Archeologai: pasirodo, čia ne tik vyko kraupūs ritualai, bet ir buvo žmonių namai

Vokietijos „Stounhendžas“ – senovinė vietovė, žinoma dėl naudojimo ritualams ir dėl brutalių žmonių palaidojimų, taip pat tarnavo ir kitam tikslui: kai kuriems žmonėms tai buvo ir namai, sako archeologai, neseniai atradę ten gyvenamųjų namų pėdsakus.

 Vokietijos „Stounhendžas“ – senovinė vietovė, žinoma dėl naudojimo ritualams ir dėl brutalių žmonių palaidojimų, taip pat tarnavo ir kitam tikslui: kai kuriems žmonėms tai buvo ir namai, sako archeologai, neseniai atradę ten gyvenamųjų namų pėdsakus.<br> Imago / Scanpix nuotr.
 Vokietijos „Stounhendžas“ – senovinė vietovė, žinoma dėl naudojimo ritualams ir dėl brutalių žmonių palaidojimų, taip pat tarnavo ir kitam tikslui: kai kuriems žmonėms tai buvo ir namai, sako archeologai, neseniai atradę ten gyvenamųjų namų pėdsakus.<br> Imago / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 9:49 PM

Gegužę prasidėjusių kasinėjimų metu archeologai aptiko dviejų namų liekanas, taip pat 20 griovių ir du žmonių palaidojimus, praneša „Heritage Daily“. Tokių atradimų paskatinti, mokslininkai ir toliau vykdė kasinėjimus – ir rado dar daugiau būstų, kurių šioje vietoje dabar aptikta iš viso 130.

Kasinėjimai tęsiasi, tačiau tyrėjai tikisi, kad šios išvados ir kiti radiniai paaiškins ritualinės erdvės ir gyvenamosios vietos santykį, rašo „Heritage Daily“.

Tyrėjai jau šimtmečius žino apie Stounhendžą Jungtinėje Karalystėje, tačiau apie labai panašų statinį Vokietijoje – apskritą priešistorinį paminklą, pastatytą iš medienos ir akmenų – archeologai sužinojo tik 1991 m., kai jo pėdsakus pastebėjo virš tos vietos lėktuvu praskridę žmonės.

Vokietijos „Stounhendžas“ yra netoli Pomeltės kaimo, esančio maždaug už 136 km į pietvakarius nuo Berlyno – todėl jis buvo pavadintas „Ringheiligtum Pömmelte“, kas vokiečių kalba reiškia „Žiedinę Pomeltės šventyklą“. Mediniai šventvietės stulpai kadaise buvo išdėstyti keliais koncentriniais apskritimais, kurių didžiausio skersmuo buvo apie 115 metrų.

Tai reiškia, kad vokiškasis „Stounhendžas“ buvo šiek tiek didesnis už JK Stounhendžą, kurio skersmuo siekia šiek tiek daugiau nei 100 m, teigia labdaros organizacija „English Heritage“, padedanti apsaugoti šimtus istorinių vietų Anglijoje.

Nors JK Stounhendže būta senovinių degintinių palaidojimų, Vokietijos archeologai šalia Pomeltės rado labiau makabriškų detalių – įskaitant palaidojimus, kuriuose aptikta sulaužytų vaikų, paauglių ir moterų kaulų, kas gali žymėti žiaurius nužudymus aukojimo ritualų metu, skelbiama 2018 m. žurnale „Antiquity“ publikuotame straipsnyje. Archeologai anksčiau čia yra radę kirvių, gėrimų indų, mėsinių gyvūnų kaulų ir akmeninių girnų.

Tačiau naujieji radiniai yra pirmieji gyvenamosios zonos pėdsakai šioje vietoje, kuri buvo naudojama nuo vėlyvo neolito laikotarpio (vėlyvo akmens amžiaus) iki ankstyvojo bronzos amžiaus – arba maždaug nuo 2300 m. pr.m.e iki 2050 m. pr.m.e, kai objektas buvo sunaikintas.

Archeologai planuoja tęsti kasinėjimus šių metų spalį, praneša „Heritage Daily“. Ir iš to, kas žinoma iki šiol, mokslininkai mano, kad Pomeltės „Stounhendže“ vykdavo astronominės šventės – tokios kaip saulėgrįžos ir lygiadieniai – o taip pat čia buvo ir laidojimo bei ritualų centras. O dabar dar paaiškėjo, kad atrodo, jog čia būta dar ir senovinės gyvenvietės.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.