Primityvios čiabuvių bendruomenės žmonės turi sveikesnes širdis ir smegenis – kaip tai gali būti?

Tsimané – tai Bolivijoje gyvenančių čiabuvių tauta, įsikūrusi Amazonijos miškuose. Mūsų akimis, šie žmonės yra tikri atsiskyrėliai ir mažai žino apie mūsų pasaulį. Bet, atrodo, jų smegenims tai išeina tik į naudą – jos nesensta taip, kaip mūsiškės.

 Tsimané – tai Bolivijoje gyvenančių čiabuvių tauta, įsikūrusi Amazonijos miškuose.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Tsimané – tai Bolivijoje gyvenančių čiabuvių tauta, įsikūrusi Amazonijos miškuose.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-12 13:19

Visi žmonės nori kiek įmanoma ilgiau išlikti sveiki, gyvybingi ir stiprūs. Tačiau laikas žmogui nėra palankus ir su metais kūnas silpsta, prasideda ligos, o ir protas praranda aštrumą. Prie to prisideda daugybė faktorių – tokių kaip stresas, sėdimas gyvenimo būdas, prasta mityba. Tsimané žmonės daro tai, ką toje vietoje darė jų protėviai – medžioja, žvejoja, renka ir augina. Ir kaip jiems sekasi?

2017 metais publikuotas tyrimas atskleidė, kad Tsimané žmonės turi sveikiausias širdis planetoje. Širdies ir kraujagyslių ligos jiems yra svetimos. Be to, paaiškėjo, kad ir jų smegenys su amžiumi nenyksta taip, kaip europiečių ir amerikiečių. Demencija Tsimané vyresniųjų nekamuoja taip, kaip kamuoja mūsų pagyvenusius žmones. Ir tai mokslininkus stebina.

Viena vertus, Tsimané žmonės kvėpuoja tyriausiu oru pasaulyje, valgo švarų maistą ir daug juda. Jie beveik nepažįsta kasdienio streso. Kita vertus, neturėdami prieigos prie modernios medicinos jie praktiškai nuolat kenčia nuo įvairių infekcijų, o infekciniai procesai yra siejami ir su širdies ligomis, ir su smegenų atrofija. Mokslininkai mano, kad Tsimané atvejis parodo, kad fizinis aktyvumas, liesa dieta ir santykinai ramus gyvenimo būdas tiesiog yra svarbesni faktoriai širdies ir smegenų sveikatai.

Mokslininkai Tsimané žmones vadina įdomiu natūraliu eksperimentu. Jei kada susimąstėte, kas nutiktų, jei žmonės gyventų kaip protėviai, čia yra jūsų atsakymas. Tyrimas nebuvo lengvas. 746 suaugusius Tsimané žmones, kurių amžius buvo nuo 40 iki 94 metų amžiaus, mokslininkai dvi dienas autobusais vežėsi į klinikas, kur buvo galima nuskenuoti jų smegenis.

Mokslininkai mano, kad tai yra geras įrodymas, kad savo sveikatą ir ilgaamžiškumą galima stipriai pagerinti tiesiog keičiant gyvenimo būdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.