Honkongo demokratijos šalininkų interneto svetainė uždaryta „per klaidą“

Izraelio IT bendrovė „Wix“ penktadienį paskelbė, kad padarė klaidą, Honkongo policijos prašymu pašalinusi iš savo serverių vieną šio miesto demokratijos šalininkų interneto svetainę.

 Izraelio IT bendrovė „Wix“ penktadienį paskelbė, kad padarė klaidą, Honkongo policijos prašymu pašalinusi iš savo serverių vieną šio miesto demokratijos šalininkų interneto svetainę.<br> 123rf nuotr.
 Izraelio IT bendrovė „Wix“ penktadienį paskelbė, kad padarė klaidą, Honkongo policijos prašymu pašalinusi iš savo serverių vieną šio miesto demokratijos šalininkų interneto svetainę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-04 11:24

Tai pirmas žinomas kartas, kai Honkongo policija, pasinaudodama nauju plačiu nacionalinio saugumo įstatymu, pareikalavo užsienio interneto svetainių cenzūruoti turinį.

Nathanas Law, buvęs studentų lyderis ir Honkongo įstatymų leidėjas, pernai pabėgęs į Didžiąją Britaniją, ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „Wix“ pašalino užsienyje esančių aktyvistų, raginančių užtikrinti demokratiją Honkonge, įkurtą interneto svetainę 2021HKCharter.com.

N. Law paskelbė Honkongo policijos kompanijai parašytą laišką. Jame reikalaujama pašalinti interneto svetainę dėl turinio, „tikriausiai prilygstančio nusikaltimams, keliantiems pavojų nacionaliniam saugumui“.

Laiške įspėjama, kad priešingu atveju „Wix“ darbuotojams gali grėsti baudos ir pusė metų įkalinimo.

Svetainė buvo pašalinta pirmadienį, bet po N.Law pranešimų vėl greit pasirodė.

„Interneto svetainė buvo pašalinta per klaidą“, – sakoma penktadienį naujienų agentūrai AFP atsiųstame „Wix“ atstovo elektroniniame laiške.

„Taip pat persvarstome savo tikrinimo procesą, kad jį pagerintume ir... kad ateityje tokios klaidos nepasikartotų“, – rašė atstovas.

Kinijos vykdoma kitokios nuomonės pusiau autonominiame Honkonge tildymo kampanija veikia ir technologijų bendroves.

Po 2019 metais Honkonge vykusių didžiulių ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų Pekinas primetė miestui griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, kuriuo reikšminga dalis disidentinės veiklos buvo pripažinta baudžiamosiomis veikomis.

Pagal šį įstatymą policija įgijo plačius įgaliojimus ir dėl interneto.

Kinija taip pat prisiskyrė „visuotinę jurisdikciją“ persekioti už bet kokius užsienyje esančių asmenų galimai įvykdytus nusikaltimus nacionaliniam saugumui.

Dėl to technologijų įmonėms iškyla potencialus pavojus, ypač biurų ar serverių Honkonge turinčioms bendrovėms, taip pat kompanijoms, dalyvaujančioms Kinijos pagrindinės teritorijos dalies rinkoje.

Autoritarinė Kinija internetą kontroliuoja pasitelkdama „Didžiąją ugniasienę“. Ji laikoma didžiausiu pasaulyje ir labiausiai išplėtotu cenzūros aparatu, ir blokuoja virtinę užsienio tinklalapių, įskaitant „Twitter“ „Facebook“, „YouTube“ ir „Google“.

Honkonge internetas kol kas dar laisvai prieinamas, bet valdžia jau pradėjo stiprinti jo kontrolę.

Šią savaitę buvo priimtas naujas įstatymas, įpareigojantis pateikti asmens dokumentą perkant išankstinio mokėjimo SIM korteles.

Pernai „Google“, „Facebook“ ir „Twitter“ paskelbė, kad Honkongui primetus nacionalinio saugumo įstatymą jos nebereaguos į šio miesto valdžios prašymus pašalinti turinį.

Kaip ir jos konkurentė „SquareSpace“, „Wix“ tapo populiaria interneto svetainių platforma, suteikiančia paprastų įrankių ir šablonų, leidžiančių vartotojams greitai susikurti tinklalapius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.