Rusija ruošiasi užgrobti Arktį? JAV nusprendė apsirūpinti atsakomosiomis priemonėmis

Rusijai vis labiau agresyvėjant bei pasitelkus ne tik karingą bei grasinančią retoriką, bet ir stiprinant savo karinius pajėgumus Arktyje, tampa aišku, jog rusų pagrindinis tikslas toliau užtikrinti savo biudžeto įplaukas iš naudingų iškasenų, sako Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.

Bendra „Oshkosh Defense“ ir „ST Engineering“ komanda pateiks singapūriečių „Bronco 3“ pagrindu sukurtą transporterį.
Bendra „Oshkosh Defense“ ir „ST Engineering“ komanda pateiks singapūriečių „Bronco 3“ pagrindu sukurtą transporterį.
 „BAE Systems“ planuoja pristatyti nešarvuotą vikšrinį transporterį „Beowulf ATV“
 „BAE Systems“ planuoja pristatyti nešarvuotą vikšrinį transporterį „Beowulf ATV“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 4, 2021, 10:56 PM

„Tačiau, skirtingai nuo civilizuotų valstybių, kurios vykdo naudingų iškasenų išgavimą savo teritorijoje arba komercinių sutarčių pagrindais kitų valstybių teritorijose, Rusija ruošiasi jėga užgrobti ir išlaikyti naujus natūralių resursų telkinius Arktyje. To neslepia ir Rusijos diplomatijos vadovas, kuris nevienareikšmiškai pareiškė: „Visiems jau seniai aišku, kad tai yra mūsų teritorija, tai yra mūsų žemė“, – teigia karys.

Anot jo, šie žodžiai nėra tušti grasinimai. Rusai, nukreipę pasaulio dėmesį į pačių rusų sukeltus konfliktus Sakartvele, Ukrainoje, prisidėdami prie pilietinio karo Sirijoje, Libijoje, Afrikos kontinente, grasinant Europai karu, sistemingai vystė savo karinius pajėgumus Arkties regione, vykdė agresyvias operacijas, demonstravo jėgą bei rengė provokacijas Skandinavijos valstybėse.

„Tačiau pasaulis nėra ta vieta, kur gali nebaudžiamas krėsti eibes. Visada sulauksi vienokio ar kitokio atsako“, – tvirtina atsargos majoras.

Jis pasakoja, kad reaguodamos į Rusijos karinių pajėgumų didinimą Arktyje bei agresyvią retoriką, Vakarų pasaulio valstybės rengiasi apginti savo teritorijas nuo Rusijos karinės ekspansijos.

„Jungtinės Amerikos Valstijos jau kurį laiką vykdo programą CATV (angl. Cold weather All-Terrain Vehicle), kurios tikslas – parengti savo karius veikti ypač žemos temperatūros sąlygomis. Tam tikslui reikalingas paruoštas personalas, mokomieji laukai, papildomos karinės bazės bei kiti veiksniai. Taip pat reikalinga ir atitinkama technika bei ginkluotė, kuri patikimai veiktų atšiauriomis Arkties sąlygomis“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

Jo teigimu, JAV kariuomenė pasirinko du galimus gamintojus CATV programai, kurie turės suprojektuoti ir pagaminti transporto priemones, skirtas naudoti ypač žemomis temperatūromis. „Vieną jų yra „BAE Systems“, o kita – mums puikiai žinomas šarvuotų visureigių JLTV gamintojas „Oshkosh Defense“, kartu su Singapūro gamintoju „ST Engineering“, – pasakoja D.Antanaitis.

Abi komandos konkursui ruošia panašias vikšrines transporto priemones, kurias turės pateikti šį mėnesį JAV kariuomenei, 5 mėnesių bandymams Aliaskoje. „BAE Systems“ planuoja pristatyti nešarvuotą vikšrinį transporterį „Beowulf ATV“, kuris sukurtas pagal švedų „BvS10“ pavyzdį. Šis transporteris galės būti naudojamas logistiniam aprūpinimui, humanitarinei pagalbai, paieškos ir gelbėjimo bei kitiems darbams.

Bendra „Oshkosh Defense“ ir „ST Engineering“ komanda pateiks singapūriečių „Bronco 3“ pagrindu sukurtą transporterį, kuris gali būti įrengtas kaip valdymo ir vadovavimo, sužeistųjų evakuacijos, bendro naudojimo bei kitų paskirčių transportas.

„Pagal JAV kariuomenės planus, laimėtojas turės pagaminti ir pateikti JAV kariams 110 vienetų arktinių mašinų, o visas užsakymas siektų 163 transporterius. Toks kiekis visureigių bus skirtas pakeisti jau nebetinkamus naudoti SUSV (angl. Small unit Support Vehicle) bei užtikrins JAV bei sąjungininkų valstybių sienų apsaugą bei saugumą“, – apibendrina D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.