3G išlydėtuvės: „Telia“ ruošiasi istoriniam virsmui

Iki 2022 metų pabaigos „Telia“ visoje Lietuvoje ketina išjungti 3G mobilųjį ryšį, o jo vietą užleisti šiuolaikinėms 4G ir 5G technologijoms. Seniausius mobiliuosius telefonus turintys žmonės ryšio nepraras – jų įrenginiai automatiškai prisijungs prie 2G. Arba jie bet kada galės pasinaudoti operatoriaus pasiūlymais atsinaujinti telefonus.

 Iki 2022 metų pabaigos „Telia“ visoje Lietuvoje ketina išjungti 3G mobilųjį ryšį, o jo vietą užleisti šiuolaikinėms 4G ir 5G technologijoms.<br> 123rf nuotr.
 Iki 2022 metų pabaigos „Telia“ visoje Lietuvoje ketina išjungti 3G mobilųjį ryšį, o jo vietą užleisti šiuolaikinėms 4G ir 5G technologijoms.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 10:57 AM

„Naujas technologijas žmonės pasitinka su entuziazmu ir optimizmu, o senosios dažnai išlydimos tyliai ir greit užmirštamos. Tačiau 3G technologijai esame dėkingi už tai, kad ji paklojo pamatus mobiliajam internetui, su visais jo privalumais – naršymui, darbui ir pramogoms“, – sako „Telia“ Tinklo vadovas Arūnas Strolia.

Visgi dėl ribotų galimybių vairą iš 3G jau keletą metų periminėja 4G ryšys, kuris užtikrina greitesnį mobilųjį internetą ir sujungia daugiau įrenginių. Tiek žmonės, tiek verslas 3G ryšiu naudojasi vis mažiau, todėl jam rezervuotus išteklius operatorius perleidžia 4G ryšiui, kol 2022-ųjų pabaigoje 3G bus visiškai išjungtas.

Savaime suprantama, tai neįvyks per vieną dieną. 3G ryšys pirmiausia bus išjungtas tose vietovėse, kur jo vartojimas mažiausias. Čia paslaugomis besinaudojantys klientai apie pokyčius bus papildomai informuojami bent 30 d. iki išjungimo.

Nieko daryti nereikia

Kaip pastebi A.Strolia, jau šiandien apie 99 proc. mobiliųjų duomenų yra persiunčiama 4G ir 5G ryšiu. Žmonėms ir įmonėms, kurių naudojami įrenginiai palaiko ir jungiasi prie 4G ar 5G tinklo, nieko daryti nereikia, o vienintelis pokytis, kurį jie gali pajausti išjungus 3G – dar didesnis interneto greitis.

Jei jūsų telefonas palaiko 4G, greta ryšio padalų turėtumėte matyti 4G, 4G+ arba LTE. Jei ten prirašyta 3G, H, 2G, E ar G, tuomet jūsų telefonas yra prisijungęs prie 3G arba 2G tinklo. Patikrinti arba pakeisti tinklą, prie kurio telefonas turėtų jungtis, galite nustatymuose, ties SIM kortelės parametrais pasirinkę „Pageidaujamas tinklo tipas“. Tiems, kam reikia pagalbos, visada pasiruošę padėti operatoriaus konsultantai telefonu 1817, internete telia.lt ar bet kuriame operatoriaus salone visoje Lietuvoje.

Veiks ir seni įrenginiai

Išjungus 3G, turintys senus telefonus ir nenorintys jų atsinaujinti paslaugomis galės naudotis jungdamiesi prie 2G tinklo. Taigi skambinti ir siųsti žinutes jie galės panašiai kaip iki šiol, o vienintelis juntamas pokytis bus sumažėjęs interneto greitis. Kita vertus, dar nuo pernai metų Lietuvoje galima įsigyti ne tik ekonominės klasės išmaniuosius, bet ir mygtukinius telefonus, palaikančius 4G ir VoLTE, o jų kainos prasideda vos nuo 50 eurų.

Dauguma kitų įrenginių su SIM kortele (pvz., signalizacijos, generatoriai, automatiniai vartai) veikia 2G tinkle ir nereikalauja didelės interneto spartos, tad, išjungus 3G, jie turėtų veikti kaip ir iki šiol. Visą svarbiausią informaciją apie 3G išjungimą galima rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą