenas.

Anot jo, pašalinimas iš rinkos yra viena griežčiausių prekybą ribojančių priemonių, todėl ji turėtų būti taikoma tik kraštutiniais atvejais. „Yra alternatyvių kelių, kurie leistų prekybą apriboti mažiau, nei šiandien Seimo patvirtintas įstatymo projektas. Tai ir nacionalinių reguliavimo institucijų įgaliojimų stiprinimas, kad būtų galima stebėti, kaip laikomasi saugumo reikalavimų, bei nustatyti privalomus skaidriais ir objektyviais standartais grindžiamus sertifikatus, ir reikalavimas tiekėjams pasirašyti teisiškai įpareigojančias patikimumo deklaracijas. Gaila, kad Lietuva žengia politiniu keliu ir labai sudėtingą 5G technologijos diegimą bando reguliuoti politiniais sprendimais. Politinė aplinka nuolat keičiasi, todėl svarbu užtikrinti 5G ryšio taisykles, kurios būtų apsaugotos nuo bet kokios politinės įtakos“, – pranešime cituojamas „Huawei“ atstovas.

Jis nurodo, kad pavyzdžiui Suomija, priešingai nei Lietuva, nusprendė sutelkti dėmesį į visų gamintojų įrangos patikrinimą ir atitikimą saugos kriterijams, jų taikomas modelis plačiau išnagrinėtas ir „Avance“ rengtoje ataskaitoje.

„Kibernetinis saugumas ir vartotojų privatumo apsauga išlieka svarbiausiais „Huawei“ prioritetais. „Huawei“ sukūrė tvirtą asmens duomenų apsaugos ir valdymo sistemą. Ši sistema apima visas „Huawei“ operacijas ir užtikrina, kad kiekvienas mūsų verslo procesas ir veikla atitiktų įstatymus ir kitus teisės aktus kiekvienoje šalyje ir regione, kuriame veikiame. Mes esame pirmaujanti pasaulyje patikima ir patikimiausia informacinių ir ryšių technologijų tiekėja, turinti keletą ekspertų pripažintų saugos sertifikatų. „Huawei“ jau 17 metų prisideda prie skaitmeninimo skatinimo Lietuvoje ir per šį laiką nebuvo nė vieno saugumo incidento. Esame pasirengę atlikti bet kokius įrangos patikrinimus, kurie leistų ir toliau užtikrinti, kad ryšių tiekimas Lietuvoje ir toliau bus saugus, o Lietuva išliks konkurencinga įgyvendindama naujos kartos skaitmeninius sprendimus“, – pranešime teigia R.Chenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.